Moderator: Moderator
oczywiście że tak, tak ma być i jak nie wibruje po włączeniu zapłonu to nie działa (spalony lub nie dostaje zasilania). Sprawdzenie czy drży to pierwszy test czy działa wymieniony w każdej serwisówce. rogal133, koledzy tu mają wątpliwości wynikające chyba z termonologii. To o czym piszemy może być nazwane silnikiem krokowym, ale lepiej nazwać toto regulatorem wolnych obrotów, bo ma inną zasadę działania niż silniczki krokowe ustawiające wychylenie przepustnicy w innych silnikach.rogal133 napisał(a):czy na zgaszonym silniky a wlaczonym zaplonie wibruje wam krokowy??
no mozna tak nazwac ale to jest wlasnie silniczek krokowy patrzac na to od technicznej strony bo silniczek krokowy to taki silnik ktorego wirnik nie obraca sie w pełnym obrocie tylko obraca sie w jakims kącie i taki jest wlasnie z tym urządzeniem a to o czym piszesz zesilniczki krokowe ustalaja wychylenie przepustnicy to jest nie do konca prawda bo za to odpowiada potencjometr przepustnicy znajdujacy sie na jej oscepablomed napisał(a):To o czym piszemy może być nazwane silnikiem krokowym, ale lepiej nazwać toto regulatorem wolnych obrotów
silniczek jest elementem wykonawczym i ustala wycylenie przepustnicy, a sterowany jest sygnałem z ECU. TPS jest jednym z kilku czujników które ECU bierze w tej kwestii pod uwagęrogal133 napisał(a):a to o czym piszesz zesilniczki krokowe ustalaja wychylenie przepustnicy to jest nie do konca prawda bo za to odpowiada potencjometr przepustnicy znajdujacy sie na jej osce
a myślałem że to elektromagnes zwykłyrogal133 napisał(a):silniczek krokowy to taki silnik ktorego wirnik nie obraca sie w pełnym obrocie tylko obraca sie w jakims kącie i taki jest wlasnie z tym urządzeniem
silniczek krokowy wcale nie wychyla przepustnicy tylko daje powietrze do kolektora ssacego omijajac calkiem przepustnice bo niby nawet w jaki sposob ma wychylic przepustnice jak nawet sie z nia nie styka.pablomed napisał(a):silniczek jest elementem wykonawczym i ustala wycylenie przepustnicy
elektromagnes ma albo pelne wychylenie albo jest calkiem schowany i nie ma płynnej regulacji tzn stopniowania jakiegos jest albo załączony albo nie a krokowy wycyyla sie tyle ile akurat jest potrzebne powietrzapablomed napisał(a):a myślałem że to elektromagnes zwykły
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 47 gości