golf 3 sie dławi brak mocy

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez bartek22 » 25 lis 2012, o 21:00

Siemanko wszystkim.
Mam od już kilu miesięcy dziwny problem i pozwole sobie go tutaj opisać.
Kupiłem w tamtym roku golfa 1.4 sama benzyna i od początku paliła się kontrolka oleju ale koles zapewniał że to czujnik i kontrolka sie pali na wolnych obrotach a po dodaniu lekko gazu gaśnie.
I teraz od kilku miesięcy wsumie juz dławi mi sie przy każdych obrotach i nie ma mocy, wciskam gaz i tak przyspiesza jak dosłownie próbowałbym jechać pod góre na 4 albo piątym biegu-gaz wciskam do dechy i strasznie muli i tak jest na każdym biegu ale najlepsze jest to zaznacze ze czasami idzie mi lepiej a czasami całkowicie padaka nie wiem już od czego to zależy. Z tego co starałem sie zauważyć to rozgrzany idzie gorzej ale czasami i rogrzany idzie w miare.
Byłem u jednego mechanika postawił że to świece i przewody, sprawdzał też kopułke, palec no i okej wymienił nowe świece i przewody, co sie okazało? nic nie pomogło. Mówi że silnik padnięty.
Pojechałem do drugiego mechanika podpiął pod kompa wykazało sonde lambda ale koleś usunął błąd i mówi że sonda działa prawidłowo i już tego błędu nie pokazuje ale mówi że i tak stawiałby na sonde. I inny zaś mechanik mówi że to nie silnik bo jakby to silnik to by mulił jednakowo. Inni zaś stawiają na filtr ale sugerowałem mechanikowi to mówi że nie przypuszcza żeby aż tak był zapchany.
I już nie wiem co to może być zaznacze też że olej mi bierze.
Mógłby ktoś coś polecić poradzić?
Bo nie wiem czy mam rzeczywiście sie rozglądać za silnikiem? bo zaś kolega mi powieział że może to być jakiś uszkozony osprzęt silnika cewka czy coś i nawet wymiana silnika mi nic nie da. Co byście poradzili? czy to już będzie ostateczna przyczyna że to będzie silnik czy dałoby sie jeszcze na nim pojeździć??
Jak coś to moje gg 906720 jak ktoś obeznany w temacie.
Pozdro
bartek22
Czytacz

Postprzez zen81 » 25 lis 2012, o 21:21

Silnik nie ma już ciśnienia oleju i prawdopodobnie zatarłeś go.
zen81
Berbeć

Postprzez bartek22 » 25 lis 2012, o 21:34

zen81 napisał(a):Silnik nie ma już ciśnienia oleju i prawdopodobnie zatarłeś go.

No ale dziwne że chodził mi raz lepiej raz gorzej, ogólnie teraz to tylko cały cas gorzej chodzi ale wcześniej miewał jeszcze jakieś ,,lepsze i gorsze dni'' że tak powiem dużo osób stawia na sonde ale nie pali mi więcej żebym zauważył większe spalanie przykłądowo
bartek22
Czytacz

Postprzez seba65310 » 25 lis 2012, o 21:51

A jak wygląda realne spalenie ?
Silnika AEX czy ABD ?

Następną kwestią są ciśnienia: na tłokach i ciśnienie oleju. Te wartości dużo powiedzą nam.

Co do mechaników to w chwili obecnej większość to niestety hieny!!! Mój samochód miał już dawno nie jeździć, ale CUDA się zdarzają.
seba65310
Czytacz

Postprzez mateusz_918 » 27 lis 2012, o 18:08

bieże olej mruga kontrolka, nie przyspiesza

olej je bo masz a raczej pewnie niemasz juz pierscieni na tłokach i uszczelniacze też nietrzymają

kątrolka mruga bo panewki dostały strzała tak się dzieje jak się szaleje bez oleju

niepszyspiesza bo niema odpowiedniego ciśnienia na tłokach niema kompresji

przypuszczam ze jak kręcisz by odpalał to dzwięk niejest normalny jak u aut dobrych tylko kręci z mniejszymi oporami tak??
mateusz_918
Gaduła

Rocznik: 96
Silnik: 1.9 AFN
Paliwo: ON
Nadwozie: 5-drzwiowe

- - -

Powrót do Silniki benzynowe