Brak mocy przy dużej wilgotnosci powietrza

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez Brutal88 » 16 sie 2010, o 20:31

Witam. Od pewnego czasu mam problem a mianowicie jak rano siadam do auta (auto jest wilgotne) albo pada deszcz a silnik jest zimny to do czasu aż silnik się nie nagrzeje auto nie reaguje na lekkie wciśnienęcie gazu dopiero jak sie mocniej wciśnie zaczyna iść. Jak silnik się trochę nagrzeje dzieje się takie coś ale jedzie dopiero jak puszcze pedal gazu i wcisnę ponownie. Mechanicy nie umieja sobie poradzic z tym problemem. mówili ze to przepływka ale jak odłącze przepływke dzieje sie podobnie ale w mniejszym stopniu (szybciej readuje na wciśniecie gazu) po całkowitym nagrzaniu silnika usterka ustaje. W ciepły dzień nic takiego niewystepuje. Chodzi o silnik 1.6 AFT
Brutal88
Berbeć

Postprzez prezesik » 16 sie 2010, o 21:32

Wymień kable WN, kopułkę i palec a napewno pomoże.
W wilgotne dni stary układ zapłonowy w taki właśnie sposób daje się we znaki.
Możesz to sprawdzić jak jest całkiem ciemno. Podnieś maskę i uruchom zimny silnik potem popatrz na kable WN oraz na kopułkę -będą skakać iskry. To jest wina starych przewodów, które mają sparciałą izolację i łapią wilgoć.
prezesik
Members

Postprzez Brutal88 » 17 sie 2010, o 16:39

palec i kopułke wymieniałem kabli wn nie ale sprawdzalem je juz w nocy pryskałem spryskiwaczem nic nie było widać ale wymienic nie zaszkodzi szczegolnie ze nie mam pojecia kiedy były wymieniane
Brutal88
Berbeć

- - -

Powrót do Silniki benzynowe