Chyba gaśnie podczas jazdy

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez l.ptutaj » 1 kwi 2009, o 17:54

Witam Wszystkich.

Mam problem ze swoim golfem. Podczas jazdy zaświecają mi się na ułamki sekund kontrolki te co się świecą jak się przekręci kluczyk w stacyjce przed odpaleniem(akumulator, olej i kluczyk czy co to tam jest). Dodatkowych objawów nie ma.Poradźcie co to może być. Zaczęło się tak robić dzisiaj (na odcinku 20 kilometrów 2 razy).

Pozdro.
l.ptutaj
Berbeć

Postprzez saladrus » 1 kwi 2009, o 17:57

może powoli kostka stacyjki siada....
saladrus
Members

Postprzez marcinkoz2910 » 1 kwi 2009, o 17:59

Takie gaśnięcie podczas jazdy to przeważnie wina czujnik halla co znajduje się w aparacie zapłonowym
Może to też być wina cewki WN

A powiedz jak zgaśnie to zapala od strzału? Masz falowania obrotów?

Kolejna sprawa, jak tam ze stanem technicznym przewodów zapłonowych, świec, palca i kopułki? Lub po prostu wysiada kostka w stacyjce...

Jak posprawdzać czy cewka jest OK jub jak sprawdzić halla masz tutaj --> http://www.golf3.pl/topics28/podstawowa ... t14776.htm
marcinkoz2910
Members

Postprzez morsdicti » 1 kwi 2009, o 18:00

No diesel by Ci zgasł już w tym momencie ;) Na pewno wszyscy obstawią kostkę stacyjki ale to nie kostka stacyjki (chociaż też może być w 90% to ona jest winna za zapalanie i gaśnięcie zapłonu podczas pracy silnika) ....

Masz alarm fabryczny ? Jak masz to wyciągnij moduł (jest za włącznikiem świateł) zespolony z modułem zapłonu i masz tam zimne luty popraw je zlutuj nożki przekaźnika jeszcze raz (sa 2 przekaźniki) jeden to odcina zapłon drugi odpowiada za alarm ..... jak chcesz sprawdzić czy nie gaśnie to zepnij ze sobą kable w kostce która idzie do tego modułu (niebieski z czarnym o ile się nie mylę) i wtedy zapłon będziesz miał cały czas .... pojeździj jak nie zgaśnie (w tej sytuacji obchodzisz moduł) to wiesz gdzie przyczyna ...

w benzynie jest masa innych problemów (ale z tego co wyczytałem to silnik nie gaśnie tak ) ... jakby gasł to ... kostka stacyjki, czujnik halla .. itd itd itd ale ja obstawiam to co napisałem, wiem z autopsji ;)
morsdicti
Members

Postprzez marcinkoz2910 » 1 kwi 2009, o 18:01

l.ptutaj, użyj opcji SZUKAJ , było już chyba z 200 podobnych tematów i poczytaj
marcinkoz2910
Members

Postprzez seb » 1 kwi 2009, o 18:03

marcinkoz2910 napisał(a):l.ptutaj, użyj opcji SZUKAJ , było już chyba z 200 podobnych tematów i poczytaj
no to jest 201, naprawde przydaje sie opcja szukaj.......... a znajdziesz napewno.
seb

Postprzez l.ptutaj » 1 kwi 2009, o 18:04

A może być to spowodowane słabym akumulatorem?? Słabym bo ma aż 6 lat i raczej lata świetności ma za sobą.
l.ptutaj
Berbeć

Postprzez morsdicti » 1 kwi 2009, o 18:05

nie
morsdicti
Members

Postprzez seb » 1 kwi 2009, o 18:06

l.ptutaj napisał(a):A może być to spowodowane słabym akumulatorem?? Słabym bo ma aż 6 lat i raczej lata świetności ma za sobą.
to napewno nie akumulator, jesli odpalasz na nim bez problemow to jest ok. Czujnik halla na 99% jesli zaraz po zgasnieciu nie mozesz odpalic i musisz odczekac chwile.
seb

Postprzez morsdicti » 1 kwi 2009, o 18:07

kup kostke za 6zł i sprawdź odepnij od tej co masz wtyczkę i podłącz do nowej i pal śrubokrętem i pojeździj ... tak wyeliminujesz kostkę ... jeżeli to nie kostka i nie czujnik halla to zrób tak jak pisałem wyżej jak masz alarm :) bo błacha sprawa i każdy nie wierzy, że to może pomoc he ja po 3 miesiącach szukania czemu gaśnie ..... uwierzyłem :)
morsdicti
Members

Postprzez l.ptutaj » 1 kwi 2009, o 18:08

marcinkoz2910 napisał(a):Takie gaśnięcie podczas jazdy to przeważnie wina czujnik halla co znajduje się w aparacie zapłonowym
Może to też być wina cewki WN

A powiedz jak zgaśnie to zapala od strzału? Masz falowania obrotów?

Kolejna sprawa, jak tam ze stanem technicznym przewodów zapłonowych, świec, palca i kopułki? Lub po prostu wysiada kostka w stacyjce...

Jak posprawdzać czy cewka jest OK jub jak sprawdzić halla masz tutaj --> http://www.golf3.pl/topics28/podstawowa ... t14776.htm

Falowania nie ma i odpala od razu. Jak by kontroli nie rzucały się w oczy to nie da się rozpoznać że gaśnie

[ Dodano: 2009-04-01, 18:09 ]
morsdicti napisał(a):kup kostke za 6zł i sprawdź odepnij od tej co masz wtyczkę i podłącz do nowej i pal śrubokrętem i pojeździj ... tak wyeliminujesz kostkę ... jeżeli to nie kostka i nie czujnik halla to zrób tak jak pisałem wyżej jak masz alarm :) bo błacha sprawa i każdy nie wierzy, że to może pomoc he ja po 3 miesiącach szukania czemu gaśnie ..... uwierzyłem :)

Alarmu nie posiadam, centralny zamek jest ale bez alarmu.

[ Dodano: 2009-04-01, 18:11 ]
seb napisał(a):
l.ptutaj napisał(a):A może być to spowodowane słabym akumulatorem?? Słabym bo ma aż 6 lat i raczej lata świetności ma za sobą.
to napewno nie akumulator, jesli odpalasz na nim bez problemow to jest ok. Czujnik halla na 99% jesli zaraz po zgasnieciu nie mozesz odpalic i musisz odczekac chwile.

Ale on się opdala od razu, nie ma problemów z odpaleniem.
l.ptutaj
Berbeć

Postprzez morsdicti » 1 kwi 2009, o 18:11

no to jak CI nie gasnie silnik to nie czujnik halla bo jak zgaśnie dlatego że czujnik źle analizuje dane o położeniu wału itd to musisz poczekać pare minut i dopiero wtedy odpalisz auto ......

nawet jak nie masz alarmu tam moduł i tak jest bo jest zespolony zapłon z centralnym w takim razie .... sprawdź pierw kostke tak jak pisałem jeżeli uda Ci się wypiąć z niej kabel z wtyczką i podłączyć do nowej kostki to tak pojeździj ... jeżeli dalej będzie gasł ... zimne luty w module na 100%
morsdicti
Members

Następna strona

- - -

Powrót do Silniki benzynowe