Gaśnie w trakcie jazdy

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Gaśnie w trakcie jazdy

Postprzez GieTrzy » 3 wrz 2007, o 13:26

Witam, mam takie problemik ze swoim G3 :/ Mianowicie w czasie jazdy nagle spada z obrotów i gaśnie. Po czym próbuje odpalić i nic, tak jakby nie dostałał paliwa. Odczekam jakieś 10 minut i odpali bez problemu. Dzisiaj jechałem i znów mi zgasł, ale przekręciłem stacyjkę i od razu odpalił. Przejżdzałem obok mechanika i powiedziałem mu co się dzieje i on mówił, ze nie ma pojęcia co moze być przyczyną. Może wy mi pomożecie?
Zastanawiałem się czy to moze być wina alarmu ? Bo mam jakiś seświrowany alarm Autosonik, który piszczy gdy zamknę drzwi pilocikiem :/ Moze to alarm mi odcina dopływ paliwa ? Do tej pory zdarzyło mi się tak 5 razy, ze mi zgasł i zawsze po pewnym czasie odpalił bez problemu. Pomocy!
> G3 Driver <
GieTrzy
Berbeć

Gaśnie w trakcie jazdy

Postprzez Sky » 3 wrz 2007, o 20:26

ja mam podobny problem ale moj samochod gasnie wylacznie przy skrecie w prawo i tylko wtedy gdy ma mniej niz 1/2 zbiornika paliwa. bylem u "mechanika" (bo do mechanika mu bardzo daleko) poradzil mi zebym wymienil filtr paliwa. po wymianie mialem spokoj na .... chyba 2 jazdy po kilka kilometrow. teraz dowiedzialem sie ze to moze byc wada fabryczna wspomagania (jezeli przypuszczenia sie potwierdza zostaje mi tylko sprzedaz auta :( ) lub pompka paliwowa juz sie wysluzyla. w tym tygodniu mam rozbierac go na czesci pierwsze. Jak sie dowiem co mu dolega to dam znac.
Sky
Czytacz

Postprzez GieTrzy » 3 wrz 2007, o 22:10

Sky napisał(a):teraz dowiedzialem sie ze to moze byc wada fabryczna wspomagania

Ja nie posiadam wspomagania i mi się to dzieje na prostych odcinkach więc odpada, ale zauważyłem, ze nie tylko przy niepełnych zbiornikach paliwa lecz takze zdarzyło mi się to poraz pierwszy po zatankowaniu auta na full. :/
> G3 Driver <
GieTrzy
Berbeć

Postprzez lukas1107 » 6 wrz 2007, o 08:46

witaj ja miałem ten sam problem musisz jechać przeczyścić przepustnice zebrał sie na niej nagar mnie to kosztowało 150 zł pozdro
lukas1107
Czytacz

Postprzez grecki » 4 mar 2008, o 14:41

CZujnik halla
Grecki
grecki
Berbeć

Postprzez GieTrzy » 4 sie 2008, o 16:03

No więc Panowie sytuacja wygląda następująco:
wymieniłem kopułkę i palec i wszystko było ok przez jakiś czas. Później znów mi zgasł raz, drugi, trzeci i przeczyściłem kopułkę i było ok. Za kilka tygodni znów to samo. Przeczyściłem kopułkę i nie pomogło. Wymieniłem kable WN, bo miały przebicie i nie pomogło. Wymieniłem cewkę zapłonową i nie pomogło. Odłączyłem alarm i przejechałem ponad 1000km i było wszystko ok a teraz znów problem się zaczyna. Odkręciłem wieczko w bagażniku to pod którym jest pompka paliwowa i tam zobaczyłem tyle pyłu, kurzu, ze byłem w szoku. Jak odpiąłem złączkę która jest tam podłączona to się wysypał z niej kurz. Ładnie ją obczyściłem i spryskałem WD, ale to też nie pomoglo. Samochód podpinałem u kolegi na VAGa i nie wykazało żadnych błędów.

Objawy teraz wyglądają następująco:
nadal gaśnie, szarpie go na 2 i 3 biegu. Obroty zimnego samochodu wynoszą 920-1000 a rozgrzanego 840-920. Samochód najczęściej gaśnie gdy zatrzymam się np. na STOPie lub przy skręcaniu, ruszam na pierwszym biegu, zmieniam na drugi i wtedy najczęsciej gaśnie (czasami też na 3 biegu). Pomóżcie, bo mi na to zamojscy "magicy" rozkładają ręce i mówią "może to to a może tamto lub też to". Pół samochodu bym wymienił z tego ich "może to" zanim bym trafił na właściwą usterkę. Proszę o pomoc.
> G3 Driver <
GieTrzy
Berbeć

Postprzez KristoF » 4 sie 2008, o 18:46

czujnik obrotów wałka rozrządu.Czujnik Halla.
KristoF
Members

Postprzez Pro100 » 4 sie 2008, o 19:10

Tak mi tez wszyscy mowili ze czujnik halla nic bardziej mylnego u mnie byl to aparat zaplonowy pozdrawiam.
Pro100
VIP

Rocznik: 93
Silnik: R32
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez KristoF » 4 sie 2008, o 19:32

a czujnik halla jest w aparacie zapłonowym.więc jak sie wymieni aparat za 400pln to sie wymienia jednocześnie czujnik Halla.A sam czujnik kosztuje duuuużo mniej.
KristoF
Members

Postprzez emczyslaw » 5 sie 2008, o 15:28

Witajcie
Jak u Was jest z kontrolkami przy takim niepożadanym gasnieciu? u mnie zapala sie ta od oleju. gdy wrzuce luz załacza sie również od ładowania. wydaje mi sie to zastanawiajace, bo
mam jakies zabezpieczenie przeciwkradzieżowe ( myslałem , że odcina ono zapłon, ale na gazie auto wogóle nie reaguje na to ustrojstwo, wiec to chyba odciecie dopływu benzyny).Gdy podczas jazdy na biegu uruchomie to zabezpieczenie auto zwalnia a kontrolki sie nie zapalaja do momentu aż silnik nie stanie. czy to cos oznacza?
POZDRO

[ Dodano: 2008-08-05, 21:22 ]
Hey to znowu ja.
Czy przyczyna gasniecia silnika jak w przypadku opisanym wyżej może byc olej w aparacie zapłonowym? Bo gdy zdejme kopułke, to na jej dnie jest go troszke....... Do tego na stykach, na które palec przekazuje napiecie jest jakis biały osad, którego nie moge sie pozbyc, ciagle sie pojawia. Około roku( tj jakies 40000km) temu uszczelka na aparacie byla dobra a olej jakos sie tam dostawał...
emczyslaw
Berbeć

Postprzez GieTrzy » 6 sie 2008, o 16:49

Kontrolki przy gaśnięciu święcą się następujące, olej i akumulator, ale to chyba nie na ten temat tu rozmawiamy.
Zauważyłem dzisiaj, ze z okolic przepustnicy słychać dzieny dzwięk, takie jakby brzęczenie. Może to coś z przepustnicą lub silniczkiem jest nie tak jak trzeba i to jest przyczyną moich zmartwień?
> G3 Driver <
GieTrzy
Berbeć

Postprzez KristoF » 6 sie 2008, o 21:25

silniczek moze delikatnie brzęczeć jak sie przestawia przepustnica,powinno być jeszcze słchać takie cykanie od wtryskiwacza
KristoF
Members

Następna strona

- - -

Powrót do Silniki benzynowe