Instalacja gazowa z czujnikiem temperatury??

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez marcinsze » 10 sty 2008, o 18:45

Witam, byłe dzisiaj zapisać się w kolejkę do założenia instalacji gazowej Landi. Torszeczkę wypytywałem co i jak i dowiedziałe się że będę miał założoną instalację na 1 puntowy wtrysk paliwa (silnik 1.8 75KM). Ma ona działać w ten sposob że po przekroczeniu pewnych obrotów silnik ma przełączać się z benzyny na gaz, i tu moje zdziewienie, ale byćmoże się mylę. Otoż nie będzie zamontowany czujnik temperatury. Do tej pory wydawało mi się powinno to i to. Bo chyba niezadobre jest dla silnika rozwiązanie w którym w zimie zaraz po zapaleniu samochodu i przygazowaniu pracuje on na gazie? Co o tym myślicie?? Z tego co widzę na forum bardzo dużo osob ma instalacje gazowe zamontowane w swoich golfikach wiec serdecznie proszę o podpowiedź i wskazówkę co zrobić??
Acha i jeszcze druga sprawa. Jakie polecacie świece do silnika z gazem. Zsugerowano mi NGK jednoelektrodowe i ustawić przerwę na 0,6 ale nić się nie znam na świecach. Może ktoś z Was będzie w stanie pomóc w kwesti świec.
Pozdrawiam i sedecznie proszę o pomoc.
marcinsze
Czytacz

Postprzez bemo24 » 10 sty 2008, o 19:06

witam! ja mam taki sam silniczek co ty w golfie i mam instalacje taka jak opisujesz ze przy dodaniu gazu przełancza mi sie na gaz!! jak chcesz zeby chodzil ci dłuzej na benzynie to nie przełanczaj na gaz!! a jak cchesz mniec instalacje taka co silnik złapie temperature przewaznie jest to temperatura 30 stopni to przelanczy sie na gaz.to taka sobie zaloz kazdy powie ze silnikowi szkodzi gaz na zimnym silniku.moj chodzi tak od 2 do 5 min i dopiero go przerzucam na gazik.a co do swiec to kupowalem ngk ale nei pamietam juz jakie dokladnie.pozdrawiam
bemo24

Postprzez Pan Kleks » 12 sty 2008, o 12:16

Witaj, Właśnie niedawno zagazowałem moją trójeczkę. To mój pierwszy golf ale trzecie auto "na gazie" :)))) zakładałem gaz do gaźnika, do monowtrysku. Teraz przyszła kolej na sekwencję (golfik '96, 1,6, AEE). Bemo 24 dobrze pisze - przy tego typu instalacji TY mozesz decydować kiedy przełączysz na gaz. Przełącznik powinien mieć trzy pozycje: 1 - odpalanie i jazda na bezynie, 2 - odpalanie i jazda na gazie, 3 - odpalanie na benzynie, po przekroczeniu ustawionych obrotów, samoczynne przełączenie na gaz. Co do świec - gazownik mi zmienił na NGK. Poniewaz to mój Znajomy (zaocznie pozdrawiam MARIUSZA - serdeczne DZIĘKI) to polegam w 100 % na jego wiedzy i doświadczeniu. NA pewno wie co mi zakłada :))))).
Pozdrowienia dla Wszystkich na FORUM, a szczególnie - dla ... gazowników
Pan Kleks
Czytacz

:)

Postprzez gho5t » 12 sty 2008, o 13:14

Witam
Mam pytanko. Jak sie sprawuje instalacja gazowa w golfikach 1.8 75 k?? bije się z myślami czy wstawiać czy nie.

Proszę o rade.

Pozdrawiam
gho5t
gho5t
Berbeć

Postprzez K@mil » 12 sty 2008, o 14:38

A jak ma sie sprawywac bardzo dobrze :-P :-P
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez marcinsze » 12 sty 2008, o 19:21

A powiedźcie mi proszę jak wygląda sprawa spalania?? Ile może palić tak śrenio gazu golf 1.8 75KM przy jeździe z prędkością w przedziale 90 - 110 km /h na trasie, a ile w mieście?? Dodam że ma przejechane 120 tyś. wiec silnik w dobrej kondycji.
marcinsze
Czytacz

Postprzez stingeros » 12 sty 2008, o 23:45

ponizej 10 zejdziesz:)
VW GOLF MK3 by STINGER
stingeros
Members

Postprzez bemo24 » 19 sty 2008, o 15:02

marcinsze napisał(a):A powiedźcie mi proszę jak wygląda sprawa spalania?? Ile może palić tak śrenio gazu golf 1.8 75KM przy jeździe z prędkością w przedziale 90 - 110 km /h na trasie, a ile w mieście?? Dodam że ma przejechane 120 tyś. wiec silnik w dobrej kondycji.

mam taki sam silniczek i powiem ci ze teraz to tak 10 , 11 litrów gazu mi spali..przy jezdzie 120,150 a w lato to schodze na 9 9,5 pozdro
bemo24

Postprzez Khazik » 25 sty 2008, o 22:11

Co do czujnika temperatury to różnie bywa – w zimie i jesienią (nawet przy takiej temperaturze jak jest teraz (ok. 6-8 st. C) to czujnik temperatury podczas jazdy może troszeczkę oszukiwać i gaz może się wyłączać bo w skutek dużego przepływu powietrza silnik będzie znacznie bardziej chłodzony wiec temperatura parownika może być za niska. Wiec myślę że wystarczy uruchomić samochód na chwilkę żeby wskaźnik temperatury zaczął się podnosić i dopiero wtedy przełączać na gaz (agresywne ruszanie na zimnym silniku odpada  ), albo ustawić niską dopuszczalną temperaturę przy której silnik może być zasilany gazem.

PS. Gdzie jest ten przycisk „POMÓGŁ”?
Khazik
Berbeć

Postprzez stingeros » 25 sty 2008, o 23:16

w takiej temp jak jest teraz nie trzymajcie dlugo na benzynie:) niech pochodzi pare minut i na gaz i jazda ale nie za ostro...silnik dosc szybko sie nagrzewa przy spalaniu benzyny:) nie mowie ze nagrzewa sie do 90 stopni od razu hehe
VW GOLF MK3 by STINGER
stingeros
Members

- - -

Powrót do Silniki benzynowe