Witam
od ostatniej wymiany oleju przejechałem jakieś 16 000 km trochę przegapiłem bo powinienem chyba już przy 10 000 wymienić olej. Rok temu wlano mi olej Texako 10/40. Jaki olej i filtr oleju polecicie do silnika benzynowego 1.6 z roku 1997
Moderator: Moderator
Adamiii napisał(a):spokojnie, wymiana w silnikach benzynowych zalecana jest po 15000 km (wg mojej instrukcji która jest z 1993 roku), jest też informacja, że jeśli jeszcze nie minął rok, a pozostało już nie wiele czasu aby minął rok od ostatniej wymiany oleju, to można na swoją korzyść przesunąć zaplanowany przebieg, przy którym zmienimy olej tak, aby pokryło się to z czasem jednego roku od poprzedniej wymiany
jeśli chodzi o olej to mogę polecić ten któy sam używam: Castrol GTX Magnatec 10W40, wybierając filtr oleju nie zwracałem uwagę na markę, myślę ze ma to drugorzędne znaczenie, poszperałem po allegro i zauważyłem, że ktoś tam oferuje orginał za 30 zł wiec napewno ten warto..
ulises napisał(a):Właśnie patrze, filtry są na 30 000 km to znaczy że futru nie trzeba zmieniać, przy każdej zmianie oleju? czy lepiej zmienić
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 30 gości