Jak zmniejszyc spalanie oleju???????????

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez Maciej_z » 5 mar 2009, o 18:30

Witam!! mam problem z braniem oleju i chcialbym sie dowiedziec czy mozna jakos to naprawic, chodzi mi o to jakie czesci powinno sie wymienic zeby pomoglo a ja wtedy przekalkuluje sobie czy warto wiec jakby mogłbymi ktos pomoc to bede wdzieczny. aha chodzi o golfa 1.8 benzyna. pozdrawiam
Maciej_z
Czytacz

Postprzez prezesik » 5 mar 2009, o 19:17

wymiana pierścieni na tłokach i uszczelniaczy na zaworach, tylko tyle. Na jakim oleju jeździsz?
Jeżeli np. na półsyntetyku to przy kolejnej wymianie wlej mineralny, który zawsze będzie gęściejszy od półsyntetyku, może wtedy na jakiś czas będziesz miał spokój. Jeśli zmiana oleju na gęstszy nie pomoże to tylko wymiana pierścieni i uszczelniaczy zaworów.
prezesik
Members

Postprzez mani51 » 5 mar 2009, o 19:25

po pierwsze badanie ciśnienia sprężania żeby się dowiedzieć w jakim stanie są pierścienie tłokowe.
Jak ciśnienie wyjdzie w miarę dobre to pozostaje zmienić uszczelniacze zaworów bo to ona najczęściej są winne znikaniu oleju. Teoretycznie i pratkycznie można to zrobić samemu bez ściągania głowicy i wtedy koszt to jakieś 50zł ale na ile to pomoże to nie wiadomo, wszystko zależy od stanu prowadnic zaworów. Najlepjej jest zdjąć głowicę i oddać do regeneracji i tu już zaczyna się poważna kasa bo sama regeneracja czyli wymiana prowadnic, uszczelniaczy, frezowania gniazd, docieranie zaworów, i planowanie to jakieś 300zł a jak już głowica zdjęta to warto zrobić porządnie. Do tego dolicz koszty uszczelek: pod głowicę, pod kolektory i pod pokrywę, uszczelniacze wałka rozrządu - 100-150zł plus robocizna(jeśli nie zrobisz sam) - myślę że od 200 w górę - razem 400-600zł
Jeśli bieże Ci tego oleju około litr od wymiany do wymiany to ja bym jeździł dopóki nie będzie innego powodu żeby ruszyć głowicę

u brata mam zmieniać uszczelniacze zaworów i zbieram się do tego już pół roku bo trochę zabawy z tym będzie bez zdjęcia głowicy ale myślę że warto spróbować.
mani51
Members

Postprzez prezesik » 5 mar 2009, o 19:28

mani51 napisał(a):trochę zabawy z tym będzie bez zdjęcia głowicy
napewno trzeba będzie mieć na stanie specjalny klucz do ściągania sprężyn z zaworów, a dokładniej aby można je było docisnąć, aby wyjąć zamki. Reszta to tylko kwestia wprawy.
prezesik
Members

Postprzez mani51 » 5 mar 2009, o 19:28

ja u siebie musiałem ściągnąć głowicę bo poszła uszczelka więc przy okazji zawiozłem do regeneracji. Przed remontem brał ponad litr na 10 000km a po remoncie od wymiany do wymiany nie dolałem nic
mani51
Members

- - -

Powrót do Silniki benzynowe