Bezpieczne obroty silnika

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez paxstor » 6 lip 2011, o 20:05

SqN, niestety :kwasny: ja zrobiłem co moglem dla tego silniczka w sumie włożyłem w niego kolo 1300zl co w sumie mi się nie opłacało :wstyd:
paxstor
Members

Postprzez KristoF » 7 lip 2011, o 21:32

5500obr. to coś mało na odcięcie w tym silniku... sprawdź sobie czy masz dobrze ustawiony aparat zapłonowy bo przez to może nie osiągac pełnego zakresu obrotów i co za tym idzie tez nie bedzie miał tej mocy co powinien. Silnik będzie ładnie odpalał, będzie się dało jeździć ale nie będzie się kręcił, na kompie powinien wyskoczyć błąd czujnika Halla. Tez silnik ma jeszcze drugi czujnik obrotów dlatego mimo złego ustawienia będzie jeździł:).
Co się tyczy kręcenia silnika... można mulić do 3 tys, można jeździć ekonomicznie do 4 tys, a można zap...ać i kręcić do 7,5 tak jak ja czasem hehe, przegonienie auta raz za czas jest dobre dla silnika, porządnie dogrzany, przepłukany olejem, wypalona lambda i katalizator(jak jeszcze ktoś ma hehe)
A czemu nie masz klapek w kolektorze? mam nadzieję że ich nie wciągło ;D hehe, i po co tak doinwestowałeś silnik?
pzdr
Był Golf3- największy błąd mojego życia...
a teraz...
Elegancja, komfort , nienaganna jakość i aksamitnie pracujący silnik Millera ;]
KristoF
Members

Postprzez paxstor » 7 lip 2011, o 23:56

KristoF, ale w tym silniku nie ustawia się zapłonu on sam sobie zmienia kąt, co do klapek to właśnie mi się odkręciły, na szczęście były większe niż otwór i nie poszły dalej;p no i je wyciągnięciem bo śrubek nie miałem ale dziś wszystko zrobiłem, a o kasie jakiej wsadziłem to nie będę wspominał bo mnie głowa boli jak sobie przypomnę moja głupota :wstyd:
paxstor
Members

Postprzez KristoF » 8 lip 2011, o 18:18

paxstor, jak najbardziej się ustawia :) ustawia się aparat zapłonowy, wycięcie w palcu rozdzielacza naprzeciw znaku na obudowie aparatu... sprawdzone, przetestowane w innym AFT, właśnie w ten sposób się kręcił silnik do 5500obr... może jak robiłeś rozrząd to ci wałek pośredni sie przekręcił i nie zauważyłeś, czasem się zdarza :)
eee, co się tyczy klapek... wciągnęło ale śrubki tak... bolesne to może być albo juz było. Kiedyś był taki przypadek na forum, wciągnęło śrubki, porysowały się od tego gładzie cylindrów...
Ostatnio edytowano 8 lip 2011, o 19:01 przez KristoF, łącznie edytowano 1 raz
Był Golf3- największy błąd mojego życia...
a teraz...
Elegancja, komfort , nienaganna jakość i aksamitnie pracujący silnik Millera ;]
KristoF
Members

Postprzez paxstor » 8 lip 2011, o 18:31

KristoF, a to takie buty bo, ja ostatnio jak robiliśmy silnik to kręciłem zapłonem i nic, nawet żadnej zmiany nie było, później wyczytałem gdzieś ze w tych silnikach kąt zapłonu sam się ustawia i ze nic nie da kręcenie zaplonem

PS Tak szczerze to mi wystarczy odcinka przy 5,5tyś bezpieczniej dla silnika :P
paxstor
Members

Postprzez pablomed » 8 lip 2011, o 18:41

paxstor, taka odcinka oznacza że silnik pracuje w trybie awaryjnym, czyli że auto działa do d.... i niema to nic wspólnego z bezpieczeństwem dla silnika, właściwie jest na odwrót. Aparat zapłonowy ma być włożony we właściwej pozycji wg znaków i dopiero wtedy sterownik silnika ustawia wyprzedzenie zapłonu na właściwe.
pablomed
Members

Postprzez paxstor » 8 lip 2011, o 23:55

pablomed, jutro sie zobaczy jak jak mowicie ;-)
paxstor
Members

Poprzednia strona

- - -

Powrót do Silniki benzynowe