czy to moze sonda lambda

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

czy to moze sonda lambda

Postprzez dziabi3 » 25 kwi 2008, o 19:52

Panowie posiadam golfa 3 1,4 i założyłem lpg. Na benzynie wszystko było ok totalnie wszystko:
spalanie od 5,5 do 6,5 przy normalnej jeździe na trasie i w mieście moc też dobra i przyspieszenie
Na lpg też spalanie 8 l moc ok przyspieszenie ok
tylko wolne obroty falują , posiadam bingo m i do niego interfejs
ustawiłem wszystko ok mieszanka stechiometryczna na wolnych i pod obciazeniem

i teraz moje pytanie czy mozliwe ze sonda jest uszkodzona bo nie oscyluje zbyt szybko na wolnych a na wysokich pikuje czasami a czasami dobrze oscyluje

dodam ze reaguje ładnie na bogata ubogą mieszanek praca krokowego pod opiciazeniem własciwa tylko na wolnych wacha sie w granicach 16 kroków

zuwarzyłem ze na benzynie słabo pikuje a raczej kresli linie pochyłe dopiera jak troszke wcisne gaz to oscyluje

dodam ze z aparatu zapłonowego z halotronu wupadły jakies pokruszone plastiki jakby osłonka ta w srodku ale z zapłonem niemam problemu zadnego a te opiłki wyczysciłem ladnie
Średnie spalanie 7,5>8l lpg /5,8l pb
dziabi3
Members

czy to moze sonda lambda

Postprzez przemo » 25 kwi 2008, o 19:58

podepnij sobie pod VAGA i ci wykarze co tam jet nie halo. PZDR
Był Golf 3 GT 1.8ABS
Obecnie Seat Leon Top Sport 1.9TDI ARL 150PS
przemo
Badacz tematu

Postprzez dziabi3 » 25 kwi 2008, o 20:16

tzn wszystko gra tylko wolne na lpg falują jakby sonda za wolno oscylowała i krokowy latał sobie

bo zasada jest taka ze sonda powinna oscylować szybciej niż ustawienia krokowego i wtedy popowstaje mieszanka bliska idealnej a u mnie krokowy jeździ w duł i górę o 16 a 18 kroków a powinien tylko o 10 i to szybko

gaziarz mi mówił ze mam podeprzeć krokowego bogata mieszanką zęby nie jeździł

ale jak tak zorbie to na zimnym silniku tak 30 stopni na gazie na wolnych zalewa go bogata mieszanka bo krokowy zablokowany i nie może sie zamknąć

a może ktoś ma wykres z sondy na wolnych i szybkich obrotach z bingo m scriny
Średnie spalanie 7,5>8l lpg /5,8l pb
dziabi3
Members

- - -

Powrót do Silniki benzynowe