2.0 AGG szarpie przy rozpędzaniu i normalnej jeździe...

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez simon220 » 13 mar 2010, o 15:42

Mam pewien problem, otóż od około 2 tygodni podczas rozpędzania jak i normalnej jazdy auto szarpie. Silnik ma założony gaz aczkolwiek to nie jego wina bo na benzynie jest tak samo. Bardziej szczegółowo, podczas ruszania wszystko jest ok, 1wszy bieg idzie ładnie, na dwójce zaczyna się problem a dokładnie od około 1800-2700 (obrotów) auto szarpie, powyżej sytuacja zanika i na trójce znowu to samo ale już od 1800-2500 obr/min i dalej jest ok, później czwórka i już takie delikatne podszarpywanie od 1900-2100 i na piątce jest dobrze. Dzieje się tak również gdy jadę np ze stałą prędkością na 2 gim, 3cim lub 4tym biegu i wskazówka wkroczy na w/w przeze mnie obroty... Zastanawia mnie czy to usterka elektroniczna czy może mechaniczna bo wymieniłem świece, przewody, palec i kopułka również są w bdb stanie, czyściłem przepustnice jaki przepływomierz, filtr powietrza jak i cały dolot są czyste... Również sprzęgło jest nowe i dwie poduszki pod silnikiem, przednia i ta pod skrzynią, została mi do wymiany tylna ale ta jeszcze się trzyma. Może ktoś z kolegów ma lub miał podobną lub taką samą sytuacje i wie OCB? Silnik jak pisałem to 2.0 AGG z gazem ale praktycznie większość zimy jeżdżony na benzynie.

Z góry dzięki za pomoc ;)
simon220
Czytacz

Postprzez Maciej_z » 17 mar 2010, o 15:19

witam, u mnie jest identycznie tak samo, prawdopodobnie u mnie jest problem z przewodami paliwowymi, przed zima znajomy mechanik czyms je spryskal i bylo juz dobrze. Ostatnio sytuacja sie powtorzyla i tez musze to zrobic.
Maciej_z
Czytacz

Postprzez simon220 » 20 mar 2010, o 08:03

nikt z kolegów nie wie co to może być?
ja obstawiam przpływke ale na tą chwile nie mam na podmiane by sprawdzic... :cry:
simon220
Czytacz

Postprzez Maciej_z » 20 mar 2010, o 11:39

a myslisz ze moze to byc przez te przewody
?
Maciej_z
Czytacz

Postprzez simon220 » 21 mar 2010, o 12:57

to nie przewody, szarpanie jest w okreslonym zakresie obrotow wiec to cos bardziej zmyślnego, przewody szarpią poczatkowo przy zwiększonej wilgotności powietrza (deszcz, po deszczu, wieczory) a pozniej to caly czas. Ja kabelki mam nowe wiec tego tematu nie tykam. Czekam moze ktos sie wypowie czy to moze byc przepływka, czy moze wybita poduszka pod silnikiem, etc... :zalamany:

[ Dodano: 2010-03-27, 21:00 ]
dla potomnych.... szarpanie spowodowane było wybitą poduszką silnika przednią jak i tylną ... Przednią wymieniłem ale okazała sie bublem ktory wytrzymał 40 tys km. Kolejną rzeczą byl wewnętrzny przegub (prawy od strony rozrządu) przycinał sie i powodował szarpanie.... To by było na tyle :super:
simon220
Czytacz

- - -

Powrót do Silniki benzynowe