Golf 3 zagadka z ECU ?

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Golf 3 zagadka z ECU ?

Postprzez Mały|Css.pl » 11 maja 2009, o 21:22

Witam kolegów mam problem z moim golfem mianowicie bardzo duzo pali silnik 1.4 rok 1994 spalanie ok.8/9 l na 100 km dzisiaj byłem u mechanika podłączył auto pod kompa odziwo nie było zadnych błędów Pan mechanik skasował 30 zł i powiedział ze to wszystko co mógł zrobic ;/ wracając do domu wstąpiłem do innego mechanika ponownie podłączył auto pod kompa z tym ze na zgaszonym silniku.... był włączony tylko zapłon wyskoczył błąd sondy lambda i czujnika wałka rozrządu skasowal błędy kazał pojezdzic i przyjechac pozniej tak tez zrobiłem po drugim sprawdzeniu na zgaszonym silniku wyskoczył tylko błąd czujnika wałka rozrządu nie wiem co teraz robic auto było sprowadzone z niemiec przez poprzedniego właściciela on tez odrazu uprzedził ze auto bardzo duzo pali jak na tak mały silnik drugi mechanik ktoremu udało sie znalesc błędy powiedzial ze auto moze miec zmieniony program w ECU auto było tez obnizanie w niemczech i nie wiadomo jaka ma przeszłośc prosze was o pomoc co z tym zrobic
Mały|Css.pl
Berbeć

Golf 3 zagadka z ECU ?

Postprzez marcinkoz2910 » 11 maja 2009, o 21:34

Czujnik jakiego wałka rozrządu ??

Jedyne co może wyskoczyć na zgaszonym silniku to błąd czujnika halla i to jest normalne

A ta sonda to tak jak Ci powiedział pojeździć i zobaczysz

Jakie to były dokładnie błędy (nazwa i kod)
marcinkoz2910
Members

Postprzez Mały|Css.pl » 11 maja 2009, o 21:56

Jak to jakiego ?? w tym silniku jest chyba jeden wałek rozrządu ktory jak wiadomo jest w gornej częsci silnika błąd: czujnik wałka rozrządu (G40) pisałem ze po drugim sprawdzeniu błąd sondy juz sie nie pojawił a co myślicie o tym oprogramowaniu w ECU ??
Mały|Css.pl
Berbeć

Postprzez marcinkoz2910 » 11 maja 2009, o 22:06

Mały|Css.pl napisał(a):Jak to jakiego ??
to nie jest czujnik wałka rozrządu tylko HALLA

Według mnie zmiana programu w ECU nie powoduje takiego czegoś

Błąd który wkradł się na sondę to mógł on tam i być 5lat zapisany w ECU i dopiero teraz został wykasowany czasami wilgoć lub delikatna przerwa i widzi błąd skasowany i nie wyskakuje to jeździć i się cieszyć

A poza tym nikt chipuje 1.4 :suchy: jedynie jak już to aktualizacja oprogramowania ale to tylko w ASO
marcinkoz2910
Members

Postprzez Mały|Css.pl » 11 maja 2009, o 23:19

Tak mi powiedział ten mechanik ze to czujnik wałka ale pewnie jest tak jak mówisz ze to Halla z tym ECU to mi chodzi ze jest cos zmienione i dostaje większą dawke paliwa juz kilka osob ktore jechały moim golfem mówiły ze bardzo szybko sie rozpędza jak na 1.4 więc cos jest jednak nie tak.... kumpel tez ma 1.4 i mowi ze jego jest bardziel powolny i słabszy dodam jeszcze ze robilem nawet kilka prob jezdzilem naprawde wolno zeby sprawdzic czy tez duzo pali i nie ma roznicy czy jade 60 czy 140 km/h spalanie takie samo :-( bog jeden wie moze jednak komus sie zachciało zabawy i grzebal w ECU czekam jeszcze na odp innych kolegów
Mały|Css.pl
Berbeć

