bierze olej!?!

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

bierze olej!?!

Postprzez KOLUMB » 4 mar 2008, o 23:05

Witam... ostatnio moje autko czy na zimnym, czy na ciepłym silniku po przegazowaniu zaczęło kopcić na niebiesko... Od ostatniej wymiany oleju zrobiłem jakieś 2200km i zobaczyłem ze stan obniżył sie niemal o połowę... Dodam jeszcze że temperatura silnika po nagrzaniu waha sie między 100 a 105 stopni. Co może być tego przyczyną i czy konieczny jest remont silnika a jeżeli tak to jakie koszty związane z tym remontem mnie czekają...
KOLUMB
Berbeć

bierze olej!?!

Postprzez scuzz » 5 mar 2008, o 00:44

Po pierwsze odkręć świece zobacz co na nich siedzi. Po drugie prawdopodobnie uszczelka pod głowicą. Sprawdź jeszcze płyn.
scuzz
Czytacz

Postprzez Imper » 5 mar 2008, o 00:47

jesli remonto to z pewnoscia dwie rzeczy na bank... nowa uszczelka i planowanie glowicy koszt cos kolo 400zl moze troche mniej lub wiecej ale tak orientacyjnie to bedzie tyle a reszta sie okaze jak rozbierzesz silnik
Imper
Members

Postprzez KOLUMB » 5 mar 2008, o 16:18

Dzięki za odpowiedzi. Po wypłacie biorę sie ze znajomym mechanikiem za mój silnik i zobaczymy co tam z nim dokładnie sie dzieje... ;-)
KOLUMB
Berbeć

Postprzez cyngiel » 5 mar 2008, o 19:15

Niekoniecznie to musi być uszczelka, prędzej pierścienie, uszczelniacze, lub gniazda zaworowe, ale oczywiście przy wymianie tego i tak wymienia się uszczelkę i najlepiej splanować głowicę. A na Twoim miejscu przy okazji takiego remontu zająłbym się portingiem głowicy i kolektorów - zawsze to jakieś dłubnięcie silnika poprawiające fabrykę :-)
cyngiel
Czytacz

Postprzez Imper » 5 mar 2008, o 19:20

cyngiel, nie mzona wymienic uszczelki bez planowania glolwicy... a co do reszty kombinacji to tez sa zawsze jakies fundusze jakby nie patrzec poza tym samo przerobienie kolektora nie da nic musi byc sportowy uklad wydechowy zeby to mialo sens :) pozdro
Imper
Members

Postprzez cyngiel » 5 mar 2008, o 23:42

No tak zgadzam się, że jedna przeróbka wiąże się z drugą i następnymi żeby uzyskać już jakiś widoczny efekt, zasugerowałem tylko, od czego można zacząć przy okazji remontu, jak już głowica i tak będzie zdejmowana :-)
cyngiel
Czytacz

- - -

Powrót do Silniki benzynowe