falujące obroty

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez Fasol » 17 paź 2008, o 22:53

marcinkoz2910, robiłem skan dwa razy. Raz kiedy pojechalem do mechaników na sprawdzenie w jakim mam stanie rozrząd i drugi raz u znajomego... w obu przypadkach zero błędów :/

sam już nie wiem,myślałem nawet zeby zaryzykować i kupić nowy silniczek krokowy,bo mam co do niego lekkie podejrzenia... no ale już sam nie wiem
Fasol

Postprzez marcinkoz2910 » 17 paź 2008, o 22:56

czyli jak nie masz błędów to szukaj najpierw w mechanicznych przyczynach jak ta podstawa wtrysku lub kolektor ssący
marcinkoz2910
Members

Postprzez Fasol » 17 paź 2008, o 22:58

marcinkoz2910, jutro zajrzę ;) dzięki !!
Fasol

Postprzez pablomed » 18 paź 2008, o 10:18

Fasol, Awaria regulatora wolnych (silniczek krokowy tak zawany) w tym silniku objawia się tak że auto przygaśnie lub zgaśnie w chwili gdy na luzie ujmiesz gazu i spadają mu obroty, a potem się "uratują" albo auto zgaśnie. Jeśli tak się dzieje to bardzo możliwy uszkodzony regulator - koło stówy za używkę.

Jeśli już pracuje na luzie równo, i sam nagle przygaśnie lub zgaśnie to wina jest gdzie indziej: wypadający zapłon, brak kontaktu na stacyjce, zawieszająca się klapka w przepływomierzu itp.

Podstawy wtrysku żadnej w tym silniku nie masz, ale warto zajrzeć na cały dolot czy wszystko jest absolutnie szczelne - czyli od przepływki aż do wtrysku łącznie z odmą i wężem serwa.
pablomed
Members

Postprzez Fasol » 18 paź 2008, o 10:33

pablomed, no więc właśnie,czyli krokowiec odpada- dzięki ! ale kurde sam nie wiem gdzie szukac przyczyny...obroty same z siebie spadają,ale na pewno nie przy odjęciu nogi z gazu. zapłon nie wypada,kontakt na stacyjce też jest,sprawdze klapkę od przepływomierza... no nie wiem przelecę przez cały ten układ i zobaczymy... Dzięki !
Fasol

Postprzez pablomed » 18 paź 2008, o 11:02

Fasol napisał(a):zapłon nie wypada
ale sorki - skąd to wiesz? Przecież jak się to zdarza to nie patrzysz na kable wysokiego napięcia. Wystarczy ucieczka iskry na przykład po uszkodzonej kopułece lub po jest zabrudzonej osłonie (częsta rzecz). Popatrz po ciemku, słuchaj trzasków i szukaj błyskania uciekającej iskry w tej okolicy.
pablomed
Members

Postprzez Fasol » 28 paź 2008, o 22:40

szukałem i nic... problem się nasila bo dzisiaj potrafił mi 3 razy zgasnąć po uprzednim odpaleniu :/
Fasol

Poprzednia strona

- - -

Powrót do Silniki benzynowe