czy krokowy wibruje

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

czy krokowy wibruje

Postprzez rogal133 » 18 sie 2009, o 22:51

witam mam pytanie do posiadaczy silnikow 2,0 8v ja mam akurat 2e ale u innych pewnie jest to samo a mianowicie czy na zgaszonymn silniky a wlaczonym zaplonie wibruje wam krokowy?? bo u mnie tak i kumpel ma audi b4 i ma ten sam silnik tzn prawie ten sam bo troszke sie rozni ale krokowy jest taki sam i u niego jest to samo czy to normalne prosze o wypowiedz posiadaczy takich samych silnikow a nie o jakies przypuszczenia bo ja wiem ze przy innych nic nie wibruje
rogal133
Badacz tematu

czy krokowy wibruje

Postprzez ziober » 18 sie 2009, o 23:12

Nie powinien "wibrowac" na wlaczonym zaplonie. Dopiero po odpaleniu zaczyna pracowac.
ziober
Berbeć

Postprzez Legionista » 19 sie 2009, o 08:30

rogal133, mam 2.0 2E ale nigdy nie spotkalem sie z czymś takim co opisujesz... moze jakies impulsu prądu przechodza do licznika po włączeniu zaplonu - nie mam pojęcia dziwna sprawa
może trzeba sprawdzić kostkie z tyłu licznika lub kostkie co wchodzi w skrzynie.. :looka: :looka:
Legionista
Members

Postprzez pablomed » 19 sie 2009, o 08:46

rogal133 napisał(a):czy na zgaszonym silniky a wlaczonym zaplonie wibruje wam krokowy??
oczywiście że tak, tak ma być i jak nie wibruje po włączeniu zapłonu to nie działa (spalony lub nie dostaje zasilania). Sprawdzenie czy drży to pierwszy test czy działa wymieniony w każdej serwisówce. rogal133, koledzy tu mają wątpliwości wynikające chyba z termonologii. To o czym piszemy może być nazwane silnikiem krokowym, ale lepiej nazwać toto regulatorem wolnych obrotów, bo ma inną zasadę działania niż silniczki krokowe ustawiające wychylenie przepustnicy w innych silnikach.
pablomed
Members

Postprzez rogal133 » 19 sie 2009, o 19:11

n
pablomed napisał(a):To o czym piszemy może być nazwane silnikiem krokowym, ale lepiej nazwać toto regulatorem wolnych obrotów
no mozna tak nazwac ale to jest wlasnie silniczek krokowy patrzac na to od technicznej strony bo silniczek krokowy to taki silnik ktorego wirnik nie obraca sie w pełnym obrocie tylko obraca sie w jakims kącie i taki jest wlasnie z tym urządzeniem a to o czym piszesz zesilniczki krokowe ustalaja wychylenie przepustnicy to jest nie do konca prawda bo za to odpowiada potencjometr przepustnicy znajdujacy sie na jej osce
rogal133
Badacz tematu

Postprzez pablomed » 29 sie 2009, o 21:38

rogal133 napisał(a):a to o czym piszesz zesilniczki krokowe ustalaja wychylenie przepustnicy to jest nie do konca prawda bo za to odpowiada potencjometr przepustnicy znajdujacy sie na jej osce
silniczek jest elementem wykonawczym i ustala wycylenie przepustnicy, a sterowany jest sygnałem z ECU. TPS jest jednym z kilku czujników które ECU bierze w tej kwestii pod uwagę

[ Dodano: 2009-08-29, 21:52 ]
rogal133 napisał(a):silniczek krokowy to taki silnik ktorego wirnik nie obraca sie w pełnym obrocie tylko obraca sie w jakims kącie i taki jest wlasnie z tym urządzeniem
a myślałem że to elektromagnes zwykły
pablomed
Members

Postprzez rogal133 » 4 wrz 2009, o 19:57

pablomed napisał(a):silniczek jest elementem wykonawczym i ustala wycylenie przepustnicy
silniczek krokowy wcale nie wychyla przepustnicy tylko daje powietrze do kolektora ssacego omijajac calkiem przepustnice bo niby nawet w jaki sposob ma wychylic przepustnice jak nawet sie z nia nie styka.
pablomed napisał(a):a myślałem że to elektromagnes zwykły
elektromagnes ma albo pelne wychylenie albo jest calkiem schowany i nie ma płynnej regulacji tzn stopniowania jakiegos jest albo załączony albo nie a krokowy wycyyla sie tyle ile akurat jest potrzebne powietrza
rogal133
Badacz tematu

Postprzez pablomed » 4 wrz 2009, o 22:37

rogal133, o uchylaniu przepustnicy pisałem jeśli chodzi o inne silniki jak w 2E, w których własnie silniczek krokowy uchyla przepustnicę
czyli w przypadku mk3 we wszystkich wtryskach z wyjątkiem digifanta z 2E i ABF (te mają to co nazywam regulatorem )
pablomed
Members

- - -

Powrót do Silniki benzynowe