303 tyś przebiegu a Olej połsyntetyczny

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez Grzus » 22 cze 2008, o 01:12

Witam mam do was pytanie takie . Od niedawna mam Golf 1.4 Z przebiegiem 303 tyś km i auto do tej pory było zalane olejem połsyntetycznym Mobil super S . Czy to nie jest jednak przesada , że samochód o takim przebiegu na takim oleju jeździ ? Czy jeśli nie będzie brało oleju i wycieki będą nikłe to zostać przy połsyntetyku ? Dziękuję z góry za poradę i przepraszam za wielokrotne użycie słowa olej, ale jakoś synonimu znaleźć dla tego wyrażenia nie mogę
Grzus
Berbeć

Postprzez virus_wrona » 22 cze 2008, o 02:07

Moim zdaniem, jeśli nie ma wycieków i silnik nie bierze oleju za dużo (mam na myśli fakt, że nie trzeba dolewać oleju między wymianami) to zostań przy półsyntetyku. Mój ma przejechane 200000 km i jeżdżę na syntetycznym Castrolu Magnatec, nie narzekam. Pozdro!
"Some things are best left alone
VW Golf"
virus_wrona
Badacz tematu

Postprzez marekgol » 23 cze 2008, o 21:01

Ja polecilbym juz zalac mineralny. pracuje w warsztacie i raczej doradzamy klientom zeby brali mineralny przy przebiegu 200-250 tys km( nie przynosi nam to korzysci tylko tak bedzie lepiej dla silnika) jak golfa 1.4 189tys i jezdze na mineralnym
marekgol
Berbeć

Postprzez wazki21 » 24 cze 2008, o 19:08

Kolego grzus, smiało jeździj na półsyntetycznym oleju....nie rozumiem, dlaczego niektórzy zalecają olej mineralny....zalanie oleju mineralnego do silnika przyczynia się tylko do szybszego żużycia silnika...olej ten ma gorsze właściwości od olejów półsyntetycznych....a lepkość oleju jest praktycznie taka sama, więc po co go stosować....no chyba, że ktoś chce mieć problemy z rozruchem silnika już przy temp. -15 C...jak kto woli.....mój ma przebiegu ponad 300.000 i jeździ na półsyntetyku...i będzie jeździł na takim, aż do ostatniego tchu, no chyba, że go zaleję wcześniej jakimś syntetykiem np. 10W/50...
wazki21
Czytacz

Postprzez cacek » 26 cze 2008, o 18:22

Zgodzę się z kolegą wyżej...Jeżeli silnik nie bierze znaczących ilości oleju spokojnie możesz zostać przy pół-syntetyku, nawet byłoby to wskazane... :-) Mój Golfik ma ponad 250 tys przebiegu i jeżdże na Castrolu 10W40... Kumpel niedawno zalał swojego golfika olejem tegoż samego producenta z tą różnicą, że był to olej mineralny i...żałuje... Posłuchał się mechanika... Silnik zaczął jakby głośniej pracować... :shock:
cacek
Berbeć

- - -

Powrót do Silniki benzynowe