dziwny odgłos,tylko skad?

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez lothar83 » 6 sty 2008, o 01:46

mam problemik,a zatem-chodzi o dziwny dzwiek jaki wydobywa sie gdzies z silnika.przewaznie jak silnik jest cieply.kiedy przyspieszam slychac takie jakby tyrkotanie,ciezko to opisac tak jakby cos bylo poluzowane,najbardziej slychac ten dzwiek jak puszczam noge z gazu,ale jak wezme na luz to mija i jest tak na kazdym biegu.wydaje mi sie ze dzwiek wydobywa sie gdzies z miejcsa pod filtrem powietrza.wydaje mi sie ze to gdzies ze skrzyni biegow,tymbardziej ze np.jak jade na 4 i przyspieszam to slychac ten dzwiek ale slabo a jak puszcze noge z gazu to juz wyraznie a jak wrzuce luz to mija.pozdrowionka
lothar83
Czytacz

Postprzez uli » 6 sty 2008, o 11:11

a na nierownosciach tez to masz, byc moze ktoras poduszka sie juz zuzyla 8-)
uli
Badacz tematu

Postprzez lothar83 » 6 sty 2008, o 17:32

uli napisał(a):a na nierownosciach tez to masz, byc moze ktoras poduszka sie juz zuzyla 8-)
tak jest na rownej drodze i na wybojach,nie ma roznicy,ale to nie jest dzwiek spowodowany przez jakies drgania,to jest jakby ktos jakas srubke wrzucil do silnika,cos takiego,stukot razem z tarciem,ciezko wytlumaczyc
lothar83
Czytacz

Postprzez uli » 6 sty 2008, o 19:01

moze byc ze lozysko sprzeglowe sie juz zuzylo.Tez jest taki dzwiek wlasnie, a potem tez czuc na pedale tarcie.(tak na pol-sprzegle) 8-)
uli
Badacz tematu

Postprzez dziabi3 » 6 sty 2008, o 19:13

tak zgadzam sie z tym dzwiekiem

mmiałem cos takiego obecnie ale jak jest zimny silnik z -12 stopni to mi popiskuje łozysko na sprzegle ale tylko na puszczonym sprzegle a jak wicisne to odgłos ginie

po minucie pidszczenie znika

a ostatnio cos mi na lince pukneło i odgłos znikł narazie

podejzewam ze samonaciagacz nie chciał linki wyregulowac i takie odgłosy sie pojawiał bo łozysko dostawało po dupie

ale jak sie rozgrzeje to jest ok

kolega miał cos takiego ze jeszcze jak przyspieszał albo chamował silnikiem to mu cos zgrzytało a okazało sie ze miał troche odkrecony wuzek silnika
Średnie spalanie 7,5>8l lpg /5,8l pb
dziabi3
Members

Postprzez lothar83 » 6 sty 2008, o 22:29

wydaje mi sie ze do jakiegos dobrego mechaniora bede musial zajechac i to w tym tygodniu,jak sie czegos dowiem to napisze co i jak,pozdrowionka
lothar83
Czytacz

Postprzez kokosik_20 » 7 sty 2008, o 00:16

lozysko sprzeglowe wymien!! tez to mialem
kokosik_20
Czytacz

Postprzez lothar83 » 8 sty 2008, o 00:31

kokosik_20 napisał(a):lozysko sprzeglowe wymien!! tez to mialem
a jakie miales objawy?wiesz ja nie jestem pewien ze to skrzynia,dlatego pytam.,pozdrowionka

[ Dodano: 2008-01-08, 21:09 ]
najlepsze jest to ze wymienilem filtr powietrza,a byl ostro zajechany,caly w jakiejs mazi[nie wiem kiedy byl ostatnio wymieniany]i ten odglos minal,a ten dzwiek to wydobywal sie z kolektora dolotowego,pewnie filtr byl zapchany a powietrze gdzies swistało,ale to nie byl dzwiek powietrza tylko inny,ale minelo, zrobilem 200 kilometrow i nic,oby tak dalej.nawet ma wiekszgo kopa i ladniej silnik slychac,dzieki za podpowiedzi i pozdrowionka
lothar83
Czytacz

- - -

Powrót do Silniki benzynowe