Co to jest?

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez tigr123 » 31 lip 2011, o 23:12

Przetłumaczę :D
"Jednostka magazynowania ciepła. Cillinder 164mm średnicy 368mm w długości, transport dużej części podgrzać płyn z układu chłodzenia do tej izolacji zbiornika. Nie powinno to zatrzymać i czekać na następny start. Votex (oficjalny VW akcesoria, www.votex.de) twierdzi, że ciepło powinno pozostać "użyteczne" dla co najmniej 72 godziny. Przy kolejnym uruchomieniu zimnego, zbiornik daje ciepło (do systemu chłodzenia) w ciągu 30 sekund. Dlatego, silnik jest ogrzewany formie wewnątrz oraz na zewnątrz. Votex obiecuje gorącego powietrza dla pasażera w 6-10 sekund, do 0.5l/100km mniejsze zużycie paliwa, nawet o 35% niższą emisję CO2 i emmisions HC, krótsze "needle-fazy" diesel i oczywiście "praktycznie nie ma zimnego startu nigdy więcej "."
tigr123
Berbeć

Postprzez Lobus » 1 sie 2011, o 22:42

Nawet jeśli to webasto i nawet ori Votexa to wygląda paskudnie i przypomina bojler na biwak jak to killah, napisał hehe
Swoją drogą nadaję sie do rarytasów w MK3 jeśli to ori;p
Lobus
Ekspert

Postprzez Snejk18 » 1 sie 2011, o 22:52

Ja bardziej przychylałbym się do opinii, że to jest taki "termos" który utrzymuje płyn chłodzący w wyższej temp., przez dłuższy czas.
Jedyne przewody które do tego wchodzą są podłączone do układu chłodzenia(przynajmniej tylko te widać na zdjęciach).

Jeżeli byłoby to webasto, to musiałyby dochodzić tam jeszcze przewody paliwowe, zasilające i sterujące no i musiałaby być gdzieś wyprowadzona rura wydechowa :)
Snejk18
Fanatyk

Postprzez Kriss_Lodz » 2 sie 2011, o 11:22

Dokładnie jest to termos :) który utrzymuje ciepły płyn chłodniczy do ponownego rozruchu, ma to wyeliminować zimny start i i przyśpieszyć nagrzewanie silnika do temp. pracy
Nie masz co zrobić z kasą ????

Zostań klientem stacji ASO :)
Kriss_Lodz
Czytacz

Postprzez krystek.l » 2 sie 2011, o 11:44

tyleż to golfów przeglądnąłem w ciągu prawie 2 lat i pierwszy raz takie cudo widziałem... (nie wspominając o przypadkach tuningu silnika u zdzicha za stodołą :wstyd: )

to było seryjnie jakoś produkowane czy taki mały dodatek ala gadżet ?? ;-)
krystek.l

Postprzez RAQnio_V » 2 sie 2011, o 20:07

no ja też o czymś takim nie słyszałem ;)
Wąsko i wysoko... Na przekór stereotypom :D
RAQnio_V
Badacz tematu

Postprzez Kriss_Lodz » 2 sie 2011, o 21:45

pare postów wyżej zamieściłem linka i wygląda na to że to był taki gadżet, może wypuszczony dla krajów skandynawskich ?? nie wiem tak przypuszczam.
Nie masz co zrobić z kasą ????

Zostań klientem stacji ASO :)
Kriss_Lodz
Czytacz

Poprzednia strona

- - -

Powrót do Silniki benzynowe