Jak wy nie pomożecie to już nie wiem kto...

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez dziabi3 » 4 mar 2008, o 21:55

po pierwsze przy takim spalaniu i tym dziwnym napieciu 1,4 stawialbym na sonde

a tak pozatym sprawdz czy niemsz wywalonych uszczelek w dolocie czyli wtrysku przepustnicy

potem sprawdziłbym czy cisnienie wtryskiwaczy jest ok a moze leje juz

niema co wiele pisac jedz na kompa i tyle
Średnie spalanie 7,5>8l lpg /5,8l pb
dziabi3
Members

Postprzez MysieQ » 4 mar 2008, o 23:12

Witaj Tiiger, osobiscie bylem na takim pomiarze komputerowym o ktorym Ty pisales ze "cos tam do czegos sie porownoje" poniewaz mam bezplatny dostep do takiej inspekcji :-D Wyglada to tak ze osoba ktora przeprowadza Ci taka inspekcje w wydech kawalek ruki gumowej ktora podlaczona jest do skrzyni analizujacej pomiary spalin. Wazna jest zawartosc O2 do CO2, nie chce Cie zmylic ktora do ktorej bo sam dokladnie nie pamietam ale granice 0,5 jednej wartosci do 1,5 drugiej (bodajze O2 do CO2) sa prawidlowe - oczywiscie +/- jakis tam niewielki błąd bo nigdy idealnie nie będzie. Poza tym takowy serwisant wpina sie klema do kabla świecy pierwszego od lewej jak staniesz przed silnikiem ktory to odbiera sygnal obrotow silnika, reszta to juz czynnosci manualne - czyli dostawianie obrotow a przede wszystkim analizowanie spalin. Na podstawie spalin stwiedzi Ci czy auto pali w granicach zdrowego rozsadku. Moge Ci tylko powiedziec ze u mnie po kupnie autka sonda wariowała - dawala calkiem kosmiczne odczyty na wykresie po podlaczeniu do PC, mechanik mi podpial auto pod analize spalin i sie za glowe zlapal - jednym slowem smok ;-) Wymienilem sonde, dostawil mi jak ksiazka pisze i auto smiga jak w zegareczku :-D Warto skorzystac z takiej opcji bo to nie pic na wode, na prawde pomaga!! Tak na marginesie co do spalania, moj 1.8 ABS pali ok. 10-11 l./100km ale licze się z tym że jest zimno, tak jak koledzy piszą - później będzie już znaczniej przystępnie - te typy (automatyczne ssanie w VW) tak maja :-) Pozdrówka.
MysieQ
Czytacz

Postprzez Tiiger » 12 mar 2008, o 21:36

u mnie właśnie niby sonda jest ok sądząc po tym badaniu spalin co byłem...mechanik powiedział że sonda powinna mieścić się w skali między 0,9 a 1,2 a moja ma 1,3 ale powiedział że to ok... nie wiem już... a tak przy okazji to nie wiecie czemu nie dostaje powiadomień o odpowiedzi na mojego posta :/ ? ( w ustawianiach mam zaznaczone by mnie powiadamiało i kicha)
Tiiger
Czytacz

Postprzez Bolek III » 2 gru 2008, o 22:21

Ja mam na samym dole białą kreske (dziwner troche) ale jak mi sie oparł wskaźnik na zerze to zrobiłem 33km i dopiero zatankowałem , tlko że jak zatankowałem za 30zł to miałem połowe rezerwy xD.

Spalanie mojego golfa to tak okolice 9-11 litrów w mieście , a 9 w trasie chyba.

Mam gaz i jest oszczędniej bo za 20zł powiedzmy robie 80km ale za to ciężko mi pali znów na gazie i musze jeździć na benzynie , bo nie lubie jak ciężko pali , ale tu gratis na benzynie po odpaleniu przez minuta przerywa i trzeba gazować. Ogolnie to se chyba jeszcze musze diesla wstawić bo w moim golfie juz z gazem źle i z benzyną też , może diesel troche pochodzi haha .
I Love My Golf ;PP
Bolek III
Czytacz

Poprzednia strona

- - -

Powrót do Silniki benzynowe