Duze spalanie paliwa.O co chodzi???

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez PAFI » 27 paź 2008, o 21:02

Siema mam pytanko.posiadam vw g3 na gaz CNG o silniku 1.4! Od jakiegos czasu zauwazylem ze zaczol mi strasznie duzo palic jak na ta pojemnosc. a mowiac dokladniej to za 50zl przejezdzam po miescie nico ponad 50 km :/ a tak nie bylo!!! mam podejrzenie ze to wina sondy lambda poniewaz jakis czas temu bylem u mechanika bo chcialem wyciac katalizator ale mi odradzil bo powiedzail ze jak go wytne to bede miec duze spalnie.i ten mechanik cos tam grzebal przy tym czujniku>Co o tym myslicie??moze cos sie poluzowalo??Moze czujnik juz do wymiany??Czekam na jakies rady.dzieki
PAFI
Czytacz

Postprzez pablomed » 27 paź 2008, o 21:10

oceń pracę silnika na benie, podepnij pod VAG, jeśli na benie jest wszystko ok to winna jest instalacja CNG. W ogóle to nikt na żadnym forum chyba jeszcze nie pisał o CNG. Nieźle by było jakbyć mógł jakieś fotki dać, jak ten zbiornik wygląda, ile palił jak był sprawny?
pablomed
Members

Postprzez PAFI » 27 paź 2008, o 21:17

tylko ze to raczej nie instalacjaCNG poniewaz zuzycie gazu jest takie jak bylo nic sie niedzieje a dokladniej za 30zl przejezdzam 200km w miescie a butle mam 90l czyli wchodzi w nia 13m szesciennych gazu.Teraz w weekend bylem nim w Warszawie i na gazie zrobilem ponad 300km potem przelaczylem na benzyne i zauwazylem ze duzo mi spala.wiec dochodze do wniosku ze to sonda!!A wy co myslice????

[ Dodano: 2008-10-27, 20:36 ]
Chlopaki czemu nikt nic nie pisze??nikt niewie czemu zaczol mi spalac tyle benzyny a gazu nie??Mam nadzieje ze ktos cos mi powie na ten temat!!!ja stawiam na sonde.teraz musze spadac juro lukne czy ktos cos napisal.dzieki jeszcze raz
PAFI
Czytacz

Postprzez marcinkoz2910 » 27 paź 2008, o 22:01

PAFI, jak jest instalacja gazowa to chyba wycina się LAMBDE prawda... ??
ale ja bym pod VAGa go podepioł bo jak masz Lambde to może to ona robić...
marcinkoz2910
Members

Postprzez pablomed » 27 paź 2008, o 22:01

PAFI, nie napisałeś w pierwszym poście o jakie paliwo ci chodziło, pisałeś o tym że masz CNG to myslałem że o gaz chodzi. W tej sytuacji jak najbradziej sonda może być winna. Ale przecież na podstawie takiego gdybania nie wydasz kasy na nową sondę. Jeśli masz podejrzenia że ją mechanik odłączył czy coś to trzeba to sprawdzić, najpierw wzrokowo, a potem sprawdzić czy sonda działa. Nie bardzo się to da zrobić bez sprzętu typu intefejs do VAG, oscyloskop, czy choćby w miarę szybki voltomierz.
pablomed
Members

Postprzez Grzech GD » 9 lis 2008, o 00:45

panowie co do spalania...nie jezdziłem na zadne kompytery ani inne cuda vagiem tez nie sprawdząłem poprostu pojechał kupilem sonde lambda (mam na jeden czarny kabel) firma magnetii marelli koszt 47 zł -trzeba poszukac w tej cenie..ale przejde do najwazniejszczego po zamontowaniu sondy zrobiłem 100km na PB autko sie odmuliło:) i teraz na pb ma wieksza moc niz na gazie a było na odwrot co do resetu kompa doradzam odlaczyc obie klemy od AKU i pozniej plusa do budy zeby resztki napiecia uciekły i reset gotowy (bo niektorzy pisza cuda typu odłaczyłem na noc i jest ok )a wystarczy zabieg j/w...jedynym problemem jest odkrecenie sondy wd40 nie pomagło:) młotek i przecinak dalo porzadany efekt rora i nasadka ..druga wazna rzecz sprzwdzic czujnik temperatury cieczy bo jak jest trafiony to tez moga byc błedne odczyty co z tym idzie spalanie i moc pozdrawiam i powdodzenia :-P
Grzech GD
Grzech GD
Czytacz

- - -

Powrót do Silniki benzynowe