dziwne objawy oleju w silniku

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez kaczak23 » 30 wrz 2012, o 13:44

witajcie mam neitypowy problem.Miałem robiony remont silnika golf 3 1.4 1992 rok.Ogólnie spoko ale po 3 tyg zaczac znikac mi olej,ale niema wyciekow niekopci neiam zadnych objawow ktore by mialy dac do zrozumienai że coś jest nie tak.Jednego dnai aptrze na bagnecie jest polowa krateczek nastepnego juz jest caly czy to mozliwe by olej wrocil z kaś?? zlecialo wszystko napewno bo stan bez odpalania 24 godziny.A teraz jest tak że mam na koncowce kratek ale silnik chodzi pieknie jak zawsze jakie by mial objawy gdyby stacił dużą ilość oleju??prosze o jakies porady i pomoc
kaczak23
Czytacz

Postprzez Opik » 30 wrz 2012, o 14:10

Kiedy sprawdzasz stan? Po jeździe? Wtedy wiadome że będzie go mniej na bagnecie bo musi spłynąć. Niech samochód postoi przez noc, sprawdź rano, następnego dnia powtórka i wtedy zacznij się przejmować jak coś będzie nie tak ;)
To tak jakbyś chciał sprawdzać poziom płynu chłodniczego, raz samochód stoi krzywo, raz jest gorący, raz jeszcze inaczej... Pomiar musi być wiarygodny, te same warunki przy każdym
Opik
Members

Silnik: 2.0
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez kaczak23 » 30 wrz 2012, o 14:12

olej był sprawdzany po 24 godzinach bez odpalanais ilnika i wlasnie jest go mało a czasem dużo płynu niebierze chłodniczego
kaczak23
Czytacz

Postprzez Opik » 30 wrz 2012, o 15:10

To nie ogarniam. Mniej/więcej jest go po jakiejś dłuższej trasie, krótkim odcinku czy jak?

Jeżeli robi się krótkie odcinki gdzie silnik nie zdąży się nawet zagrzać to część paliwa ścieka po ściankach do miski olejowej, stąd może ubywać oleju a poziom cały czas być w normie.
Ale takiego zjawiska to nie ogarniam
Opik
Members

Silnik: 2.0
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

- - -

Powrót do Silniki benzynowe