Czy ktoś wie jakie są różnice w silnikach od golfa 2 i 3 1,8

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez zimny100 » 27 wrz 2011, o 12:28

Witam
Mam pytanie związane z silnikami volkswagena Golfa. Posiadam w Golfa 3 z silnikiem 1.8l o oznaczeniu ABS rok produkcji 1991/98 i zastanawiam się czym się różni ten silnik od silników z volkswagena Golfa 2 1.8l o oznaczeniu RD, RV, PF (rok produkcji 1985/92) lub o oznaczeniu PB, DX (rok produkcji 1984/92). Wiem że pojemności tych silników, stopień sprężania, skoki tłoków i średnica cylindrów są takie same. Pytanie jest takie czy te silniki różnią się osprzętem czy może tylko oprogramowaniem.
Dziękuje za pomoc.
zimny100
Czytacz

Postprzez pablomed » 1 paź 2011, o 14:14

Kolego jak dokładnej odpowiedzi oczekujesz, już pytałeś no nie? Wspólny dla tych wszystkich silników jest tzw słupek czyli cały dół z wałem korbowym. Głowica z wyglądu i wymiarów taka sama ale w mocniejszych silnikach ma większe zawory np PF, poza tym na ogół pasuje zamiennie. Różne są wałko rozrządu. Jeśli chodzi o sposób zasilania to masz ich sporo. Ty masz wtrysk jednopunktowy Boch, najbliższy mu jest ten z silnika RP w golfie II. A pozostałe wymienione przez ciebie silnik z dwójki sa na wtryskach wielopunktowych elektronicznych Digifant (PF, PB,) albo mechanicznych K lub ke-jetronic. Całkowicie inne konstrukcje wtrysku.
Takie pytanie jak zadałeś jest zbyt ogólne, Nikt nie napisze tu podręcznika z różnic pomiędzy wszystkimi typami silników które wymieniłeś. poradę uzyskasz jeśli napiszesz jaki masz zamysł. A dokładniejsze opisy oczywiście googlami znajdziesz. Masz na myśli jakiś konkretny swap to pytaj konkretnie.
pablomed
Members

- - -

Powrót do Silniki benzynowe