Dziwne dzwieki kolo aparatu zaplonowego. Golf 3 Abe(aee)

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez rafal1.89 » 2 paź 2011, o 13:26

witam
Jak w temacie mam problem podczas odpalania na zimnym silniku. Gdy odpalę słychać tak jak by trzask klekot przez chwile i nie wiem czy to może być aparat zapłonowy czy skrzyni biegów. Przeraża mnie trochę ten dźwięk :-o . Dodam ze jak się zagrzeje to nic takiego nie ma miejsca odpala normalnie. Rozrząd wymieniałem jakiś czas temu wszystko ustawione na znakach aparat nie ruszany. Drodzy koledzy i koleżanki macie jakieś pomysły co mam sprawdzić ?? Czekam na odpowiedzi i pozdrawiam

Jak ostygnie dodam filmik
rafal1.89
Czytacz

Postprzez prezesik » 2 paź 2011, o 14:22

rafal1.89 napisał(a):Jak w temacie mam problem podczas odpalania na zimnym silniku. Gdy odpalę słychać tak jak by trzask klekot przez chwile
to normalne na zimnym silniku przez chwilę. To popychacze hydrauliczne, które napełniają się olejem i przestają "klepać", wcześniej słychać takie klepanie.
Możesz wymienić popychacze, ale wg mnie nie ma sensu.
prezesik
Members

Postprzez bryan92 » 2 paź 2011, o 16:21

Witam pozwolę przyłączyć się do tematu, myślę ze faktycznie mogą to być popychacze, zalej silnik nowym dobrym olejem.
bryan92
Czytacz

Postprzez Legionista » 2 paź 2011, o 17:36

wymiana na nowy olej pomorze na jakiś czas niestety - ten model tak już ma i tyle
Legionista
Members

Postprzez rafal1.89 » 2 paź 2011, o 21:25

No właśnie nie wiem czy to popychacze bo teraz na przykład ustały te trzaski stuki. A może to być czujnik Halla?? Chodzi mi ze zanim zacznie działać ten elektromagnes to coś w nim się zaczyna ocierać trzaskać. Jutro jak odpalę a będzie słychać nagram filmik bo to dość dziwny dźwięk szum plus trzaski. W następnym tygodniu zmienię olej na mobile 2000 półsyntetyk.
Hmm a może aparat zapłonowy przeczyszczę bo to tak jak by on był winowajca dokładnie z jego strony to słychać.
rafal1.89
Czytacz

Postprzez bryan92 » 4 paź 2011, o 13:25

Mobil 2000 to dobry wybór :-D. U mnie też na początku kupiłem swojego golfa miałem ten problem, nowy olej właśnie mobil od tego czasu 10 tys przejechałem i popychacze nawet na zimnym silniku się nie odzywają :-) Zalej do full i ma być.
bryan92
Czytacz

Postprzez rafal1.89 » 15 paź 2011, o 13:24

witam ponownie ;)
dziś wymieniam olej wieczorem bo teraz znalazłem czas.
Ale mam inny problem otóż kupiłem tego golfa to miał on prawie full oleju ale podobno nie był on rok wymieniany przejechawszy nim nie dużo kilometrów. Okazało sie za po tych kilometrach mam olej poniżej minimum wiec nie wiem co ma obstawiać. Podczas odpalania nie kopci wpłynie nie widać oleju. Wymieniał kos z was uszczelniacze zaworów bez ściągania głowicy?? szukałem jak to sie robi ale nie wiem czy u mnie da rade ta operacja silnik aee 1.6 75km. A może być taki ubytek z powodu ze olej juz jest strasznie stary ?? Poradźcie na co mam zwrócić uwagę i co sprawdzić. ewentualnie wchodzi w grę rozebranie silnika ale wolałbym uniknąć tego.
Pozdro dla wszystkich ;)
rafal1.89
Czytacz

Postprzez mazzieh84 » 15 paź 2011, o 14:43

WItam, podepnę się pod temat, mój AEA 1.6 na zimnym przy odpalaniu dosłownie ok sekundy robi takie szybkie cyk,cyk,cyk...Na ciepłym silniku wszystko Si :kwasny:
mazzieh84
Badacz tematu

Postprzez bryan92 » 16 paź 2011, o 10:57

rafal1.89, Nie dużo, czyli ?? Uszczelniacze da się wymienić bez ściągania głowicy. Stare uszczelniacze rozpoznaje się po tym jak np. rano po odpaleniu puści Ci dymka. Jaki przebieg golfa ? Może już pierścienie a tym bardziej olejowe są zużyte ?

Jeśli silnik kiedyś był przegrzany to mogło to uszkodzić pierścienie, może ktoś przed sprzedażą robił uszczelkę pod głowica?

mazzieh84, Jeśli tylko na zimnym to bym się nie przejmował :-) Jaki masz olej ? (mam taki sam silniczek )
bryan92
Czytacz

Postprzez mazzieh84 » 16 paź 2011, o 11:10

bryan92, mam jakiegoś mobila z tamtego roku, zamierzam wymienić w tym tygodniu
mazzieh84
Badacz tematu

Postprzez bryan92 » 16 paź 2011, o 14:33

mazzieh84, Mój problem był poważniejszy bo na ciepłym silniku słychać było popychacze. Popychacze wyczyściłem, zalałem Mobilem S 2000 10W40, i cisza. Wcześniej miałem zalany Castrol. Cały czas półsyntetyk.
bryan92
Czytacz

Postprzez rafal1.89 » 31 paź 2011, o 00:45

Witam bylem rozmawiałem z magikiem i powiedział ze aparat zapłonowy mam wyczyścić oraz zapłon ustawić :]. Ale mam inny teraz problem właśnie jechałem autem i przy 1650-2000 obrotów przerywa jak by paliwa mu brakowało najbardziej przy 2000 obrotów powyżej już nie. szczególnie przy zmianie z 2 na 3 bieg ale na 4 i 5 tez przy 2000 obrotów jest tak samo tylko słabiej . To jest moja pierwsza benzynka wiec nie wiem co sprawdzać w tym przypadku obroty trzyma wiec świece oki. Kable mam zmienić ?? czy coś jeszcze kurde nie sadziłem ze będę miał takie problemy z nim :(. Uwolniłem się od diesla i myślałem ze benzyniak się odwdzięczy :p
Nie wiem może rolka się przycina lub rozrząd skacze ?? Czekam na wszelkie propozycje co to jest :/ bo normalnie mnie wykończy ten samochód :(. Filtr benzyny nie zmieniałem może on się przytkał ale wątpię.
Pozdro
rafal1.89
Czytacz

Następna strona

- - -

Powrót do Silniki benzynowe