przez Lucek777 » 3 sty 2012, o 17:43
Ja nie blokowałem ale , można zablokować na wiele sposobów np. poprzez otwór na skrzyni blokujesz koło zamachowe , robi się różnie np specjalnie wyszlifowanym kluczem nasadką jak dobrze pamiętam to chyba 17 ale ręki sobie nie dam uciąć kątówką wycina się ząbki aby zazębiała się z kołem.
narzędzia które rzeźbimy sami ( zdjęcie zapożyczone )
oraz bolcami po przez otwory w kołach.
Dla pewności zdejmij kopułkę zobacz jak ustawiony jest palec , pozaznaczaj sobie wszystko i tak po montażu przed uruchomieniem należy kilka razy zakręcić silnikiem ręcznie ( klucz na wał i kręcimy) czy aby wszystko się zgadza znaki itp. ) źle ustawione i niesprawdzone ustawienie rozrządu może doprowadzić do spotkania się tłoków z zaworami no i wtedy jest bigos , chyba że silnik niekolizyjny ale 1.8 raczej kolizyjny . jeśli by się nie zgadzało trzeba skorygować ustawienia według znaków.
Ps. W moim Goferku poprzedni właściciel na szczęście nie składał na blokowania typu tak było i musi tak być , iż jak się okazało rozrząd był przestawiony o 90 st , samochód jeździł, jedynym mankamentem czasem przymulał , więc nawet jak by były blokady to trzeba by je było zdjąć , aby ustawić poprawnie.
Pozdrawiam.