czujka oleju??

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

czujka oleju??

Postprzez malin » 24 sty 2009, o 23:33

Witam!
Mam taki problem, po dluzej jezdzie dosc szybkiej i trzymaniu silnika na wysokich obrotach miedy 4-5 tys. a pozniej zwolnieniu i zejsciu z obrotow zaczyna mi migac czujka oleju, lecz gdy znow wejde przekrocze 3 tys. obrotow przestaje. Slyszalem ze moze byc to sprawa tego ze jezdze na minerale. Mieliscie taki problem?? Co z tym zrobic??
malin
Berbeć

czujka oleju??

Postprzez marcinkoz2910 » 24 sty 2009, o 23:39

Ja tez mam minerala i nie mam takiego problemu...

Kiedy wymieniałeś olej i filtr? Może być już przepracowany i nie rozprowadzać sie tak samo po silniku (mogła się zrobić galareta)
może to być też wina pompy oleju lecz czujnik bym wykluczył chociaż to wykluczenie to bym potwierdził po zeskanowaniu auta VAGiem
marcinkoz2910
Members

Postprzez cezet » 25 sty 2009, o 14:18

Witam. Też mam problem z zapalająca się kontrolką oleju, lecz u mnie czasem zapala się dosłownie na kilka sekund, innym razem wyję dopóki nie wyłączę i ponownie zapale silnika.
Mój golf to benzyna 1.8, 92r ABS, dodam, że poziom oleju jest odpowiedni, zauważyłem tez ze lekko się poci pod uszczelką głowicy. Proszę o pomysły co może być przyczyna zapalania się kontrolki, z tego co czytałem wnioskuję, że może to być zepsuty czujnik, lub zbyt małe ciśnienie oleju. PS. jeżdżę na półsyntetyku, olej zmieniałem w kwietniu 2008r nie wiem jaki był przedtem. Proszę o rady.
cezet
Berbeć

Postprzez Piotr Bąk » 26 sty 2009, o 14:44

Miszczu nic lepszego niż mineralny nie zalejesz do swojego golfika. Pierwsza najtańsza sprawa to czujniki. Kup i wymień. Jak nie pomoże to podjedź na badanie ciśnienia. Pokaże Ci czy je gubi czy nie bo może być milion powodów od których się ona pali.Nie zmieniaj oleju na poprzedni tzn półsyntetyk bo nic Ci to nie da a tylko go przepłuczesz.
Jak jest sprawunia to walić na gadu
Piotr Bąk
Czytacz

Postprzez cezet » 28 sty 2009, o 00:16

Zauważyłem jeszcze, że kontrolka zaświeca się gdy schodzę z wyższych obrotów na mniejsze np. gdy jadę trasa i zwalniam przed wioską. Macie na to jakieś pomysły co do przyczyny zapalania się kontrolki oleju??
cezet
Berbeć

Postprzez Piotr Bąk » 29 sty 2009, o 00:35

No to nie jest takie normalne bo zazwyczaj zapala sie przy dodawaniu gazu. Kontrolka i brzęczek zapalają się po przekroczeniu 2150obr. Jak masz golfa z 92 roku to możliwe że widział on już u siebie mineralny i jak wlałeś półsyntetyk to teraz może nie trzymac ciśnienia ale dziwi mnie to że zapala sie ta czujka przy zdejmowaniu nogi z gazu a nie odwrotnie. Looknij te czujniki najpierw na razie bo to najminej roboty i najmniejsze koszty a potem ewentualnie olej bo i tak już pewnie bedziesz musiał go wymienić
Piotr Bąk
Czytacz

Postprzez cezet » 29 sty 2009, o 12:42

No byłem dzisiaj u mechanika wymieniałem czujniki, po wymianie kontrolka migała mi cały czas ale bez sygnału dźwiękowego. Zostawiliśmy więc czarny czujnik stary. Mechanik poradził bym wymienił olej na mineralny i za bardzo się nie przejmował, choć powiedział że silniczek powoli się kończy :-( . Czy na pewno mam się nie przejmować, czy może już szukać innego motoru?
cezet
Berbeć

Postprzez manik.p » 29 sty 2009, o 15:53

witam mam podobny problem otóż gdy przejade jakieś 20km to miga i brzęczy jak dodam gazu to przestaje chciałbym zacząć od wymiany czujników ale nie wiem gdzie są i jakie mają kolory dodam żesilnik suchy nie ubywa oleju po wymianie w listopadzie mam silnik 1,8ABSwersja GT Special
manik.p
Berbeć

Postprzez Piotr Bąk » 29 sty 2009, o 16:40

Czujki masz na pdstawie nad filtrem oleju jeden czarny a drugi chyba szary. A Ty cezet zrób w takim razie jak mówiłem czyli zmien olej na minerała (jeden z najlepszych Castrol Magnatec ale i też nie najtańszy) Jeżeli motor się kończy to powinieneś to słyszeć jak dobrze sie wsłuchasz, może być słabszy, może kpcić, zjadać olej i wiele innych to na razie koleś niech nie kracze koleś. Polecam zainwestować ze 150 zł i kupić 5 tego Castrola(tylko nie lej wszystkiego bo wchodzi ok 4,5l) i filtr. Zmienisz, pojeździsz zobaczysz. Jak bedzie lipa to jedź na sprwadzenie ciśnienia i bedziesz wiedział.
Piotr Bąk
Czytacz

Postprzez manik.p » 29 sty 2009, o 16:47

dzięki za szybką odp :-)
manik.p
Berbeć

Postprzez cezet » 29 sty 2009, o 18:15

Dzięki za wszystkie odpowiedzi :)

[ Dodano: 2009-02-04, 19:46 ]
Wymieniłem u siebie olej na mineralny castrol gtx high mileage 15w40, oraz zmieniłem filtr i problem znikł jak ręką odjął. Na razie spokój mam nadzieję, że tak zostanie. Dzięki wszystkim za odzew.
cezet
Berbeć

Postprzez Eero » 1 kwi 2009, o 22:56

cezet napisał(a):Dzięki za wszystkie odpowiedzi :)

[ Dodano: 2009-02-04, 19:46 ]
Wymieniłem u siebie olej na mineralny castrol gtx high mileage 15w40, oraz zmieniłem filtr i problem znikł jak ręką odjął. Na razie spokój mam nadzieję, że tak zostanie. Dzięki wszystkim za odzew.

Cezet, miałem identyczny problem co Ty i takie same objawy (kontrolka przestawała migac po dodaniu gazu do odp. obrotow). Szczegolnie miga , przy dlugiej jezdzie szybko. Mechanik stwierdził, że cisnienie jest za niskie, ale samochod jezdzi juz ponad 2 lata (dosc czesto jezdze samochodem) bez najmniejszego problemu- nie pali oleju i woogle zadnych problemow i innych objawow. Uzywam oleju pol-syntetycznego, moze kiedys zmienie na mineralny. Czy problem nie wystąpił już nigdy po wlaniu mineralnego?
Eero
Czytacz

Następna strona

- - -

Powrót do Silniki benzynowe