Co się stało bo aż mnie ciarki przeszły???

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez marcinkoz2910 » 21 lip 2008, o 18:04

Witam

Opiszę Wam co się stało: Było tak wskazówka od paliwa na pierwszej czerwonej licząc od prawej a na trzeciej czerwonej licząc od lewej (czyli tak na oko myślę ze było w baku 10litrów paliwa), jadę na stację tankuję i wlałem 45l (tak przy 38 zaczeło mi wybijać pistolet ale myślę że to piana i leje dalej benzyne aż do 45l) i tu nagle za golfem leje sie rzeka benzyny :-o :-o :-o :-o :cry: , a dokładnie wylewało się patrząc od tyłu to tak po lewej stronie koło rury wydechowej tam w tym miejscu jak jest ta taka osłona nad rurą wydechową i zlewało się po baku :-/ . Pytałem kolegę blacharza i powiedział ze jak auto nie było nigdy tankowane do pełna to to jest normalne a wyczytałem kiedyś że baki benzynowe można tylko do 80% napełnić a reszta jest na opary.
I moje pytanie jest na co to Wam wygląda?? Mam dziurę w górnej części baku?? A może jest tam jakiś zawór bezpieczeństwa i temu się lało??? Proszę o pomoc.

Kurcze ale się rozpisałem....
marcinkoz2910
Members

Postprzez Adi » 21 lip 2008, o 18:17

marcinkoz2910, Ja nalewałem do swojego pod sam korek w tym co mma i tym poprzednim.
Cakliem mozliwe ze masz jakas dziure
Adi

Postprzez marcinkoz2910 » 21 lip 2008, o 18:28

jak to można sprawdzić?? da sie to jakoś?? a jeszcze jedno jak patrzyłem na koło dojazdowe to zobaczyłem ze ta klapka co można za jej pomocą dojść do tych wężyków co idą do zbiornika była ruszana tak jak by coś tam było majstrowane, a może nie jest do końca coś tam dokręcone i przez tą klapkę w zbiorniku się wylewa??? Mam nadzieję że ktoś pomoże bo nie chce w powietrze wylecieć :cry:
marcinkoz2910
Members

Postprzez Cysiu_NS » 21 lip 2008, o 19:19

w bagazniku jest pompa paliwa sprawdz uszczelki i przewody do niej czy wszystko szczelne iczy nie ma tam benzyny byc moze ktos wymienial kiedys pompe i nie zalozyl uczelki albo rurki... jezeli to nie pomoze to nie pozostanie nic innego jak wyjecie zbiornika
Życie jest piękne! Jeśli prawidłowo dobierze się środki antydepresyjne
Cysiu_NS
Gaduła

Postprzez marcinkoz2910 » 21 lip 2008, o 21:31

a mogę to normalnie rozebrać?? nic sie nie stanie?? a jeśli nie to może ktos powie jak??
marcinkoz2910
Members

Postprzez marko1967 » 21 lip 2008, o 21:34

Cysiu_NS napisał(a):w bagazniku jest pompa paliwa sprawdz uszczelki i przewody do niej czy wszystko szczelne iczy nie ma tam benzyny byc moze ktos wymienial kiedys pompe i nie zalozyl uczelki albo rurki... jezeli to nie pomoze to nie pozostanie nic innego jak wyjecie zbiornika
a ja tak myśle że gdy by nie było tej uszczelki itd: to byś czuł zapach benzyny w aucie może się myle moim skromnym zdaniem może jest gdzieś dzurka w tym węzu miedzy zbiornikiem a wlewem paliwa ale to tylko jest moja sugestia może warto sprawdzić pozdrawiam

[ Dodano: 2008-07-21, 21:39 ]
Cysiu_NS napisał(a):w bagazniku jest pompa paliwa sprawdz uszczelki i przewody do niej czy wszystko szczelne iczy nie ma tam benzyny byc moze ktos wymienial kiedys pompe i nie zalozyl uczelki albo rurki... jezeli to nie pomoze to nie pozostanie nic innego jak wyjecie zbiornika
w bagażniku pod dywanikiem po prawej stronie jest taka okrągła blacha i wniej trzy wkrety wykręć je z obaczysz to oczym pisze "Cysiu_NS"
marko1967
Members

Postprzez Cysiu_NS » 21 lip 2008, o 22:18

tak mozesz to normalnie rozebrac tak jak kolega wyzej mnie poprawil tam musisz poszukac i zobaczyc czy wszystko jest tam w porzadku
Życie jest piękne! Jeśli prawidłowo dobierze się środki antydepresyjne
Cysiu_NS
Gaduła

Postprzez marcinkoz2910 » 22 lip 2008, o 16:00

dobra to będę musiał zejść do kanału i to pooglądać ale nie wiem jak za bardzo bak rozebrać ??
a co to tej blachy i trzech wkrętów to już tam patrzyłem i widziałem że tam było coś robione ale muszę się temu bardziej przyglądnąć, ale w dalszym ciągu czekam na wasze opinie lub sugestie. Jak tam po patrze to sie odezwę. Na razie to wielkie dzięki za pomoc.
marcinkoz2910
Members

Postprzez wojtek- chrusci » 22 lip 2008, o 19:37

Ja miałem taki problem ale w 2 ce wymieniałem bak bo był pęknięty ,3kę tankuje do pełna i nic się niedzieje
wojtek- chrusci
Berbeć

Postprzez marcinkoz2910 » 22 lip 2008, o 19:48

no OK że może być pęknięty ale przy samej górze??? na rysunku baku widać jakąś rurkę od odpowietrzenia i może to przez to mi sie wylało?? (książka VW Golf III i VENTO str. 38;39;47, można na tym forum pobrać), kurczę nie daje mi to spokoju a najdziwniejsze jest to że jak autko stoi całą noc w zamkniętym garażu to nie czuć benzyny i teraz już sam nie wiem co jest ale muszę znaleźć tego przyczynę... A co powiecie jak bym jeszcze raz spróbował nalać do pełna ????

[ Dodano: 2008-07-22, 21:20 ]
zobaczyłem dzisiaj pod tą blache co jest w bagazniku i powiem tak widziałem tam kostke z 4 przewodami i dwa wężyki co wchodziły do baku przez taki plastikowe koło a ono natomiast było przykrecone za pomocą takiego plastikowego kołnierza z gwintem, ale to kolo z tymi dwoma wężami i kostką się rusza, i teraz nie wiem czy tak ma byc czy tam jest coś zle poskładane... ??
marcinkoz2910
Members

Postprzez SotoM » 23 lip 2008, o 00:17

chodzi ci o ten taki duży pierściań plastikowy...najlepiej go odkęć i zobacz czy nie jest podwinieta uszczelka lub nawet czy ten kołnież czasem nie jest pekniety. w ogole to przy samej gódrze przy wlewie paliwa jest tzw.odma. moze ona byc uszkodzona i jak lałeś po sam korek paliwo juz lało sie do tej odmy i dlatego mogło ci polecieć paliwo na zewnatrz.po za tym tak na marginesie aut z silnikiem benzynowem nie mozna lac po sam korek. za dużo tłumaczenia. tankujesz do pełna do 1go odbicia pistoleta i nie dolewasz.musi być miejsce na podcisnienie w układzie paliwowym. jak odkrecasz korek to słyszysz takie jakby psssss.....??
Mój były SotoMoVWóz