benzyna w oleju

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

benzyna w oleju

Postprzez lothar83 » 11 maja 2010, o 19:24

witam.chyba moja golfina sie sypie.dzisiaj pojechalem do mechanika z powodu zapalajacej sie kontrolki oleju.okazalo sie ze mam benzyne w oleju :kwasny: .w tym samym czasie zaczol mi klekotac silnik.sprawdzilem cisnienie oleju-bylo kiepskie.wymienilem olej,sprawdzilem cisnienie i juz bylo ok.czekam teraz czy pojawi mi sie ponownie benzyna w oleju.ale najciekawsze jest to ze po wymianie oleju przestal klekotac,a klekotal dosyc glosno.a i jeszcze jedno w ostatnim czasie jakby stracil mi na mocy,raczej nie bierze oleju i nie kopci.
podejzewam ze moga to byc pierscienie :cry: duuuuzy koszt.
ale moze sie myle.jezeli macie jakies inne propozycje co moglo kleknac to prosze pisac i jak to ewentualnie sprawdzic
moja golfina to 1.4 abd z 1997 roku
za pomoc dziekuje
Ostatnio edytowano 12 maja 2010, o 21:21 przez lothar83, łącznie edytowano 1 raz
lothar83
Czytacz

benzyna w oleju

Postprzez Goral1985 » 11 maja 2010, o 20:40

Oj moga to byc pierscienie :-( skoro ci klekotal to moze na zlym oleju jezdziles a tak wogule ile miales nalatane na tamtym i jaki byl i jaki wlales???
Goral1985
Badacz tematu

Postprzez lothar83 » 11 maja 2010, o 22:25

zawsze wlewam oleje mobil,juz pare razy wymienialem na mobil super s 10w40,oczywiscie posyntety,mam przemykane ok 185 tysiecy km,a klekotanie zaczelo sie jak wlasnie zaczela mrugac ta kontrolka od oleju,a wtedy olej byl dosyc swierzy,jezdzilem na nim moze ze 2 miesiace

[ Dodano: 2010-05-12, 21:33 ]
bylem dzisiaj u mechanika,sprawdzil cisnienie i okazalo sie za mam za male,niecale 9.
ale dziwne bylo to ze na kazdym tloku bylo takie same,no oczywiscie byly roznice,ale minimalne.mechanik oczywiscie juz zacieral rece na zmiane pierscieni-krzyknal 1500zlotowek :-o
wiec zadzwonilem do mojego zaprzyjaznionego mechanika z innego miasta i powiedzialem mu jak jest
on powiedzial,ze:
gdyby na jednym tloku byl znaczacy spadek cisnienia to owszem pierscienie,ale ze na wszystkich jest malo i tyle samo to juz dziwne i wystawil mi diagnoze
padl mi wtrysk,podawal za duzo wachy i dostala sie do oleju,jezdzilem tak jakis czas-to prawda-i delikatnie przytarly sie pierscienie.wymiana wtrysku i zmiana oleju na inny,jeszcze sie nie dowiedzialem na jaki,zalatwia sprawe i bedzie smigal dalej.
co o tym sadzicie.powiedzial ze niedawno mial identyczna sytuacje i wymiana wtrysku wszystko zalatwila
lothar83
Czytacz

- - -

Powrót do Silniki benzynowe