Branie oleju a do tego...

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez Jonny_5 » 24 paź 2007, o 14:22

mam taki problemik autko bieżne mi olej był zalany syntetyk Mobila(jak sie dowiedziałem zupełnie niepoprawnie jak do 10 letniego wv ach nc fachowcy).A do tego jest białawy osad (mazisty)pod korkiem oleju .ma ktoś może pomysł co to może być.A do tego dziwnie pracuje wydaje mi sie ze słychać zawory.ale przecież one sie same regulują. Prosze o rade.
Jonny_5
Berbeć

Postprzez arek ryba » 24 paź 2007, o 14:31

jeśli chodzi o biały osad pod korkiem oleju to nie zawracaj sobie tym głowy to normalne.sprawdz laki kolor dymu jak zapalasz samochód po dłuższym postoju jeśli koloru jest białego to znaczy ze poszedł ci uszczelniacz na zaworze poprostu olej ścieka ci na tłok podczas postoju. pozdro
arek ryba
Members

Postprzez tomala » 25 paź 2007, o 00:12

witam!widze,że narobiłeś sobie kłopotu z tym syntetykiem.Do wozów w naszym roczniku najlepszy jest minerał.A co do białej mazi na korku wlewu oleju to prawie napewno poszła ci uszczelka pod głowicą,przez co do oleju dostaje sie płyn z chłodnicy.Radze-lepiej udaj się do mechanika,bo możesz załatwić silnik :!:
tomala
Czytacz

Postprzez wiktor skrobisz » 28 paź 2007, o 12:02

kolego silnik z gazem, to dlatego bieze olej gaz oczyszcza silnik z tzw.nagarów ale nie przejmuj sie tak jest w wiekszości aut z gazem
wiktor skrobisz
Berbeć

Postprzez jacekleszcz » 27 gru 2007, o 11:35

wiktor skrobisz napisał(a):kolego silnik z gazem, to dlatego bieze olej gaz oczyszcza silnik z tzw.nagarów ale nie przejmuj sie tak jest w wiekszości aut z gazem

Nie prawda.Chyba w silnikach z przebiegiem milionowym albo uszkodzonych.mam ten sam 1,4 LPG i od wymiany do wymiany nie ubywa prawie nic.Prze zadne z 15000 km nie dolałem ani grama oleju.A na LPG zrobiłem 65000km.A uzywam oleju 10w40 Texaco.
Więc na 70% uszczelk pod głowicą chociaz raczej szukałbymgdzieś na zaworach.Jeżeli pierdnie uszczelka to zazwyczaj ubywa płynu z chłodzącego a przybywa oleju w postaci własnie mazi/musztardy/majonezu.
jacekleszcz
Berbeć

Postprzez michael » 30 gru 2007, o 13:28

Jeśli chodzi o branie oleju. Miałem ten sam problem , tez mam silnik 1.4 LPG. Przyczyna byly uszkodzone gniazda zaworów... jednym slowem mowiąc glowica do remontu. Po remoncie , ani grama nie ubywa spadlo spalanie , silnik ma wiecej mocy , nawet na gazie:) jesli chodzi o dziwna maź to ,oze to być spowodowane złym odpowietrzeniem silnika , niska temp i malymi trasami(silnik sie nie dogrzewa). Tez tak mialem tamtej zimy , zreszta teraz tez jest podobnie. Z uszczelka sie nic nie dzieje , wiec nie przejumuj sie , tlyko smialo w droge :) Pozdrawiam
michael
Berbeć

Postprzez Angel654 » 30 gru 2007, o 15:55

Ja bym sie udał do mechanika. Doslownie 2 dni temu mialem cos podobnego. Sprawdz poziom oleju i czy Ci gdzies nie wycieka. Takze mialem taki osad tyle ze pozatykal mi tez doplywy oleju do silnika co spowodowalo wyzucenie go(calkowicie). Troche sie przy tym nerwow najadlem bo mogl sie zalatwic silnik takze radze by to fachowcy obejrzeli. A do autka z duzym przebiegiem najlepszy olej mineralny :) Choc z tego co widze to przyczyny moga byc rozne to dosc popularna sprawa na tym forum...
Angel654
Berbeć

- - -

Powrót do Silniki benzynowe