Jak wygląda pompa wodna w 1,4+dziwny dzwiek z lewej str siln

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez Tomuś » 16 mar 2009, o 17:37

Wymieniłem już pompe naszczęście pasuje jest nie co inna głównie chodzi o sposub mocowani no i materiał stara jest z tworzywa a nie alu. Ale dzwięk coś w rodzaju wycia przez co wymieniałem pompe pozostał. Obracam pasek o 90* więc naciag jest chyba dobry więc co to może być i jak to sprawdzić aby nie wywalac kasy bez potrzeby :?:
Tomuś
Badacz tematu

Postprzez kermid » 18 mar 2009, o 16:55

A opisz dokładnie te ,,wycie''i upewnij się że to na pewno od pompy wody dochodzi.
kermid
Badacz tematu

Postprzez czoper » 18 mar 2009, o 19:26

A te wycie to jest przy rozgrzanym silniku tylko czy cały czas?? Jak tylko przy rozgrzanym to moze byc pompa olejowa.
czoper
Czytacz

Postprzez Tomuś » 18 mar 2009, o 21:27

No jak sobie trochę pochodzi to się pojawia przed wymianą pompy wodnej był głośniejszy i pojawiał się zaraz po odpaleniu i tak czał czas. A co do dzwięku to nie wiem może nie wycie a świszczenie. I jeszcze jedno ten dzwięk zanika na wolnych obr na ułamek sek i tak na przemian.
Tomuś
Badacz tematu

Postprzez mani51 » 19 mar 2009, o 08:06

Tomuś, spróbuj go odpalić na chwilę bez paska od alternatora, nic się nie stanie a będzie wiadomo czy to nie łożysko w alternatorze albo od napinacza...u mnie też tak świszcze ale po rozgrzaniu i tylko na wyższych obrotach...odpaliłem bez paska i było to samo więc też zmieniłem pompę i nadal gwizda. A zaczeło się to po zmianie usczelki pod głowicą :niepewny:
mani51
Members

Postprzez Tomuś » 21 mar 2009, o 16:45

Hej dorwałem czasu i sprawdziłem co się dzieje bez paska alternatora i właściwie nie ma rużnicy :-/ Pompa nowa , pasek raczej nigdzie nie przyciera bo nie ma na nim śladu jedynie zauwarzyłem że lekko sie buja prawo-lewo ale tylko pasek bo koła idą ruwno. Radzcie chłopaki bo chociarz moze to nic takiego to nielubie jak cos nie gra.
Tomuś
Badacz tematu

Co to jest za dzwięk, już brak mi pomysłów.

Postprzez Tomuś » 3 kwi 2009, o 08:32

Chej już zakładałem podobny temat przy wymianie pompy wody gdyż ten dziwny dzwięk zwaliłem na jej niedomaganie. Okazało się jednak że wywaliłem stówe nie potrzebnie, bo dzwięk pozostał. Nie jest to łożysko pompy wspomagania ani alternatora, po zdięciu paska klinowego jest tak samo.Ktoś napisał że to pompa olejowa jeśli tak to czy moge tak jeździć czy brać się za wymiane. Dodam coś o samym tajemniczym dzwięku, pojawia się po lekkim rozgrzaniu silnika i przypomna cięcie pręta piłką do metalu, w czasie jazdy wkapinie słychać jak bym miał turbinke. Słychać go bardzie z lewe strony silnika. :?: :?: :?:
Tomuś
Badacz tematu

Re: Co to jest za dzwięk, już brak mi pomysłów.

Postprzez prezesik » 3 kwi 2009, o 09:26

Tomuś napisał(a):Słychać go bardzie z lewe strony silnika. :?: :?: :?:
lewa strona wg Ciebie to która, ta od strony rozrządu czy od strony skrzyni biegów?
prezesik
Members

Re: Co to jest za dzwięk, już brak mi pomysłów.

Postprzez Tomuś » 3 kwi 2009, o 09:41

prezesso napisał(a):
Tomuś napisał(a):Słychać go bardzie z lewe strony silnika. :?: :?: :?:
lewa strona wg Ciebie to która, ta od strony rozrządu czy od strony skrzyni biegów?

Od strony rozrządu, patrząć od przodu auta.
Tomuś
Badacz tematu

Postprzez łaksiak » 3 kwi 2009, o 09:46

Tomuś napisał(a):w czasie jazdy wkapinie słychać jak bym miał turbinke

a może masz nieszczelny ukł wydechowy np w miejscu złącza elastycznego?? wtedy właśnie słychać taki pogwizd w kabinie
łaksiak
Ekspert

Postprzez Tomuś » 3 kwi 2009, o 12:13

łaksiak napisał(a):
Tomuś napisał(a):w czasie jazdy wkapinie słychać jak bym miał turbinke

a może masz nieszczelny ukł wydechowy np w miejscu złącza elastycznego?? wtedy właśnie słychać taki pogwizd w kabinie

Hej sprawdziłem sopie to co napisałaś i to nie to, nie wiem czy niestety czy naszczęście :-)
Tomuś
Badacz tematu

Postprzez łaksiak » 3 kwi 2009, o 13:22

Tomuś napisał(a):nie wiem czy niestety czy naszczęście

no chyba niestety bo musisz szukać dalej
a jak to sprawdzałeś?? bo najlepiej jest to sprawdzić w 2 osoby, wsadzasz głowe pod maske od strony skrzyni a druga osoba dodaje gazu i wtedy widać i czuć czy spaliny nie lecą
no ale jeśli mówisz że to nie to, to trza myśleć dalej :-)
łaksiak
Ekspert

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -

Powrót do Silniki benzynowe