czujka oleju??

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez Eero » 19 kwi 2009, o 22:39

zoltar24 napisał(a):Witam.Mam trochę inny problem.Po wymianie oleju i filtrów zaczeła migać kontrolka oleju (miga cały czas po odpaleniu silnika).Sprawdziłem poziom oleju i jest ok 1cm ponad stan.Nie wiem czy to coś poważnego.
Golf '93 silnik 1,8.
1 cm ponad stan? Oczywiście, że to coś poważnego. Należy zlać olej, bo uszkodzisz katalizator.
Eero
Czytacz

Postprzez zoltar24 » 19 kwi 2009, o 22:55

To znaczy że jak spuszczę olej to przestanie migać kontrolka ???

[ Dodano: 2009-04-20, 14:17 ]
Zmieniłem czujnik (brązowy),odlałem olej i wszystko wróciło do normy.
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam
zoltar24
Berbeć

Postprzez Eero » 22 kwi 2009, o 13:26

Jeśli włącza się kontrolka oleju należy po pierwsze się zatrzymać i sprawdzić poziom oleju jeśli jest ok, należy sprawdzić ciśnienie oleju i dopiero jeśli ono jest ok dopiero wtedy należy myśleć o wadliwych czujnikach itd. Wtedy należy sprawdzić jakie czujniki są właściwe do silnika (jaki kolor) i nawet jak mamy takie same to należy kupić takie nowe. Natomiast jesli ciśnienie jest za małe można próbować róznych olejów i filtrów, ale jeśli to nic nie daje, a ktoś nie chce wykonywać remontu to brzęczenie można usunąć odlutowując głośniczek z zegarów lub jeszcze prościej- wstawić inne czujniki, które reagują na niższe ciśnienie. Część z ludzi wstawia takie czujniki przy których im nie piszczy i myślą, że rozwiązali problem, a wielu z nich wstawiło poprostu złe czujniki i dlatego już nie piszczy, ale ciśnienie dalej jest za małe. Nie wszyscy mają kasę na remont silnika, ale trzeba wiedzieć co się dzieje z samochodem.
Eero
Czytacz

Poprzednia strona

- - -

Powrót do Silniki benzynowe