I gaśnięcie i nie odpalanie, pomoooocccyyyy.

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez kaniuss » 22 wrz 2008, o 16:39

Witam Was proszę o pomoc.
Golf 93 1,6 i bez gazu
Auto gasło mi bardzo często, naprawiłem ten problem czujnikiem Halla, Popjawił się za to problem z odpalaniem.
Nie idzie go czasem odpalić , szczególnie jak jest jeszcze gorący. Można pompowac i nic.
Wymienilem kopulke,palec,przewody. Nawet stacyjke, my7slalem ze nadpalona, ALe nawet jak "na krótko" odpalam to nic. Iskra jest.
Przy odpaleniu musze dodac gazu, bo jak nie dodam to mi zgasnie i du..a zbita. Juz mam dosc, elektryk mowi ze wszystko w porzadku.
Jeszcze coś: czy te blachy na kablach szkodzą?
Jak sprawdzić czy pompa jest dobra , na szybko?
Dzięki koledzy.....

[ Dodano: 2008-09-22, 16:41 ]
...po pompowaniu jakby nic odpalasz i jedziesz....raz jest dobrze a raz nie....czasem po 5 sekundach odpali a czasem po 15 minutach...Iskra cały czas jest....
kaniuss
Berbeć

Postprzez rudy » 22 wrz 2008, o 17:14

włącz zapłon i dokładnie posłuchaj jeżeli z tylu coś cicho szumi przez chwile to pompa jest dobra
rudy
Badacz tematu

Postprzez kaniuss » 22 wrz 2008, o 17:44

tak, słychać załączenie pompy...
kaniuss
Berbeć

Postprzez artur27 » 22 wrz 2008, o 18:10

Witam mam golfa 3 1.6 AEE mam problem z obrotami niskimi lekko faluja od 600 do 900 a jak zwalniam jazde to spadaja ponizej tych 600 i np wczoraj mi autko zgaslo ? w serwisie elektro powiedzial mi gosciu ze to aparat zaplonowy kupilem aparat zaplonowy i wymienilem na szczescie moglem go zwrocic jakby okazalo sie ze to nie jest od tego przyczyna i autko dalej tak dziwnie chodzilo moze jest to nastawnik przepustnicy inaczej zwanym silniczek krokowy prosze o pomoc
artur27
Berbeć

Postprzez rudy » 22 wrz 2008, o 18:35

też miałem identyczny problem na identyczym silniku najpierw zdejm obudowę filtra powietrza i sróbuj delikatnie przeczyśćić benzynką i czystą szmatką przepustnicę u mnie pomogło jeśli to nie pomoże to wtedy może to być silnik krokowy jak czyszczenie pomoże gaj znaćna forum
rudy
Badacz tematu

Postprzez kaniuss » 22 wrz 2008, o 18:40

kolego rudy masz inny pomysł?
kaniuss
Berbeć

Postprzez rudy » 22 wrz 2008, o 20:30

a czy kolega mieniał filterek paliwa bo książka podaje wymianę co 20 tys/km lub może masz załamany przewód paliwowy który znajduje się pod podwoziem tak jak filterek paliwa.bo jeśli masz iskrę to może to być wina uładu zasilania paliwa a jeszcze jedno pytanie czy jak golfika odpalisz to normalnie jeżdzi chodzi mi o prędkośc i przyśpieszanie u mnie jak zaczęla padać pompka paliwa to mój golfik chodził góra 90 -100km/h

[ Dodano: 2008-09-22, 20:33 ]
i co masz na myśli po pompowaniu pali i jedzie
rudy
Badacz tematu

Postprzez pablomed » 22 wrz 2008, o 21:01

kaniuss, masz na 99 procent ABU na wtrysku jednopunktowym. AEE to inna bajka.
Pompę łącznie z filtem regulatorem ciśnienia paliwa tak na 100 procent to sprawdzi tylko mechanik który ma manometr.
Po drugie era pompowania pedałem gazu skończyła się wraz z gaźnikami, na bardzo gorącym co najwyżej możesz lekko wcisnąć gaz przy zapalaniu.
A przyczyn może być cała masa. Dobrze byłoby jednak najpierw upewnić się co do tego ciśnienia benzyny o czym sam wspominasz.
pablomed
Members

Postprzez kaniuss » 22 wrz 2008, o 22:18

wymienialem filtr paliwa w styczniu br , moc ma, idzie jak burza....

jak mam pablomed sprawdzic to ciśnienie?

[ Dodano: 2008-09-22, 22:30 ]
wymienialem filtr paliwa w styczniu br , moc ma, idzie jak burza....

jak mam pablomed sprawdzic to ciśnienie?
jak dodam lekko gazu przy gorącym to nie zgaśnie, dlaczego?
kaniuss
Berbeć

Postprzez pablomed » 23 wrz 2008, o 21:19

kaniuss napisał(a):jak mam pablomed sprawdzic to ciśnienie?
napisałem trzeba mieć manometr który mierzy ciśnienie paliwa. Mechanicy czasem mają. Mimo że idzie jak burza to warto to zrobić, ale to tylko jedno z wielu badań potrzebne do ustalenia diagnozy.
pablomed
Members

- - -

Powrót do Silniki benzynowe