Dziurawa rura w silniku

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Dziurawa rura w silniku

Postprzez mischmasch » 8 sty 2011, o 16:31

Witam wszystkich forumowiczów. Na wstępie chciałbym powiedzieć że jestem totalnie zielony w sprawach silnika i tym podobnych rzeczach. Bardzo kocham mojego golfa 1.6 AEE, lecz ostatnio zauważyłem pewną nieprawidłowość w silniku.

Otóż oto ta rura jest poważnie pęknięta i podziurawiona:

Obrazek

Pytanie brzmi: Za co odpowiada ta rura, czy konieczna jest wymiana tej rury itp. Jakie mogą być konsekwencje dalszej jazdy z "dziurawcem"?

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i pomoc. Pozdrawiam.

btw. ...i zaczął kopcić na niebieskawo im bardziej mu daje po gazie tym więcej tego dymu wydobywa się z rury wydechowej - uszczelka głowic obok miski olejowej była wymieniana.
mischmasch
Berbeć

Dziurawa rura w silniku

Postprzez SotoM » 8 sty 2011, o 17:05

rura taka nie jest strasznie droga.
duzo pisac...jak widzisz połaczona jest z przepustnica powietrza zasysanego. w niskie temperatury otwiera sie ta przepustnica i ciagnie powietrze które jest ogrzewane przez kolektor wydechowy przez ta podziurawiona rure.
Mój były SotoMoVWóz

Powered by diesel inside -by Leopard
SotoM
Members

Rocznik: 2007
Silnik: BRD
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez marko1967 » 8 sty 2011, o 17:21

Witam jest to rura która zasysa powietrze z nad kolektora wydechowego na wtrysk aby silnik szybciej się zagrzał i ssanie szybciej się wyłączyło. Uszkodzona rura powoduje dłuższą prace silnika na ssaniu co powoduje większe zużycie paliwa możesz kupić rure spiro taką aluminiową w castoramie niepamiętam jakie fi chyba 50 albo 40 poprostu zmież
marko1967
Members

Postprzez Błażej » 8 sty 2011, o 20:41

kolego coś mi sie zdaje że ten silnik to nie aee, aee ma inna pokrywe zaworów
błażej
Błażej
Czytacz

Postprzez mischmasch » 9 sty 2011, o 03:12

Jeżeli to nie silnik AEE to przepraszam za błąd i brak niewiedzy.

Zdjęcie dorwałem z neta (było napisane AEE) - ale wygląd silnika jest ten sam co u mnie - z lewej strony rurka zasysająca powietrze - później odchodzi ta rura (w moim przypadku dziurawa) na silnik.

Jutro jadę do Praksis'a i kupie taką rurę al'a aluminiową/kominkową i ją wmontuję w miejsce starej dziurawej.
mischmasch
Berbeć

Postprzez michaal » 9 sty 2011, o 12:37

A może prościej wziąć izolację i ją zakleić i będzie ok. Przy okazji warto sprawdzić czy jest sprawny termostat sterujący dopływem powietrza bo może się okazać że rura jest niepotrzebna jeśli się okaże że na zimnym dopływ jest zamknięty lub się z biegiem nagrzewania nie zamyka.
michaal
Badacz tematu

Postprzez MaGiCzNy » 12 sty 2011, o 21:13

Tak jak SotoM pisze :) Jest to rura, przez którą leci ciepłe powietrze, aby silnik szybciej się nagrzał :) Sprawa jest prosta, albo możesz to uszczelnić, albo ją wymienić.
Jedynie co to silnik trochę więcej będzie palił.
MaGiCzNy
Berbeć

Postprzez terms » 13 sty 2011, o 00:03

Jest to rura dolotowa, silnik nie wygląda na AEE (sprawdz naklejke pod wykładziną w bagażniku) ma inną obudowe filtru powietrza. Ostatnio kupiłem taką rure za 30zł najlepiej podjechać do sklepu, przed sklepem zdjąć (tylko upewnij się, że mają) kupić odpowiednią długość i założyć.
terms
Badacz tematu

- - -

Powrót do Silniki benzynowe