Butla od instalacji gazowej w kole zapasowym

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez marcinsze » 17 sty 2008, o 00:16

Witam, dzisiaj założyłem gaz do samochodu - instalacja gazowa II generacji LANDI. Po założeniu koleś mi tłumaczył co i jak z tym gazem, no i wszystko było ok do momentu kiedy otworzyłem z ciekawości bagażnik aby zerknąć na butlę od gazu. I w tym momencie doznałem szoku. Od początku chciałem mieć butlę w kole zapasowym i tak też umówiłem się z firmą, która zakładała mi tą instalację, tylko nie wspomnieli mi o jednym szczególe. A mianowicie takim że po założeniu butli od gazu w kole zapasowym nie będzie ona spasowana na równi z tą przykrywką (dnem bagażnika) zasłaniającą koło zapasowe. Efekt jest taki że w miejscu w którym jest butla jest gigantyczny garb. Koleś jak zacząłem się tego czepiać (myślałem że żawsze jest to fajnie spasowane, w końcu wszyscy polecają gaz w butle z koła zapasowego) to mówił że zawsze tak robią. Acha i od spodu butli jest psyknęte pianką taką jak do okien, tłumaczył mi że to po to że jak będzie jakaś nieszczelność to dla bezpeczeństwa bo gaz nie będzie się dostawał do wnętrza pojazdu tylko na zewnątrz. Pokazął mi jeszcze że butla jest zamontowana na 2 śrubach i odkręcił taki dekiel w środku. Powiedzcie mi proszę co o tym myślicie, czy rzeczywiście tak powinno być jak koleś??
Poniżej zamieściłem kilka fotek.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marcinsze
Czytacz

Postprzez stingeros » 17 sty 2008, o 00:27

1. koles ma racje butla w kole powoduje garba i kazdy uzytkownik tak ma;/...nietstey tak montuja ale producent butli robi takie a nie inne wiec nie ma sie co rzucac na nich ;-) ...slabo sie wywiedziales o instalacjach:P

2. o tej piance to nie wiem nie pytalem ale tez mi mowili ze uszczelniona:)

3. ten dekielek jest na 2 srubkach zeby szybko i latwo mozna bylo sie dostac do serca:)

p.s. kup sobie albo poszukaj np. styropianu i ladnie wyloz pod mata na rowno z butla:) ;-)
VW GOLF MK3 by STINGER
stingeros
Members

Postprzez opolanin » 17 sty 2008, o 09:01

dobry temat nie ty pierwszy zwrociles na to uwage ale tak jest. spotkalem sie z tym w roznych autach ale nie wszystkich, pozdro
opolanin

Postprzez Mati » 17 sty 2008, o 13:22

widze ze kolega ma identyczne jajo jak ja i czym mam wylozyc bagaznik co by tak nie sterczalo styropianem???
my name is kokaine i'll mess up your brain if you know what i know
Mati
Czytacz

Postprzez stingeros » 17 sty 2008, o 13:26

hehe no:D....styropian:)...ja mam np wlozona plyte taka co sie daje pod kladzene panele w domu :mrgreen: ...wycieta jest idelanie jak bagaznik i na ta butle i nawet nie znac zadnego garba:D
VW GOLF MK3 by STINGER
stingeros
Members

Postprzez sepcio » 17 sty 2008, o 16:16

WItam
to nie wina producentów butli, w naszych golfach w bagazniku mamy wytloczone miejsce na kolo dojazdowe a nie normalne wiec butla wystaje, w warsztacie tez mi proponowali zebym wylozyl sobie wokol butli steropian lub gabke tapicerska, ja jednak mialem do dyspozycji ogrom plyt tekturowych wiec je skleilem ze soba, wycialem wymiar i jest gitara. Sposobow jest wiele pamietaj jednak czym bedziesz wykladal bagaznik i ewentualnie zabezpiecz "to" przed dostaniem sie wody
powodzonka
sepcio
Czytacz

Postprzez grzesrs6 » 17 sty 2008, o 19:14

witam
jaka jest pojemność tej butli , po zdjęciach sądze że ok 40l .
golf ma wytłoczone miejsce na koło dojazdowe , ale są też butle do nich mające ok 30l
pozdrawiam
grzesrs6
Berbeć

Postprzez stingeros » 17 sty 2008, o 19:18

jesli w kole to max chyba sa 34L...
VW GOLF MK3 by STINGER
stingeros
Members

Postprzez MarcinKowalczuk » 17 sty 2008, o 19:26

Z tego co widze na zdjeciach to masz taka sama butle jak ja i ma ona 44l, nie przejmuj sie ze masz garb wiem ze to wkur... ale to normalne.Pozdro
MarcinKowalczuk
Czytacz

Postprzez stingeros » 17 sty 2008, o 19:32

no wlasnie patrzylem u siebie i ja mam inna...ale co inatalacja to inna butla...ale ty masz ja tak ze ci duzo miejsca zajmuje :kwasny: ..ja mam ja bardzo po lewej stronie i tylko tam jest garb:)
VW GOLF MK3 by STINGER
stingeros
Members

Postprzez marcinsze » 17 sty 2008, o 20:19

Hejka, no to mnie chłopaki pocieszyliście bo myślałem że nie powinno tak być. Chociaż koleś który zakładał instalację gadał dość konkretnie, a doświadczenie to ma dość dobre bo od 12 lat ta firma zakłada instalację gazowe i inni sobie ją chwalą. Też mi doradzał żebym sobie styropianem wyłożył i najprawdopodobnie tak zrobie. Myślę wyciąć sobie w nim takie luki na trójkąt, kamilzekę, apteczkę i podnośnik (jak się zmieści) tak aby nie zajmowały miejsca w bocznej wnęce bagażnika. Zawsze to trochę więcej miejsca w bagażniku.
Odnośnie zbiornika to ma pojemność bodajże 34 litry a wchodzi ok 28 l gazu. Trochę mało, no ale co zrobić.
Powiedzcie mi proszę jeszcze taką jedną rzecz. Jeżdzę na gazie dopiero od 1 dnia i w sumie mogę trochę nie być do tego przyzwyczajony, ale jak ruszam na jedynce i dam więcej gazu to mi się silnik zaczyna ksztusić. Dodam jeszcze że ma to miejsce zaraz na początku po zapaleniu silnika, przełączniu na gaz z odpowiednich obrotów na benzynie. CZy to będzie wina tylko tego żę silnik jest jeszcze nie rozgrzany??
Acha może będzie wiedział jak się nazywa taka podkładka gumowo-metalowa pod wtryskami. Jak mi założyli gaz to koleś mówił że na jednej śrubie jest zerwany gwint i narazie powinno wszystko działać ok, ale z czasem może się wyrobić (to jest takie ruchome połączenie) i wtedy silnim może łapać lewe powietrze i działąć nieprawidłowo. Mówił że ta gumowa uszczelka kosztje jakieś 90 zł.
marcinsze
Czytacz

Postprzez stingeros » 17 sty 2008, o 20:33

trzeba wymienic swiece i kable jak dawno nie byly wymieniane...
VW GOLF MK3 by STINGER
stingeros
Members

Następna strona

- - -

Powrót do Silniki benzynowe