Dziwny kolor oleju silnikowego?

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez bartek22 » 27 mar 2013, o 21:49

Cześć
Ok 3 miesiące temu wstawiałem silnik w swoim golfie i oczywiście był zalewany nowy olej 15W40.
Dzisiaj tak z ciekawości sprawdzałem stan na bagnecie i dziwny ma kolor ten olej
jakaś taka kawa z mlekiem. Dodam że płynu z chłodnicy nie ubywa. Poradźcie coś. Mało też jeżdze codziennie nie wiem czy to ma jakieś znaczenie bo teraz mało jeżdże codziennie po kilkanaście kilometrów zaledwie, sam już nie wiem, czekam na pomysły ;)
Dziękówa :)

Obrazek
Jak nie urok to sraczka jak to mówie ;) jak nie padnie jedno to padnie drugie :)
bartek22
Czytacz

Postprzez K@mil » 27 mar 2013, o 21:52

Z tego co widze to troszke majonezu mogło byc i dlatego olej zmienił troszkę kolor :) , a był nowy dlatego to widać (przy starym oleju pewnie nie zauważyłbyś różnicy)

Ja bym na Twoim miejscu zrobił tak :)
Jak przyjdzie wiosna (temperatura bedzie na +), zmienił olej na nowy ... i wtedy poobserwował czy dalej sie dzieją takie rzeczy + obserwacja płynu chłodniczego, czy nie ubywa czy nie zmienia koloru :)

Jesli bedzie dobrze, to bedzie znaczyć tylko jedno :p Trzeba wiecej jeździć na dłuższe wycieczki, tak aby auto sie rozgrzewało :)
Ostatnio edytowano 27 mar 2013, o 21:55 przez K@mil, łącznie edytowano 1 raz
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez krzyś » 27 mar 2013, o 21:55

ale szambo woda w silniku stad ten szlam jeśli nie ubywa płynu to wyciagaj odme czysc pewnie zabita i sprawdz czy gdzies nie pekniete weże i sama odma
Vag diagnostyka,czyszczenie nastawników, uszczelnianie pomp wtryskowych Vp37, naprawa skrzyń biegów. Wszelkie info PW..
krzyś
Members

Rocznik: 1996
Silnik: 1.9 TDI 1Z
Paliwo: ON
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez Opik » 27 mar 2013, o 22:06

krótkie dystanse zwłaszcza w zimie - zbiera się szron na elementach silnika - silnik się rozgrzewa - szron zamienia się w wodę - jeździsz na krótkich dystansach - silnik nie jest nigdy porządnie zagrzany - woda nie ma jak w całości odparować z silnika - miesza się z olejem

przeważnie to zbiera się tylko na korku wlewu i ew na bagnecie, u Ciebie się widać cała wymieszała. Możesz spróbować polecieć w trasę dłuższą, tak żeby olej się porządnie zagrzał i przez długi czas był gorący - jest szansa że większość wody odparuje i wróci dawny kolor. A jeśli nie to zmiana

Tak czy tak nic do stracenia nie masz :)
Opik
Members

Silnik: 2.0
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez bartek22 » 27 mar 2013, o 22:18

No mam nadzieje że to przez te krótkie dystanse bo faktycznie teraz codziennie mało jeżdże tylko sie boje żeby nic sie nie stalo a znowu co olej mam zmieniać jak niecałe 3 miechy temu był zalewany nowy jak zmeniałem silnik, sam już nie wiem..
Jak nie urok to sraczka jak to mówie ;) jak nie padnie jedno to padnie drugie :)
bartek22
Czytacz

Postprzez Opik » 27 mar 2013, o 22:20

zrób tak jak mówię na początek ;)
Opik
Members

Silnik: 2.0
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez bartek22 » 29 mar 2013, o 01:41

Opik napisał(a):krótkie dystanse zwłaszcza w zimie - zbiera się szron na elementach silnika - silnik się rozgrzewa - szron zamienia się w wodę - jeździsz na krótkich dystansach - silnik nie jest nigdy porządnie zagrzany - woda nie ma jak w całości odparować z silnika - miesza się z olejem

przeważnie to zbiera się tylko na korku wlewu i ew na bagnecie, u Ciebie się widać cała wymieszała. Możesz spróbować polecieć w trasę dłuższą, tak żeby olej się porządnie zagrzał i przez długi czas był gorący - jest szansa że większość wody odparuje i wróci dawny kolor. A jeśli nie to zmiana

Tak czy tak nic do stracenia nie masz :)

Kolega miał racje :) dzisiaj pokonałem dłuższą trase i sprawdziłem i jednak już jest takiego koloru jakiego być powinien.
Dzięki ;)
bartek22
Czytacz

- - - palarnia kawy - Odwiedź piękny region jakim jest Kapadocja w Turcji znajdziesz tutaj masę rozrywek!

Powrót do Silniki benzynowe