Gaśnie zaraz po odpaleniu. Nie trzyma obrotów

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez Davinci24 » 5 kwi 2009, o 11:54

Panowie ponad 8 miesiecy walcze z gasnącym silnikiem w trakcie jazdy. Silnik pierwotnie gasł przy dojeżdżaniu do skrzyżowaniu prz hamowaniu. Teraz gaśnie nawet bezpośredio po odpaleniu. Zawsze rano pierwsze 10 minut jazdy jest ok DOpiero później dławi sie, wrie i gaśnie przy hamowaniu. Jeżeli zaraz po odpaleniu nie dodam gazu to znowu zgaśnie. Wogóle nie trzyma obrotów. Zauważyłem ze po odłączeniu akumulatora i ponownym jego podłączeniu przez pierwsze 15 minut jest ok. Ale potem problem wraca. Co to może być były wymieniane przewody WN, paluch kopułka, czujnik temp, aparat zapłonowy. Została cewka przepustnica z krokowym i pompa paliwa do której sie nie moge dobrać (nie moge odkręcić pierścienia ). Pomóżcie co to może być? Auto nie trzyma obrotów. Przy przyśpieszaniu też sie dławi i rwie , normalny kangurek mi wychodzi. Pomóżcie błagam,,,,

Mam golfa III 92r, 1.4 silnik Prosze zasugerujcie cos
Davinci24
Czytacz

Postprzez DrSzpila » 5 kwi 2009, o 12:23

Davinci24, zapłon ustaw...
DrSzpila
Members

Postprzez RangerDN » 5 kwi 2009, o 12:50

Na moje oko wina lerzy w przeplywomierzu... auto dostaje za malo albo za duzo powietrza i sa te objawy... mam ten sam problem i wlasnie szukam przeplywomierza... objawy identyczne!! proponuje podpiąc przeływke od jakiegos kolegi i to sprawdzic
Pozdrawiam
RangerDN
Czytacz

Postprzez PaNdA » 5 kwi 2009, o 12:53

potencjometr przepustnicy trzeba poluzować torksy z dziurami T20 i nazimnym silniku przekręcić w lewo tak żeby były na 1100 jak na ssaniu i go przykręcic wtedy obroty będa stabilne i silnik krokowy będzie je trzymać podczas dojeżdżania do skrzyżowania i na koniec tej operacji zresetuj kompa...pozdrawiam :-)
PaNdA
Czytacz

Postprzez Davinci24 » 5 kwi 2009, o 13:24

oki ale jak to dokładnie zrobić ? i w którym miejscu ten potencjometr znajde ?
Davinci24
Czytacz

Postprzez PaNdA » 5 kwi 2009, o 15:16

hejj...pod obudową monowtrysku z jednej strony jest zamocowana linka gazu a z drugiej strony jest taka płytka w kształcie trapezu z wtyczką czteropinową ta płytka jest przykręcona czteroma torksami z dziurami T20...one są tak przykręcone że po poluzowaniu ich można nim obracać i oto mi właśnie chodzi...zaczep linki gazu i potencjometru znajduje sie na ośce przepustnicy jak teraz spojżysz pod maske to napewno sie zorientujesz o co mi chodzi :-D pozdrawiam
PaNdA
Czytacz

Postprzez Davinci24 » 5 kwi 2009, o 16:17

Byłem i zrobiłem to o czym mówiłeś. I dupa cały czas gaśnie. Jak zabardzo w lewo dalem to mi gasł odrazu. Jak minimalnie to równo chodził jakiś czas i nowu zaczął swój pierdzący koncert i rwał. Zawsze po dodaniu gazu dławi sie może mu paliwka wówczas brak co myślisz ? Krokowy czy pompa ?
Davinci24
Czytacz

Postprzez KristoF » 5 kwi 2009, o 20:54

wyprzedzenie zapłonu ustaw.Później sprawdź szczelnośc układu dolotowego:kolektor ssący, podstawa wtrysku.Wina nie lezy po stronie potencjometru przepustnicy->nie nalezy go odkręcać!! bo sie zmieni charakterystyka oporu względem kąta otwarcia.W tym silniku nie ma przepływomierza.Sprawdź jeszcze sonde lambda.
Najbezpieczniej podjedź na diagnostyke i byćmoże dowiesz sie w czym jest problem.
Był Golf3- największy błąd mojego życia...
a teraz...
Elegancja, komfort , nienaganna jakość i aksamitnie pracujący silnik Millera ;]
KristoF
Members

hmm

Postprzez Davinci24 » 5 kwi 2009, o 21:10

Zaznaczyłem sobie najpier jak było przed ruszaniem tego potencjometru.. I nie odkręcałem go. Na diagnostyce wyszedł bład doboru mieszanki paliwa ... Ale po odłączeniu akumulatora znikł. Wszytsko gralo przez jakies 2 tygodnie i problem znowu sie pojawił...
Davinci24
Czytacz

Postprzez KristoF » 5 kwi 2009, o 21:12

to czyli byłoby ze sonda lambda...ona odpowiada za korekcje składu mieszanki, a nie zauważyłes zwiekszonego spalania albo czegos podobnego??

[ Dodano: 2009-04-05, 21:13 ]
ewentualnie sprawź jeszcze obwód pochłaniacza par paliwa, bo on sie otwiera po nagrzaniu silnika, moze masz wężyk nieszczelny i łapie lewe powietrze.
Był Golf3- największy błąd mojego życia...
a teraz...
Elegancja, komfort , nienaganna jakość i aksamitnie pracujący silnik Millera ;]
KristoF
Members

Sonda lambda powiadasz...

Postprzez Davinci24 » 5 kwi 2009, o 21:36

A gdzie ona jest ? ABD silnik mam a gdzi eten obwód ?

[ Dodano: 2009-04-05, 21:37 ]
a co do spalania to nie zwróciłem uwagi

[ Dodano: 2009-04-05, 21:55 ]
a w jaki sposób moge wykluczyć krokowy? Jak auto chodzi na postoju to też samo z siebie zgaśnie ...

[ Dodano: 2009-04-18, 12:19 ]
Miałem padnięty komputer ... Zobaczymy co to bedzię po wymianie

[ Dodano: 2009-04-30, 13:05 ]
To nie był komputer. Ale to musi byc cos elektronicznego. Odłacze klemy i podłacze nowy do akumulatora problem znika na jakiś czas i tak w kółko. Co robić ? Pomóżcie prosze

[ Dodano: 2009-05-19, 12:29 ]
Wymieniłem również cewke i to też nie było to. Panowie nie da sie wogóle tym samochodem jeździć a nikt przeciez go nie kupi.. Zostawicie mnie tak z tym problemem?????
Davinci24
Czytacz

- - -

Powrót do Silniki benzynowe