Golf 1.6 ABU. Ponoć częsta przypadłość, co zrobić????

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez paniczxl » 17 mar 2008, o 19:54

Witam. Od tygodnia jestem posiadaczem golfa III 1.6 75 KM z '93 roku benzyna bez gazu. no i zaczęły sie problemy. Ostatnio wracałem z pracy, przejechałem 3 kilometry wskoczyłem do sklepu a gdy wróciłem nie mogłem odpalić. Pokręciłem 3 razy i nic. podniosłem maskę zajrząłem a gdy wróciłem do auta to wszystko oki, zapalił na dotyk. kolejna przygoda przydażyła się dziś. Zgasł mi w czasie jazdy, prawie zablokowałem skrzyżowanie :kwasny: kręciłem go pare razy a po 3 min odpalił jakby wszystko było w porządku. Pomóżcie mi jak wiecie co jest,bo nie chce się przesiadać na inny wóz. od czego mam zacząć sprawdzanie?
Dodam że nie mam immobilaizera, alarmu itp. Co do mocy samochodu tochyba wszystko w porzadku, nie zamula, nie dusi. Po prostu gaśnie, zapalają się kontrolki i tyle

Pozdrawiam!
Ostatnio edytowano 17 kwi 2008, o 21:35 przez paniczxl, łącznie edytowano 6 razy
paniczxl
Czytacz

Postprzez uli » 17 mar 2008, o 20:08

Czujnik halla.Czesta awaria w tych silnikach 8-)
uli
Badacz tematu

Postprzez paniczxl » 17 mar 2008, o 20:14

jesteś pewien? zastanawiałem się czy nie bryknąć jutro i nie podpiąć pod komputer. Nie mam za bardzo pomysłu a chciałbym jak najszybciej to naprawić i mieć problem z bani
paniczxl
Czytacz

Postprzez uli » 17 mar 2008, o 20:50

pewnie jutro na kompie moze pokazac blad sondy albo zapomnialem jak to sie nazywa ale jak bedziesz i ci to pokaze na kompie to bedziesz wiedzial ze nie ma sensu ale tez moze byc cewka.Choc jestem przekonany o czujniku halla 8-)
uli
Badacz tematu

Postprzez paniczxl » 17 mar 2008, o 21:30

Po przeszukaniu forum natrafiłem na kilka szlaków.
Pierwszy trop to czujnik Halla, moje objawy powoli wskazuję na jego powolne umieranie ( kiedyś mogę w ogóle samochodu nie odpalić)
Drugi trop to sonda lambda ( jutro na kompie sprawdzą mi, wyczytałem że musi być badana na włączonym no i ciepłym silniku)
Trzeci trop to przepustnica

Co według Was rozbebrać na początek?
paniczxl
Czytacz

Postprzez PawelGL85 » 18 mar 2008, o 00:14

a pompa paliwa jest ok ????

[ Dodano: 2008-03-17, 23:23 ]
moze ja przytarlo isobie czasem rady niedaje
PawelGL85
Czytacz

Postprzez paniczxl » 18 mar 2008, o 10:59

Pompy nie sprawdzałem jeszcze. Dodam że zgasł mi jak wracałem z pracy i postałem trochę w korkach więc pewnie się zagrzał trochę więc może temperatura ma tu jakiś związek??

[ Dodano: 2008-03-18, 17:19 ]
dziś został podpięty pod komputer i nic nie wyszło. Wszystko jest w porządku, koles do niczego sie nie przyczepił. mówił że musiałby zgasnąć podczas sprawdzania a tak to on nie wie co to, choć podejrzewa Halla. Co Wy na to?
paniczxl
Czytacz

Postprzez timmas » 18 mar 2008, o 22:17

miałem ten sam problem w moim autku ten sam silnik objawy identyczne.tez sporo sie nad tym nagłowiłem komputer nic nie dał.okazało sie ze walniety jest czujnik halla w aparacie zapłonowym!dałem 70zł za cały aparat z czujnikiem na szrocie i autko jezdzi ideanie!pozdrawiam

[ Dodano: 2008-03-18, 21:21 ]
dodam jeszcze ze jak zgasł to pomagało poruszanie wtyczka od czujnika halla wtedy moment odpalał
timmas
Berbeć

filtr paliwa

Postprzez paniczxl » 20 mar 2008, o 11:40

Dziś będę płukał sobie zbiornik żeby syf wywalić no i założę nowy filtr paliwa może coś zmieni. Wymienie też kable, przejrzę świece i zaglądnę do kopułki. Podejrzewam ten czujnik hallla ale przejrzę też resztę. Słabo coś pomagacie ale co zrobić...
paniczxl
Czytacz

Postprzez groszek56 » 20 mar 2008, o 22:24

mialem 2 tygodnie taki sam problem jak silnik byl zimny to bylo ok jak sie zagrzal to zaczal przerywac i gasl i nie chcial odpalic po jakims czasie odpalal bez problemow no i pozniej znowu to samo i myslalem ze mnie huj trafi i u mnie wyszlo czujnik halla ale wymienilem caly aparat zaplonowy na inny uzywany i jest wszystko ok badanie tez u mnie nic nie wykrylo to napewno to samo sprawdz ten aparat najlepiej jakbys mial od kogos pozyczyc i wtedy masz 100 procentowa pewnosc ze to jest do bani pozdrawiam i napisz jak tam twoja bryka :-P
groszek56
Czytacz

narazie spokój

Postprzez paniczxl » 26 mar 2008, o 19:02

Zlałem wszystkie paliwo z baku, zalałem nowe i wymieniłem filtr paliwa. Narazie mi nie zgasł ale poczekamy zobaczymy. Jak sie powtórzy to czujnik halla bede oglądał. dzieki za rady. pozdro
paniczxl
Czytacz

Postprzez krzychumjm » 27 mar 2008, o 19:04

ja mam coś podobnego gdy silnik sie nagrzeje tak do ok10-50st. to nema prondu na kablach i nie chce zapalic ale po pewnym czasie jakby nic sie nie stało(odpala) i do końca jestwszystko w porządku. mnie sie wydaje że jest to azarat zapłonowy albo czujni halla jak myślicie
krzychumjm
Berbeć

Następna strona

- - -

Powrót do Silniki benzynowe