spotkałem się ostatnio z takim stwierdzeniem że w golfie 3 były silniki 1.6 8V jeden koleś chciał się nawet zakładać zemną o to że takie były i twierdził że ma takiego
to pokazał mi co ma pod maską i tu ku mojemu zdziwieniu i wybuchu śmiechu okazało się że ma taki sam silnik jak ja mam czyli o oznaczeniu AEA i to jest zwykły silnik rzędowy a nie jakiś 8V
8V a nie V8...
8V oznacza 8-mio zaworowy silnik (V - valve; ang. zawór).
V8 oznacza 8-mio cylindrowy silnik z cylindrami w układzie "V"
A wracając do silników w golfach, to były zarówno 1.6 8V jak i 1.6 16V.
Snejk18, tak tyle ze 1.6 16v byly dopiero w 4 generacji golfa od roku 00/01 o ile pamiec mnie nie myli. W naszych poczciwych mk3 tylko ABF ma 4 zawory na cylinder cala reszta posiada po 2 lacznie z VRem
Rzeczywiście, mój błąd. Nie wiem dlaczego, ale wdawało mi się, że te 101 konne 1.6, miały właśnie po 4 zawory na cylinder. Ale teraz się upewniłem i jednak maja po 2 zawory
tak koles mial racje oznaczenie 8v oznacza ilosc zaworow a nie cylindrow. Zeby miec 8 garow musialbys miec r8 lub v8 w zaleznosci od ustawienia tlokow wzgledem siebie. Resumujac owszem wersje 75 konne nie sa specjalnie wysilone jednak wersje 101km mysle ze nie dysponuja mala moca jak na 8 zaworowe silniki. Pozdrawiam