ja mu w gas, a on zgasł

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

ja mu w gas, a on zgasł

Postprzez misiek.mm » 5 lip 2008, o 16:45

Witam wszystkich życzliwych forumowiczów.
Na wstępie pragnę poinformować, że stałem się posiadaczem golfa GTI 2.0 8V z 1997r. I od tej chwili rwę włosy z głowy, ponieważ mój golf nie jeździ tak, jakbym sobie tego życzył. Nie jestem mechanikiem dlatego zwracam się z prośbą do Was.
Auto zapala normalnie i utrzymuje obroty na biegu jałowym w granicach 900. Wchodzi na obroty również płynnie, ale po puszczeniu sprzęgła spadają mu do 600-500 po czym znowu wzrastają. Jak już auto się zagrzeje to bardzo często po takim wachlowaniu obrotami potrafi zgasnąć. To pierwsza z jego bolączek, natomiast druga to fakt, że przy próbie dodania gazu i wkręcania auta na wysokie obroty, tj. 4000-5000, puszczenia gazu, obroty spadają i powtórnym agresywnym dociśnięciu gazu auto nie reaguje i się dusi. Obroty mu spadają, szarpie jak stary traktor i w końcu gaśnie.
Ostatnio wymieniłem w nim kompletny rozrząd, świece, paski, kopułkę rozdzielacza oraz filtry powietrza i oleju, ale żaden z tych zabiegów nie pomógł.
W aucie zainstalowany jest stożkowy filtr powietrza KN, a czujnik powietrza leży sobie luzem przy nim.
Usterki, które opisałem mają miejsce zarówno na benzynie jak i na gazie.
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
misiek.mm
Berbeć

ja mu w gas, a on zgasł

Postprzez Taiszo » 7 lip 2008, o 01:56

najprostsza usterka która moze cie meczyc to filtr paliwa a w dalszej kolejnosci pompa paliwa.
Jesli filtr jest zapchany to spada jego przepustowość.
Jeśli pompka jest wyjechana to nie uzyska wymaganego ciśnienia.
nie jestem mechanikiem samochodowym a kanał to widziałem kiedyś u kolegi.
Taiszo
Czytacz

Postprzez misiek.mm » 19 lip 2008, o 09:22

Moim problemem nie był filtr paliwa czy pompa, a błędnie ustawiony zapłon.
misiek.mm
Berbeć

- - -

Powrót do Silniki benzynowe