Czujnik Położenia Przepustnicy /potencjometr przepustnicy

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez Fasol » 1 gru 2008, o 15:13

Witam
Panowie i Panie potrzebuje paru informacji na temat czujnika położenia przepustnicy w silniku 2.0 o oznaczeniu 2E. Interesuje mnie na ile jest Pinów,mam na oku tą aukcje i zastanawiam się czy będzie pasował http://allegro.pl/item478775966_potencj ... t_tps.html oraz czy nie lepiej by było gdybym kupił całą przepustnicę.Nie ukrywam,że na gwałt mi potrzebny ...
Fasol

Postprzez pablomed » 1 gru 2008, o 20:12

3 piny, nie wiem co to jest na allegro, nie ryzykuj, szkoda kasy, kup używkę w całości z przepustnicą (100-150 zeta).
pablomed
Members

Postprzez Fasol » 1 gru 2008, o 20:24

pablomed, jesteś pewny ,że na 3 piny ? hmm no nie chcialbym za bardzo wymieniac calej przepustnicy,ale jezeli bedzie trzeba to oczywiscie tak zrobie,dzieki !
Fasol

Postprzez pablomed » 1 gru 2008, o 20:32

Pewnie bo mam w domu 2 auta z tym silnikiem. Kupno całości to lepsze wyjście, z tego prostego powodu że masz wszystko ustawione fabrycznie, nie będzie problemu z ustawianiem przepustnicy.
Poza tym pewnien jesteś że padła? to wielka rzadkość w tym wtrysku.
pablomed
Members

Postprzez Fasol » 1 gru 2008, o 20:42

pablomed, Vag pokazuje czujnik połozenia przepustnicy więc licze na niego :D poza tym,wymieniłem prawie wszystko począwszy od kopułki i palca,kończąc na krokowym... nadzieja w tym,że wymiana przepustnicy tutaj pomoże ...
Fasol

Postprzez pablomed » 1 gru 2008, o 20:50

Fasol, tu potrzeba zwykły miernik żeby sprawdzić ten czujnik. Przecież VAG nie powie ci czy czujnik czy tylko wtyczka czy kable są uwalone i pójdziesz w niepotrzebne koszty. Voltomierz wpinasz w kabel sygnałowy (chyba biało błękitny) oraz w masę i na włączonym zapłonie mierzysz napięcie otwierając ręką przepustnicę. Nie pamiętam dokładnie wartości, ale napięcie ma płynnie wzrastać do około 5V, bez skoków, i wtedy TPS jest ok.

[ Dodano: 2008-12-01, 19:52 ]
Ogólnie: z VAG-iem od tego silnika z daleka. Samodiagnoza jest za słabo rozwinięta. To staroć niestety. Jedyna rzecz czego nie sprawdzisz zwykłym miernikiem praktycznie to czujnik spalania stukowego.
pablomed
Members

Postprzez Fasol » 1 gru 2008, o 21:19

pablomed, dzięki ci wielkie,jeżeli jutro uda sie zrobic tak jak mowisz to punkty polecą ;) jeszcze raz dzieki !
Fasol

- - -

Powrót do Silniki benzynowe