trollu napisał(a):czujnik na wale raczej nie powoduje takich cyrków, jak coś to pytaj się o możliwość oddania czujnika. z jakiej firmy będziesz zakładał? ja u siebie mam EPS i już 3 rok lata, chinole podobno siadają od razu
W zasadzie to już nic więcej nie pozostaje. Rozmawiałem z jednym człowiekiem co zajmuje się chip tuningiem VAGów i on właśnie od razu stwierdził, że to czujnik wału. Z tego co wiem, to ten czujnik jest nadrzędny i na podstawie jego sygnałów komp wie czy silnik pracuje czy nie. Z reguły jak uszkodzi się ten czujnik to samochód albo wcale nie odpala albo gaśnie w trakcie jazdy i samochód nie ma iskry.
Kupie jakiegoś chinola za 100zł i zobaczę. Jeśli nadal będzie to samo to raczej nie czujnik.
Spróbuję jeszcze dzisiaj podmienić kolejną przepływkę, teoretycznie na jej podstawie komp oblicza też dawkę paliwa, może ona zaniża i dlatego zalewa.. nie wiem już sam.
Wiesz może jakie wartości powinna mieć przepływka przy sprawdzaniu miernikiem ? Bo wiem że VAGiem nie da się jej sprawdzić.
[ Dodano: 2013-12-31, 15:55 ]Przepływka podmieniona na inną sprawną, miernik pokazywał na starej i na nowej praktycznie tak samo, więc pewnie nie będzie żadnej różnicy. Dam znać jak odpala po nocy.