Postprzez marcinkoz2910 » 11 maja 2009, o 23:48

spalanie 8/9l. fakt duże, możliwości:

- sonda
- nieszczelny układ paliwowy
- podkręcony silnik (ale nie wiem jak to się ma w takim małym silniku)

sprawdzenia:

- może masz silnik po remoncie z niemiec tak jak ja i dlatego tak śmiga
- hamownia
- ASO VW (tylko trzeba worek pieniędzy)

Zobaczymy co inni powiedzą
marcinkoz2910
Members

Postprzez krisss.79 » 12 maja 2009, o 08:26

Maly/css.pl a jak te spalanie sprawdzales?,jechales od razu 100km po miescie i tyle ci palil?,czy robiles krutkie trasy?,ja kiedys po zatankowaniu swojego przejechalem od razy 100km po miescie,to spalil mi 6,8l,a gdy jezdrze do pracy 6km w jedna strone to pali mi 8,5/9 a w zimie i 10 potrafi wypic ;-).Takze nie martw sie tym spalanie ,bo w tym silniku jest to norma,pewnie zaraz odezwa sie ci co im pali w miescie 6,5l :lol: ,ale ja w to nie wierze.Ciesz sie z jazdy chlopie,i nie zawracaj sobie glowe spalaniem bo nie zasniesz w nocy :-D ,wiem cos o tym ;-) .
moj-golf/moja-golfina-t16966.html
Zapraszam do ogladania mojego golfa
krisss.79
Badacz tematu

Postprzez KristoF » 13 maja 2009, o 17:34

na krótkich ntrasach faktycznie spalanie spore...mnie sie jakos udaje do 7 litrow zejść teraz jak cieplej.W roczniku 94 z tego co wiem było kilka rodzajóew sterowników silnika(mozna sprawdzić po numerze) moze któryś miał inny program wpisany...
Błąd czujnika obrotów wałka rozrządu(czujnika Halla) prz zgaszonym silniku zawsze występuje,
co do sondy lambda, to moze sie pokazywac usterka po przejechaniu jakiegoś dystansu po skasowaniu więc to nie jest reguła ze po skasowaniu jak nie ma błedu to sonda jest dobra.Po silnym nagrzaniu sonda może gubić sygnał- wtedy bedzie błąd "sonda lambda-przerwa lub zwarcie do masy", miałem takie coś w swoim Golfie ;-)
Był Golf3- największy błąd mojego życia...
a teraz...
Elegancja, komfort , nienaganna jakość i aksamitnie pracujący silnik Millera ;]
KristoF
Members

Postprzez krisss.79 » 13 maja 2009, o 18:35

krissmysticblau 7 litrow w miescie twoj pali? :?: :shock: ,jakie trasy robisz?
krisss.79
Badacz tematu

Postprzez KristoF » 13 maja 2009, o 21:38

do pracy mam 5km czasem robie 10 czasem 30km dziennie w zależności od potrzeb.Normalnie pali jak jeżdżę spokojnie 7l a jak go docisne to 8l.Zwykle jeżdżę spokojnie :-) z tym że rzadko w korkach stoję hehe
a teraz...
KristoF
Members

Postprzez krisss.79 » 13 maja 2009, o 21:54

Noto fajnie ci pali,ja zatankowalem swojego pod korek i na pelnym baku przejechalem 730km w tym 60% miasto 40% trasa wychodzi 7,5 l,w tym ze ja pomykam czesto we dwoje,ja 110 wagi ,i pasazer tyle samo,takze moj rumak ma ciezkie zycie :-D .
krisss.79
Badacz tematu

Postprzez KristoF » 13 maja 2009, o 22:20

no to normalnie ci pali hehe.Jak jest układ zapłonowy w dobrym stanie to Furra sie odwdzięcza...
a teraz...
KristoF
Members

Następna strona

- - -

Powrót do Silniki benzynowe