Błąd Czujnik Halla G40

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Błąd Czujnik Halla G40

Postprzez milutkaa » 18 mar 2009, o 21:07

Dzisiaj byłam u mechannika żeby sprawdzić co sie dzieje z autkiem, a mianowicie podczas jazdy ma niskie obroty, nie ma "kopa" jak się wciśnie pedał gazu... Na komputerze wykazało że jest błąd czujnika halla. Mechanik po oględzinach doszedł do wniosku że to może być kopułka aparatu zapłonowego, która uderza w ten czujnik.. ale pojawił się kolejny problem- są luzy przy obudowie tego czujnika.. Dodam jeszcze, że odpala bez żadnego problemu za pierwszym razem.
I teraz nie wiem co robić, czy on faktycznie dobrze zdiagnozował usterkę, co muszę wymienić żeby się za bardzo nie spłukać z kasy?
milutkaa
Badacz tematu

Błąd Czujnik Halla G40

Postprzez marcinkoz2910 » 18 mar 2009, o 21:27

milutkaa, słuchaj teraz tak pomyślałem że może to być wina przewodów zapłonowych, jak tam z ich stanem technicznym?

Bo o kopułce i palcu już pisałem Ci
marcinkoz2910
Members

Re: Błąd Czujnik Halla G40

Postprzez SotoM » 18 mar 2009, o 21:30

milutkaa napisał(a):Dzisiaj byłam u mechannika żeby sprawdzić co sie dzieje z autkiem, a mianowicie podczas jazdy ma niskie obroty, nie ma "kopa" jak się wciśnie pedał gazu... Na komputerze wykazało że jest błąd czujnika halla. Mechanik po oględzinach doszedł do wniosku że to może być kopułka aparatu zapłonowego, która uderza w ten czujnik.. ale pojawił się kolejny problem- są luzy przy obudowie tego czujnika.. Dodam jeszcze, że odpala bez żadnego problemu za pierwszym razem.
I teraz nie wiem co robić, czy on faktycznie dobrze zdiagnozował usterkę, co muszę wymienić żeby się za bardzo nie spłukać z kasy?

nie ma takiej opcji aby kopółka uderzała w czujnik...
i mechanik chce to wymianiac wszystko na nowe....?? pojedź na jakis szrot i popros o aparat zapłonowy w ładnym stanie - na ładne ponoc oczy mysle ze cie nie wykreca...
Mój były SotoMoVWóz

Powered by diesel inside -by Leopard
SotoM
Members

Rocznik: 2007
Silnik: BRD
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez milutkaa » 18 mar 2009, o 21:32

marcinkoz2910, przewody są w dobrym stanie...

[ Dodano: 2009-03-18, 20:38 ]
SotoM, tak powiedział ten facet.. wszystko co mówił dokładnie słuchałam i zapamiętywałam żeby później móc powiedzieć tutaj i żebyście doradzili.

chodziło mi że nie w czujnik tylko w tą obudowę.. bo on mi pokazywał gdzie co siedzi..

no i te luzy... da się jakoś to naprawić?

na tego mechanika moje oczy nie działają :hyhy: :hyhy: jakiś chyba ślepy.. :lol: :lol: :lol:

a ten aparat to drogi jest?
milutkaa
Badacz tematu

Postprzez KristoF » 18 mar 2009, o 23:13

koło 300pln...ja kupiłem chińczyka za 65...tylko w nich czujniki szybko siadają podobno.
Co do tego błędu to przy zgaszonym aucie zawsze ten błąd wyskakuje i nie jest to objawem niesprawności.Czy miałaś coś ostatnio robione z układem zapłonowym, rozrządem itp??
Był Golf3- największy błąd mojego życia...
a teraz...
Elegancja, komfort , nienaganna jakość i aksamitnie pracujący silnik Millera ;]
KristoF
Members

Postprzez milutkaa » 18 mar 2009, o 23:22

krissmysticblau, ale ten błąd mi się pokazał przy zapalonym aucie...
ukł. zapłonowego nie robiłam jeszcze, dzisiaj tylko paski klinowe wymienili..
milutkaa
Badacz tematu

