Dziwne brzmienie silnika ;\

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez Snikers » 26 lut 2008, o 01:05

Witam wszystkich. Prosilbym o pomoc... mam golfa 1.6 i "maly" problem z silnikiem. Chodzi mi bardzo glosno (mam sportowy wydec, filtr stozkowy itd) + GAZ. mimo wszystko jak ruszam, gazuje albo jak stoje w miejscu, to bardziej slysze moj silnik niz glosny wydech... chodzi prawie jak diesel... i jeszcze jedno, kiedy stoje na luzie i puszcze sprzeglo do odglosu silnika dochodzi jeszcze dziwne stukanie... takie nie bardzo glosne, ale jednak siedzac w srodku to slychac... auto ma ok.190tys.przebiegu i jest z koncowki 94roku. Czego to jest wina? zuzycia silnika, starosci, czy moze jednak jest to przyczyna ktora mozna wyeliminowac??? nie wiem czy to cos da, ale olej byl wymieniany 2tyg.temu.
prosze o jakas porade... bardzo mi na tym zalezy. zgory dziekuje
Snikers
Czytacz

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez pirlo » 26 lut 2008, o 10:03

najprawdopodobniej popychacze a jak to to szykuje sie remooncik silnika i lepiej zrobic to odrazu
pirlo
Czytacz

Postprzez opolanin » 26 lut 2008, o 17:27

Snikers, ale stuka ci tylko na zimnym silniku czy na cieplym tez???
opolanin

Postprzez Snikers » 26 lut 2008, o 22:13

tak stuka mi takze na cieplym. nie wiem dokladnie jak to okreslic ogolnie silnik chodzi mi jakby byl troche starawy... a jak puszcze sprzeglo to jest jeszcze takie dodatkowe stukanie nie badzo glosne ale jednak slyszalne... czy taki generalny remont silnika wogole sie oplaca i co w to chodzi i ile to moze kosztowac? czy odrazu wymiana calego silnika? ;\ a co z tym stukaniem przy sprzegle... pomocy... :(
Snikers
Czytacz

Postprzez Imper » 26 lut 2008, o 22:23

hmmm jesli chodzi o ten stuk po puszczeniu sprzegla to na biegu jalowym czy jak jedziesz i puscisz sprzeglo?? a no i zlokalizowales skad on dochodzi?? byc moze ostatni tlumik lekko Ci pbije o taka aluminiowa blache ktora jest pod tlumiekiem itp. (wysciela podwozie miejscami) jest ona przykrecona za pomoca takich okraglych koleczek ktore nachodza na wkrety i maja takie zabki jesli te zabki CI sie wykruszyly np. w jednym to ta blacha delikatnie opada na tlumik i jak obroty silnika spadna zaczyna grac taki metaliczny dzwiek dosc specyficzny dla starych aut hehe sprawdzn mzoe to bedzie to pozdro ;-)
Imper
Members

Postprzez Snikers » 27 lut 2008, o 02:15

chodzi o bieg jalowy i raczej nie sadze aby wydobywal sie on z tlumika poniewaz dzwiek dochodzi gdzies z samego silnika... i tak jakby delikatnie silnik glosniej chodzil ;\ nie znam sie na tym ale raczej nie chodzi tutaj o tlumik...trudno to tak wytlumaczyc piszac, ale mam nadzieje ze moze jednak spotkal sie ktos z tym odglosem. i jeszcze sprawa tego silnika? motor do wymiany czy jak? mimo wszystko chyba troszeczke mi za glosno chodzi. mam sportowy tlumik a mimo wszystko na wysokich obrotach to bardziej silnik slychac niz ten wydech... tak na oko (inne golfy) raczej sa troche cichsze... co moze byc tego powodem? glowice? moze jest lekko zatarty? co poradzicie?
Snikers
Czytacz

Postprzez Imper » 27 lut 2008, o 09:29

moj szwagier wymienial uszczelke pod glowica i ja planowal (2 razy hehe) i znacznie ucichl silnik ale moze zawory Ci tak stujkaja bo tez sie kieyds z takim czyms spotkalem u mojego kolegi glosno chodzily zawory i samochod brzmial jak sieczkarnia jakas hehe takie cyk cyk cyk
Imper
Members

Postprzez Snikers » 27 lut 2008, o 13:00

a w jakich kosztach to sie moze znalezc? bo jednak zalezaloby mi na uciszeniu tego silnika... ale nie w sposob dokladania i dokladania a bedzie tak samo, tylko wlasnie jakies konkretne propozycje. Te uszczelki to pewne? jaki to jest koszt?
Snikers
Czytacz

Postprzez Imper » 27 lut 2008, o 15:54

ja nei moge CI zagwarantowac ze u Ciebie to napewno uszczelka ale u niego to byla wina wlasnei uszczelki koszt chyba w granicach 400zl z planowaniem wiesz to sie waha w zaleznosci od mechanikow i regionu polski... ja na Twoim miejscu bym dokldanie prszezjzal samochod od wszytkich mozliwych stron a w szczegolnosci pod caly uklad wydechowyzeby wykluczyc to an samym p[oczatku i grzebac dalej w silniku
Imper
Members

Postprzez vwgolfiii » 27 lut 2008, o 19:24

chcialbym sie podlaczyc pod temat bo chyba mamy podobny problem z tym stukaniem po puszczeniu sprzegla na luzie. ja slysze to tez podczas jazdy jednak trzeba sie bardzo mocno wsluchac poniewaz szumy to zagluszaja
Moja Golfina:http://www.golf3.pl/topics2/a-oto-moj-golfik-vt3648.htm
vwgolfiii
Czytacz

Postprzez Imper » 27 lut 2008, o 19:26

vwgolfiii, moze to u Ciebie zawory tak glosno pracuja bo to tez slychac podczas jazdy...
Imper
Members

Postprzez vwgolfiii » 27 lut 2008, o 19:48

nie zawory bo jak wcisne sprzeglo jest cisza
Moja Golfina:http://www.golf3.pl/topics2/a-oto-moj-golfik-vt3648.htm
vwgolfiii
Czytacz

Następna strona

- - -

Powrót do Silniki benzynowe