brzeczenie z komory silnika

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez prezesik » 29 wrz 2011, o 18:53

Poldek napisał(a):To sie wtrace troche ;)
A ja mam problem taki ze jak jade na benzynie to slysze tak jakby sie iskrzylo pod maska (przy dodawaniu gazu) a jak jade na LPG nic nie slychcac. O co moze biegac?

Założę się, ze masz tak przy dodawaniu gazu przy 50 km/h na IV biegu.
Są to zawory, które klepią jak masz nieprawidłowo ustawiony zapłon.
Odgłos faktycznie słychać tylko na PB, na LPG tego nie ma, bo LPG spala się "delikatniej" niż benzyna. Benzyna jest bardziej kaloryczna, ma wyższą wartość energetyczną niż gaz, dlatego klepanie zaworów słychać tylko na benzynie.
Moja rada: jedź do mechanika na ustawienie zapłonu.
prezesik
Members

Postprzez greg_117 » 29 wrz 2011, o 19:14

Ni i Prezesik olej wlany :) wlałem prawie 1L i300 ml :) skrzynia już ładnei chodzi i jej nie slychać :) tylko został maly problem ;P na wolnych obrotach 1 tys słyszę jakby łożysko na skrzyni się obracało ;/ a jak dam gazu na 1,1 tys to jest oki i cicho :) jakie obroty mus miec benzynka ? moze mam za małe ;/ ?
greg_117
Gaduła

Postprzez prezesik » 29 wrz 2011, o 19:21

greg_117 napisał(a):jakie obroty mus miec benzynka ?
850-950 / min
Prawdopodobnie krokowy lub czujnik temperatury może mieć z tym coś wspólnego. Krokowy odpowiada za utrzymanie wolnych obrotów, natomiast czujnik temp. dawkuje paliwo w zależności od temp. płynu.

[ Dodano: 2011-09-29, 19:25 ]
greg_117 napisał(a):Prezesik olej wlany :) wlałem prawie 1L i300 ml
a nie masz wycieków np. z wałka wybieraka biegów lub z półosi? Oby ten olej szybko nie wyleciał...
Ja raz na rok dolewam oleju, bo ciągle leci z wybieraka biegów - co 2 lata zmieniam simering, a i tak szybko się wyciera i olej dalej zaczyna uciekać. Wydaje mi się, żę mam już wyrobiony wałek.
prezesik
Members

Postprzez greg_117 » 29 wrz 2011, o 19:45

znaczy zadnych wyciekow to nie widziałem bo jak pisałem wsześniej to jest moja druga skrzynia i mechanik ją oglądał i w ogóle :) po prostu po wymianie skrzyni mechanior nie spr oleju a ja zawsze zapominalem o tym ;/ a wiadomo,ze jak sie kupi skrzynie używaną to nie ma co liczyć,że stan oleju może być odpowiedni ;/
greg_117
Gaduła

Postprzez Poldek » 29 wrz 2011, o 19:58

prezesik25 napisał(a):
Poldek napisał(a):To sie wtrace troche ;)
A ja mam problem taki ze jak jade na benzynie to slysze tak jakby sie iskrzylo pod maska (przy dodawaniu gazu) a jak jade na LPG nic nie slychcac. O co moze biegac?

Założę się, ze masz tak przy dodawaniu gazu przy 50 km/h na IV biegu.
Są to zawory, które klepią jak masz nieprawidłowo ustawiony zapłon.
Odgłos faktycznie słychać tylko na PB, na LPG tego nie ma, bo LPG spala się "delikatniej" niż benzyna. Benzyna jest bardziej kaloryczna, ma wyższą wartość energetyczną niż gaz, dlatego klepanie zaworów słychać tylko na benzynie.
Moja rada: jedź do mechanika na ustawienie zapłonu.

To sie tak dzieje od niedawna,wczesniej bylo ok. Sam mogl sie przestawic zapłon?
moj-golf/czerwony-mk3-1-6-t34903.html
Mój MK3 RED! Setup na 2012!
Poldek
Fanatyk

Poprzednia strona

- - -

Powrót do Silniki benzynowe