Dym przy uruchamianiu

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Dym przy uruchamianiu

Postprzez redi231 » 30 cze 2011, o 23:01

Witam wszystkich, mój problem polega na tym że przy odpalaniu auta które postało jakiś czas min 1 godzinę z rury wydechowej wydobywa się spora chmura dymu błękitnego. Co to może byc? Po tej chmurze autko nie dymi już.

Mój golfik to 1,8 benzynka w automacie.
redi231
Berbeć

Dym przy uruchamianiu

Postprzez Radekb351 » 30 cze 2011, o 23:26

Nie ten dział.
Możliwe ze głowica do roboty.
Radekb351
Gaduła

Postprzez killah » 2 lip 2011, o 12:18

przeniesione do działu silniki benzynowe bo nic to nie ma wspólnego z wydechem.

tak jak przedmówca napisał - pewnie pali płyn chłodniczy. Sprawdź czy pod korkiem wlewu płynu chłodniczego nie ma bąbelek oleju albo czy pod korkiem oleju nie ma białej mazi,
killah

Postprzez pablomed » 3 lip 2011, o 13:05

Błękitnego czy po prostu niebieskiego. Poszukaj tematów o uszczelniaczach zaworowych, mozna je zmienic bez zdejmowania głowicy powinno to starczyć, nie na bank ale mały koszt uzasadnia ryzyko niepowodzenia .
pablomed
Members

Postprzez redi231 » 3 lip 2011, o 19:18

pablomed napisał(a):Błękitnego czy po prostu niebieskiego. Poszukaj tematów o uszczelniaczach zaworowych, mozna je zmienic bez zdejmowania głowicy powinno to starczyć, nie na bank ale mały koszt uzasadnia ryzyko niepowodzenia .

Dym raczej niebieski sprawdzę jeszcze płyn i olej ale raczej nie zauważyłem nic w silniku do zbiornika wyrównawczego nie zagladałem, jak sprawdzę to dam znac
Dzięki wszystkim za odpowiedzi
redi231
Berbeć

Postprzez KristoF » 7 lip 2011, o 21:06

jeśli dymi na niebiesko po odpaleniu silnika który stał jakiś czas to do wymiany są najczęściej uszczelniacze zaworowe, pewnie ze starości stwardniały i nie trzymają. Koszt niewielki, jak wczesniej ktoś pisał, wymiana bez zdejmowania głowicy. Ile oleju ci ubywa, jak dużo dolewasz od wymiany do wymiany?
Był Golf3- największy błąd mojego życia...
a teraz...
Elegancja, komfort , nienaganna jakość i aksamitnie pracujący silnik Millera ;]
KristoF
Members

- - -

Powrót do Silniki benzynowe