Gaśnie podczas jazdy i problemy z odpaleniem

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez SIENIU » 8 gru 2009, o 02:04

Witam coś boli mojego Golfa 1.6 101KM podczas jazdy golfik gaśnie i akumulator momentalnie rozładowuje do zera dodam ze na pycha odpala po tym jak zgaśnie.Na kompie nic nie pokazuje.Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Jeśli pomogłem kliknij POMÓGŁ będę bardzo zadowolony
SIENIU
Czytacz

Postprzez Diego » 8 gru 2009, o 14:19

Witam.Może cewka sie kończy albo rozrusznik lub alternator... Ja bym na to stawiał.chyba ze jeszcze jakies zwarcie w stacyjce
Diego
Czytacz

Postprzez SIENIU » 8 gru 2009, o 19:02

Dzięki za odpowiedz ale dzisiaj jeszcze odkryłem dziwne buczenie pompy paliwa wcześniej tak nie było.
SIENIU
Czytacz

Postprzez swatu » 8 gru 2009, o 19:04

zazwyczaj po przekreceniu kluczyka słychac takie buczenie tzn. ze pompa dziala ,no chyba ze jest to dosyc głosne i podejrzane buczenie?
swatu
VIP

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Diego » 9 gru 2009, o 00:47

tzn jakie buczenie?? bo jesli chodzi ci o buczenie jak przekrecasz kluczyk to tak ma byc bo wtedy pompa sie zalacza i zaczyna tłoczyc paliwo... ale to tez moze byc przyczyna tylko wtedy nie rozladowywalo by ci akumulatora no chyba ze pompa jakies zwarcie robi. Moze byc to pompa bo mogla sie przytrzec i podaje paliwo o mniejszym cisnieniu i wtedy tez moga byc problemy z jazda, raz pojedzie a raz nie. hmn a odkrec sobie weze kolo wtrysku od podawania paliwa,podstaw sobie jakis pojemniczek na odkreconym wezu i przekrec stacyjke...powinno poleciec paliwo,a jesli nie leci to masz pompe walnieta. no albo tez moze leciec paliwo ale w mniejszym cisnieniu i tez bedzie kicha i trzeba wymienic. ja tak wlasnie mialem.jeszcze chodzila ale raz palil samochod a raz go odcinalo. pozdro

[ Dodano: 2009-12-08, 23:52 ]
jesli bys podejrzewal bardzo ta pompe to pozycz od kogos i po prostu na chwile przeloz i zobacz czy pali i chodzi

[ Dodano: 2009-12-09, 00:03 ]
a jescze bardzo wazne przypomnialem sobie cos. czy moze grzebales cos przy wiązce przewodów elektrycznych na silniku?? taka wiązka kabli gdzie na środku jest taka kostka okragła ktorą sie tak jakby skreca i rozkreca na dwie połówki... ja kiedys miałem nie do końca skrecona, dopiętą tą koskte i wlasnie tez mialem podobne jajca ;-) raz mi gasl i nie chcial odpalic a raz odpalał. sprawdz jeszcze to
Diego
Czytacz

Postprzez SIENIU » 9 gru 2009, o 02:51

A wiec buczenie pompy jest ale na odpalonym silniku a co nowego dzisiaj doszło to że zegarek i licznik kilometrów coś słabo podświetla,światła słabo świecą a wycieraczki ledwo co się ruszają ogólnie wszystko chodzi jakby pod obciążeniem .Jak dzisiaj odpaliłem go to po 30min zgasł a efekt był taki jakby coś puściło światła zaczęły na moment świecić normalnie i zgasł a aku. rozładowany.Diego, a co do wiązki to jest ok czysta sucha i dokręcona.A jakby pompa robiła zwarcie lub coś innego to raczej bezpiecznik by poszedł chyba ??
SIENIU
Czytacz

Postprzez slawek3032 » 9 gru 2009, o 11:49

sprawdz ladowanie czy alternator sie czasem nie psuje albo wyjmij szczotki z altwrnatora i zobacz czy sie nie zuzyly
slawek3032

Postprzez Diego » 9 gru 2009, o 21:15

No wsumie tak wywalilo by najpierw bezpiecznik. cos ewidentnie masz jakby z ładowaniem, sprawdz ten alternator
Diego
Czytacz

Postprzez SIENIU » 9 gru 2009, o 22:01

Alternator sprawdzony ładuje za zgaszonym aku ma ok.12V a na odpalonym ok.13,5V dzisiaj w ruch poszła kostka stacyjki po długiej grzebaninie :-) została wymieniona bo gdzieś na forum wyczytałem podobne objawy zobaczymy polatam trochę.Jak coś to dam znać.

[ Dodano: 2009-12-11, 17:29 ]
A wiec znalazłem usterkę tylko nie wiem jak ją usunąć a mianowicie alternator raz ładuje akumulator a raz nie ładuje jeśli ktoś coś wie na ten temat to będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.

[ Dodano: 2009-12-12, 06:07 ]
Ok juz wiem jak a wiec altek nie ładuje po odpaleniu ale jak mu dodam gazu tak powyżej 2tyś obrotów zaczyna normalnie ładować czyli szczotki do przeglądu a jak nie to altek do regeneracji dzieki panowie za odpowiedzi.
SIENIU
Czytacz

- - -

Powrót do Silniki benzynowe