Gdy odkręce kork wlewu oleju burczy

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez alfa2 » 6 cze 2009, o 13:52

Dlaczego podczas pracy silnika gdy odkręcimy korek wlewu oleju to słychać specyficzne burczenie a jak przystawimy ręke to powietrze widać wypychane?

Zmieniłem olej w silniku i jak sprawdzam stan oleju na bagnecie jest 2mm może 3 więcej od podziałki max na tych kropeczkach nic sie nie stanie? można tak jeżdzić czy lepiej upuścić na równo z max?
Golf 3,rocznik 96, silnik ADZ, 1,8 Benzyna + Gaz, klima,ABS, wspomaganie kierownicy, elek. szyby, elek. lusterka
alfa2
Czytacz

Re: Gdy odkręce kork wlewu oleju burczy

Postprzez seb » 6 cze 2009, o 14:09

alfa2 napisał(a):Dlaczego podczas pracy silnika gdy odkręcimy korek wlewu oleju to słychać specyficzne burczenie a jak przystawimy ręke to powietrze widać wypychane?
tak, ma poprostu byc

[ Dodano: 2009-06-06, 14:09 ]
alfa2 napisał(a):Zmieniłem olej w silniku i jak sprawdzam stan oleju na bagnecie jest 2mm może 3 więcej od podziałki max na tych kropeczkach nic sie nie stanie? można tak jeżdzić czy lepiej upuścić na równo z max?
w sumie nie wiele, jak masz gdzie spuscic to spusc troszke ale wydaje mi sie ze mozna z tym jezdzic.
seb

Postprzez marcinkoz2910 » 6 cze 2009, o 14:20

alfa2 napisał(a):Dlaczego podczas pracy silnika gdy odkręcimy korek wlewu oleju to słychać specyficzne burczenie a jak przystawimy ręke to powietrze widać wypychane?
należy sprawdzić odme silnika czy nie jest zapchana

Ja miałem to samo i przedmuchy spowodowane wirowaniem wału i innych elementów powodowały wypychanie powietrza właśnie otworem wlewu oleju...
Wyczyszczenie odmy i nowy przewód odmy załatwiły problem

alfa2 napisał(a):Zmieniłem olej w silniku i jak sprawdzam stan oleju na bagnecie jest 2mm może 3 więcej od podziałki max na tych kropeczkach nic sie nie stanie? można tak jeżdzić czy lepiej upuścić na równo z max?
poziom oleju powinien być na połowie pola podziałki ewentualnie lekko wyżej

Olej jak pracuje i sie nagrzewa zwiększa swoją objętość

Nadmiar oleju może być wyrzucany przez odme, lepiej dla bezpieczeństwa silnika odlać te 300ml czy więcej
marcinkoz2910
Members

Postprzez alfa2 » 7 cze 2009, o 10:16

więc postaram sie upuscić troche oleju.
co do tej odmy jak sie do tego zabrać.
Bo o ile dobrze pamietam to przed zmianą oleju nie byłó tego chrapania gdy odkręciłem korek wlewu silnika podczas jego pracy.

[ Dodano: 2009-06-28, 06:58 ]
odlałem jest za połową podziałki 2-3mm wiec prawidłowo
nadal jak odkrece korek słychac burczenie
jak sie zabrac do tej odmy?
Golf 3,rocznik 96, silnik ADZ, 1,8 Benzyna + Gaz, klima,ABS, wspomaganie kierownicy, elek. szyby, elek. lusterka
alfa2
Czytacz

- - -

Powrót do Silniki benzynowe