Jaki czujnik halla?

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Jaki czujnik halla?

Postprzez Burawski » 22 lip 2008, o 17:27

Witam serdecznie. Jestem nowy [wzgledem postow], moga wiec wystapic jakies bledy formalne.

A mianowicie. Tak jak, z tego co czytalem, setki innych osob mam problemy z czujnikiem halla, to jest, skaczace obroty, gasniecie silnika itp itd. Bylem u elektryka i potwierdzily sie moje przypuszczenia- czujnik halla. Powiedzial mi, ze to pewnie przez aparat zapłonowy, bo coś tam jest nieszczelne, dostaje on oleju, ten leci na czujnik halla i sie on przegrzewa. Jednym slowem wymiana.

Czyli musze wymienic caly aparat zaplonowy, czy tylko czujnik halla? Bo z tego co tu piszecie, wynika, ze wymiana calego aparatu jest zbedna.
I drugie pytanie. Nie mam pojecia jak wyglada u mnie czujnik, nie mowiac juz o wymianie go samemu. Na allegro jest tego pelno a kazde inne od drugiego. Moze doradzicie cos jaki kupic czujnik po parametrach samochodu: Golf 3, 1.6 benzyna, rocznik 1993, 5 drzwiowy, bez gazu.

Pomożcie...
.::Mad World::.
Burawski
Czytacz

Jaki czujnik halla?

Postprzez SotoM » 22 lip 2008, o 18:02

witam.jakis czes temu własnie zmieniałem halla w 1.6. a dokładnie to przełozyłem cały aparat bo miałem który akurat przypasował. z tego co wiem to istotny jest numer aparatu zapłonowego. zawsze na koncu jest literowe oznaczenie.ja ten który zmieniałem mój był AB a klienta AA. i jest taki myk. ze auto będzie chodziło elegancko lub nie - ze bedzie fisiować na obrotach lub wogole nie odpali. i to co wiem to jeśli byś maił końcówke numeru zakonczona literami AA lub AB to jedno drugie zastąpi. np.u mnie w szczecinie cały aparat kosztuje 200zł uzywka.taki ze montujesz ustawiasz kat wyprzedzenia zapłonu i w drogę...
Mój były SotoMoVWóz