Postprzez darkmen21 » 19 mar 2009, o 17:48

Millutka , ja mialem takze bład czujnika hala i objawialo sie to tym ,ze po wcisnieciu energicznie gazu jakby sie dlawil lekko, ale zapalał super. Mechanik kazał kupic aparat zapłonowy, dałem za niego jakies 130zł z allegro uzywany(razem z kopułką), po wymianie autko chodzi jak sie patrzy i jest ok do dzisiaj:)
darkmen21
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 1.8
Paliwo: PB
Nadwozie: cabrio

Postprzez milutkaa » 20 mar 2009, o 09:49

wczoraj jeszcze raz na chwilkę zaszłam do tego mechanika i powiedział żeby rozebrać ten aparat, być może jest niewielka usterka i da się to naprawić i nie trzeba będzie wymieniać całego na nowy.
I teraz mam pytanie, czy osoba która jako tako zna się na samochodach będzie potrafiła to zrobić?? I jeszcze jedno- czy po ewentualnej wymianie całego aparatu wszystko będzie działać? Mechanior powiedział że i tak trzeba będzie pojechać na jakiś warsztat ustawić zapłon bo samemu dobrze się tego nie zrobi.. to prawda?
milutkaa
Badacz tematu

Postprzez darkmen21 » 20 mar 2009, o 14:42

milutkaa napisał(a):wczoraj jeszcze raz na chwilkę zaszłam do tego mechanika i powiedział żeby rozebrać ten aparat, być może jest niewielka usterka i da się to naprawić i nie trzeba będzie wymieniać całego na nowy.
I teraz mam pytanie, czy osoba która jako tako zna się na samochodach będzie potrafiła to zrobić?? I jeszcze jedno- czy po ewentualnej wymianie całego aparatu wszystko będzie działać? Mechanior powiedział że i tak trzeba będzie pojechać na jakiś warsztat ustawić zapłon bo samemu dobrze się tego nie zrobi.. to prawda?

Mam pytanie co to za mechanik??chce rozgrzebywac aparat zapłonowy, a nie ustwi zapłonu??
dobra rada zmień tego mechanika bo coś tu nie tak, :kwasny: sadze ze jak zmienisz aparat zaplonowy to nie bedzie bledu czujnika hala ;-)

Ale radze zeby ten magik nie grzebał w aparacie zapłonowym i wsadzał go spowrotem bo jeszcze wiekszych szkód narobi...
pozdrawiam
darkmen21
Members

Postprzez milutkaa » 20 mar 2009, o 14:48

darkmen21, chyba mnie nie zrozumiałeś... ten mechanik ustawi zapłon.. ale oczywiście weźmie za to kasę...
chodziło mi o to czy jak któryś z moich kolegów zmieni ten aparat to czy da się to ustawić samemu
milutkaa
Badacz tematu

Postprzez darkmen21 » 20 mar 2009, o 14:59

hehe, faktycznie nie zrozumialem :oops:

wymiana aparatu to faktycznie nie wiele roboty, ale faktycznie trzeba ustawic zapłon do czego potrzebna jest Lampa. |Zatem jak ktos sie zna na tym i ma te Lampe to ustawi Ci zapłon, jednak chyba lepiej jechac do mechanika.
Jak wczesniej pisalem ja dalem za aparat 130 zł a za przłoenie i ustawke zaplonu okolo 60 zł
pozdrawiam!
darkmen21
Members

Postprzez Imper » 20 mar 2009, o 20:51

kup uzywany oryginalny aparat ceny dochodza do 150zl za taki z gwarancja rozruchowa... ogolnie tak jak napisal kolega wyzej wez calopsc i jedz do jakiegos mechnika dobrego niech Ci to zalozy i ustawi chyba jakies wielkiej kasy pobrac za to nie powinien :) pozdrawiam
Imper
Members

- - - akcesoria do iPhone 14 Plus

Powrót do Silniki benzynowe