Witam.Mam dosyć poważne kłopoty z moim golfikiem a "wszyscy" rozkładają ręce. Problem jest taki, że od jakiegoś czasu po nagrzaniu golf zaczyna szaleć tzn: obroty na jałowym nieznacznie sie podnoszą z "nominalnych" i wtedy zaczyna sie dusić jak chce ruszyć np z pod świateł, czasami jak za mocno wcisne pedał gazu to potrafi zgasnąć ( czyżby go zalewało ?) ale jak delikatnie przygazuje i wskoczy np na 2000 to wtedy moge wbić bieg i jechać dalej. na wyższych biegach ten problem nie wystepuje.Poza tym zauważyłem suche okopcone swiece nawet po trasie. Czesto pomaga wyłączenie silnika nawet na kilka sekund ale np za kilka skrzyżowań problem powraca a czasem jest tak że pól dnia przejeżdze i jest OK, ale ostatnio to całkiem mnie zaskoczył bo po małej trasie o staniu 15 min nie mogłem go odpalić. ( pompa pompowała, rozrusznik kręcił jak szalony i dopiero po kilku minutach krecenia, powoli wskakiwał na obroty aż załapał i już pózniej odpalał dobrze (czyżby cewka ? ) byłem z nim na tzw kompie i pokazał błąd CZUJNIK PODCISNIENIA, ale co z tego jak nikt nie potrafi mi powiedzieć gdzie ten czujnik sie znajduje ( mechanik podobno dobry elektryk poruszał kablami, wężami i stwierdził że nic nie poradzi bo tu sie nie ma do czego przyczepić bo wszystko jest OK a problem pozostał)
Silnik to 1.8 o kodzie ADD taki sam jak np ABS tylko rózni sie układem wtrysku paliwa.
Wymienione mam praktycznie wszystko: filtry paliwa. powietrza,swiece NGK, kopułka nowa, palec też, kabli WN nie wymieniałem ale wątpie żeby one były przyczyna takiego stanu ( nie świecą w nocy, wygladaja jak nowe) paliwo leje tylko markowe ( nie mam gazu)
Porozłaczałem wszystkie wtyczki, pozagladałem gdzie sie da, poczyściłem styki i masy i nic
Nie wiem tylko co to jest ten zielony kabelek i gdzie jest ten cholerny czujnik podcisnienia ale czasem wątpie w to zeby on powodował az takie problemy.
Kupiłem golfa bo wszyscy mówili, że to prosta konstrukcja, ze "byle jaki mechanik" potrafi go naprawić a nikt nie potrafi mi pomóc Pomóżcie mi.
Uff mam nadzieje, ze ktoś to przeczyta