przez zdoniuu » 30 wrz 2009, o 21:27
Mam taki przypadek w golfie silnik 1,6 AEE, opisze wszystko od początku, Zaczęło się od trudności z odpaleniem kręcił kręcił a jak odpalił to ogromne ilości dymu wylatywały z tłumika, a tak w jeździe nie kopcił. Wydawało mi się że poszła sonda co potwierdziło podłączenie pod VAG, od niechcenia zajrzałem jeszcze na filtr powietrza w jakim jest stanie, i okazało sie że mechanicy przy wymianie źle go założyli, wyskoczył z prowadnicy i do przepustnicy dostawał sie kurz piach, trawa, i inne dziadostwa. mechanik wymienił mi sondę, wyczyścił przepustnice, przy okazji wymienione były świece i kable. Po wymianie tych części, silnik trochę nierówno chodził ale mechanik mówił że wszystko wróci do normy po przejechaniu kilku km. Przejechałem 50 km, a on dalej ciężko palił, kopcił i tak nierówno chodził aż całe auto się trzęsło, oddałem do mechanika. Tym razem okazało się że poszła uszczelka pod głowicą i nie trzymały zawory. Wszystko zostało zrobione i dodatkowo wymieniona została kopułka i palec a on dalej ciężko pali, pracuje jakby nie palił na jeden gar aż auto się trzęsie, jest słaby ciężko wchodzi na obroty ale przestał kopcić, a komputer nie pokazuje żadnych błędów.Dodam, że silnik nie wziął nigdy ani grama oleju. Kompletnie nie wiem co to może być, a nie chce oddawać znowu do mechanika żeby naprawiał na chybił trafił, bo już kosztowało mnie to 1200 zł..