AEA dusi się przy ruszaniu na ciepłym silniku

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez gademajster » 4 gru 2010, o 00:16

Witam,
od pewnego czasu mam następujący problem z moim 1.6 AEA:
jak silnik rozgrzeje się do temp. 90 st. i zatrzymam się np. na światłach czy w korku to potem mam problem z normalnym ruszeniem, tzn. muszę ruszać z ok 2000 obr/min bo inaczej silnik się dusi i szarpie. Problem ten występuje tylko na benzynie, na rozgrzanym silniku i tylko gdy postój na biegu jałowym trwa więcej niż 60s.
Na gazie jest wszystko ok, może poza tym, że wolno opadają obroty po puszczeniu pedału gazu.
A gdy np. po tych 60s postoju najpierw na luzie go przegazuje do 3000obr, to mogę ruszyć normalnie. Aha, i gdy silnik pracuje np na obr. ok 2000 np. na trasie to wszystko jest ok, dopiero jak się wjedzie do miasta to szlag kierowcę trafia :-D
Na moje oko wygląda to tak jakby na biegu jałowym dostawał za bogatą mieszankę, ale lambda oscyluje wokół 1, zapłon ustawiony prawidłowo, obroty biegu jałowego też są prawidłowe.
Układ zapłonowy raczej wykluczam, gdyż na gazie jest wszystko ok, a wiadomo że gaz jest bardziej kapryśny od benzyny.
Czy moglibyście koledzy podpowiedzieć co może być przyczyną tych odchyleń :?:
Może jest jakiś czujnik, z którego komputer od gazu (Bingo M) nie bierze sygnału, a ECU bierze :?:
gademajster
Berbeć

Postprzez sitek699 » 8 gru 2010, o 00:24

wiesz wlasnie ze i ja sie borykam z tym problemem dzis jechalem i nagle mi na dodatek szarpnal silnikiem i strzeli w tlumik :cry: a juz zaplon ustawialem i ponownie to wiec nie wyglada mi to na zaplon sprawdzales czujnik pow dolotowego czy jakos tak ?
Wódka 25zł; Kieliszki 5zł ;spojrzenie matki gdy wracasz do domu nad ranem--bezcenne
moj-golf/bordowy-metalic-by-sitos-banditos-t23878.html
sitek699
Members

Postprzez Mortiis » 8 gru 2010, o 08:22

gademajster, ja miałem coś podobnego w swoim AEA tylko że ja mam bez gazu, szarpał, dławiło go na niskich obrotach i u mnie okazało się kopułka i palec rozdzielacza do wymiany jeśli nie sprawdzałeś to sprawdź, dobrze też świece zobaczyć i przewody.

sitek699, a strzelanie mi doszło jak już miałem mocno kopułke zużytą i też polecam poogloądać to niewiele czasu to zjamuje i można coś wykluczyć :)
Lepiej rządzić w piekle niż służyć w niebie ;[

Goferek

http://www.golf3.pl/topics2/mk3-rolling ... vt2435.htm
Mortiis
Czytacz

Postprzez gademajster » 8 gru 2010, o 12:05

Mortiis, Kopułka, palec i świece zmieniane niecały rok temu, zaglądałem i wygląda, że są ok.
sitek699, czujnik dolotowego nie sprawdzony jeszcze, w pt bede miał trochę czasu więc pomierzę.
A orientuje się może ktoś za co odpowiadają piny 2 i 4 przy czujniku temp. cieczy chłodzącej :?: Bo 1 i 3 to chyba podają rezystancję do ECU.
gademajster
Berbeć

Postprzez Mortiis » 8 gru 2010, o 15:49

gademajster, odme sprawdzałeś ? a kable wysokiego w jakim stanie masz ?

Goferek

Mortiis
Czytacz

Postprzez gademajster » 8 gru 2010, o 16:56

Mortiis napisał(a):gademajster, odme sprawdzałeś ? a kable wysokiego w jakim stanie masz ?

Odma drożna, a kable wydaje mi się że są ok gdyż na gazie nie ma problemów, a jak wiadomo gaz jest bardziej kapryśny od benzyny.

Domyślam się że przyczyna tkwi w jakimś czujniku, którego LPG nie potrzebuje do pracy, ewentualnie TPS.
gademajster
Berbeć

Postprzez Mortiis » 8 gru 2010, o 18:08

Ngademajster, najlepiej będzie podpiąć gofra pod kompa i wsio będziesz wiedział :)

Goferek

Mortiis
Czytacz

Postprzez gademajster » 8 gru 2010, o 18:15

no właśnie komputer nie pokazuje żadnych błędów.
gademajster
Berbeć

Postprzez sitek699 » 9 gru 2010, o 00:40

kopolke i palec wymienialem nic nie dalo :zalamany:
Wódka 25zł; Kieliszki 5zł ;spojrzenie matki gdy wracasz do domu nad ranem--bezcenne
moj-golf/bordowy-metalic-by-sitos-banditos-t23878.html
sitek699
Members

- - -

Powrót do Silniki benzynowe