Witam od pewnego czasu po wymianie oleju słyszę jakby inny dźwięk pracy silnika przedtem chodził cicho,elegancko,a teraz słychać takie cyk,cyk cyk nie wiem cz dobrze myślę ,czy czasem nie jest to samoregulator zaworu,z silnikiem się nic nie dzieje niby OK,nie wie m co jest?
silnik AEE 1,6,nie wiem jaki był przed wymianą po wymianie półsyntetyk ,ale taka uwaga ,miałem wyciek przez czujnik,ciągle był zaoliwiony pierwszy wtrysk od strony rozrządu po wymianie czujnika wycieku nie ma ale cykanie słychać,tak jakby to był disel
na zimnym jakby mniej cykał,czy zimny czy gorący cyka,pasek rozrządu chyba OK ,pali od razu,obroty jałowe okło700 nie grzeje się,przyspieszenie ma dobre ,zużycie paliwa w normie,nie kopci ,cały czas myślę o samoregóuatorze,jeżdzę już tak 0,5roku,a to wszystko po wymianie kompa i oleju,oczywiście u mechaników w sumie nic takiego złego się nie dzieje,może wymienić olej z powrotem na mineralny?
kali, z tego co piszesz miałeś mineralny? a teraz wlałeś pół syntetyk?
a to cykanie to zaraz po wymianie czy po jakimś czasie przyszło? bo jak na początku nic nie było a potem przyszło to znaczy że olej wypłukał nagar w silniku i powstały luzy
wymiana na gęstszy (mineralny ) może pomóc ale nie koniecznie
Objawiło sie to zaraz po wymianie samoregulator luzu zaworów (popychacz samoregulujący luz ),
oleju nie bierze ciśnienie w normie bo lampka gaśnie,ani nie zapala się przy rozgrzanym silniku ,czujnik nowy stary miał przeciek dzięki za porady,nie będę ciągnął tematu ,jakoś poradzić będę musiał sobie sam zacznę chyba od wymiany filtra i oleju